Britu gaisa spēki pārņēmuši Baltijas gaisa telpas apsardzi

© Sputnik / Алексей Куденко / Pāriet pie mediju bankasDaudzfunkcionālais iznīcinātājs Eurofighter Typhoon. Foto no arhīva
Daudzfunkcionālais iznīcinātājs  Eurofighter Typhoon. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Britu piloti nomainīja beļģu pilotus, kas patrulēja Baltijas gaisa telpu kopš 7. janvāra.

RĪGA, 29. aprīlis — Sputnik. Igaunijas Gaisa spēku aviācijas bāzē Emari beļģu piloti nodeva Baltijas valstu gaisa telpas aizsardzības misiju Lielbritānijas gaisa spēku struktūrvienībai, informēja Igaunijas Aizsardzības ministrijas Preses dienests.

Lielbritānijas GKS piloti un četri iznīcinātāji "Eurofighter Typhoon" nomainīja Beļģijas GS kontingentu ar četriem iznīcinātājiem F —16, kas apsargāja Baltijas valstu gaisa telpu kopš 7. janvāra.

Baltijas valstīm nav pietiekoši daudz lidmašīnu, lai sargātu gaisa telpu, tāpēc kopš 2004. gada aprīļa, pēc Baltijas iestāšanās NATO, gaisa telpas apsargāšanu rotācijas kārtībā veic Ziemeļatlantijas alianses valstu lidmašīnas. Gaisa kuģi bāzējas Lietuvā Zokņu aviobāzē piecu kilometru attālumā no Šauļiem, kā arī Igaunijas aviācijas bāzē Emeri, kas kopš 2014. gada kļuvusi par papildu laukumu NATO lidmašīnām.

Mācīties un vēlreiz mācīties

Baltijas reģionā 19 un 20. aprīlī norisinājās militārās mācības Alloy Ramstein ar NATO spēku piedalīšanos. Pilotu apmācības laikā tika izmantotas Baltijas galvaspilsētu civilās lidostas, ko, piemēram, tehnisko problēmu gadījumā, iespējams izmantot kā rezerves lidlaukus.

Mācības organizēja NATO Gaisa spēku pavēlniecība Ramšteinā un NATO Apvienotais gaisa operāciju centrs Ūdemā, lidmašīnas uzņēma Igaunijas aviobāze Emari. Mācības tika vadītas no aviobāzes Emari un NATO lidmašīnas E-3, kas aprīkota ar radiolokācijas kompleksu un kontroles sistēmu (AWACS). Tā atradās Igaunijas gaisa telpā.

Mācību ietvaros tika apgūti gaisa kaujas elementi, pazudušas lidmašīnas meklēšana un eskortēšana un dažādu dienestu sadarbība. Mācībās piedalījās vairāk nekā desmit dažādu tipu gaisa kuģi no Spānijas un Beļģijas, kā arī lidmašīnas no Polijas, ASV un NATO partneriem — Zviedrijas un Somijas.

Šodien Ādažu poligonā Latvijā noslēdzas starptautiskās mācības Summer Shield. Sauszemes spēku mācībās piedalās vienības no Latvijas, Kanādas, ASV, Vācijas, Lietuvas un Somijas — kopumā vairāk nekā 1300 karavīru. Iepriekšējās mācībās piedalījās 1100 kareivji.

 

Ziņu lente
0