Nekādus solījumus atteikties no paplašināšanās NATO nav devusi

© AP Photo / Misha JaparidzeМайкл Макфол
Майкл Макфол - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bijušais ASV vēstnieks Krievijā uzskata, ka valsts nav solījusi atteikties no paplašināšanās austrumu virzienā, un tieši Maskavas soļi liek aliansei tuvoties Krievijas robežām.

RĪGA, 7. jūnijs — Sputnik. Bijušais ASV vēstnieks Krievijā Maikls Makfols ir pārliecināts: NATO tuvošanās Krievijas robežām ir likumīga.

Мария Захарова - Sputnik Latvija
Zaharova komentē Makfola aicinājumu "iegrožot Krieviju"

"ASV pienākums ir saskaņā ar vajadzībām iegrožot Krieviju un atbildēt tai," – paziņoja diplomāts intervijā igauņu avīzei Postimees un atzīmēja, ka Krievijas darbības ir piespiedušas NATO "atvairīt Maskavas radītos draudus," – Makfola teikto citē RIA Novosti.

Diplomāts pavēstīja, ka alianses tuvošanās Krievijas robežām ir likumīga, jo viņš neesot dzirdējis, ka ASV devusi solījumu nepaplašināt NATO austrumu virzienā.

"Nekas tamlīdzīgs netika apsolīts," – apgalvoja Makfols, un piebilda, ka, pēc viņa domām, pašreizējā Krievijas darbība prasa "spēcīgu un konkrētu atbildi."

NATO savas militārās klātbūtnes paplašināšanos Austrumeiropā un Baltijas valstīs skaidro ar agresiju no Krievijas puses. Jūlija sākumā Varšavā notiks NATO samits, kurā tiks pieņemti nozīmīgi lēmumi jautājumā par alianses attīstību. Ziemeļatlantijas bloks plāno ievērojami paplašināt militāro klātbūtni Austrumeiropā un Baltijas valstīs, lai apturētu Krievijas "agresiju".

Jāpiebilst, ka ASV plāno izvietot Austrumeiropā pretraķešu aizsardzības sistēmas elementus. Pirmais komplekss jau sācis darbu agrākajā gaisa karaspēku bāzē Deveselu Rumānijas dienvidos, un uzsākti līdzīga objekta būvdarbi Polijas teritorijā.

Церемония открытия американского комплекса ПРО Aegis Ashore на румынской военной базе в Девеселу - Sputnik Latvija
NATO gatavo placdarmu Austrumeiropā karam ar Krieviju

Maskava jau vairākkārt ir uzsvērusi, ka nav ieinteresēta pastiprināt spriedzi, taču ir gatava adekvāti atbildēt uz rietumvalstu spertajiem soļiem. Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs atzīmēja, ka Krievija reaģēs uz jebkādu nacionālās drošības apdraudējumu, taču cer, ka NATO darbībās virsroku gūs veselais saprāts.
Krievijas prezidents Vladimirs Putins 27. maijā informēja, ka Krievija būs spiesta reaģēt uz amerikāņu PRA sistēmas ekspluatācijas sākumu. Valsts vadītājs uzsvēra, ka PRA iekārtās iespējams izmantot arī uzbrukuma kompleksus.

Maikls Makfols, Baraka Obamas bijušais speciālais palīgs nacionālās drošības jautājumos, 2012. gadā tika iecelts ASV vēstnieka Krievijā amatā. Šo posteni viņš ieņēma trīs gadus. Pašlaik bijušais diplomāts ieņēmis analītiķa vietu vairākos amerikāņu telekanālos un lasa lekcijas Stenfordas universitātē.

Ziņu lente
0