NATO piloti apgūst Baltijas civilos lidlaukus

© Sputnik / Evgeniy Biatov / Pāriet pie mediju bankasIznicinatajs F-16
Iznicinatajs F-16 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Galvaspilsētu lidlauku darbiniekiem radusies iespēja apgūt iemaņas, kas nepieciešamas, uzņemot militārās lidmašīnas.

RĪGA, 19. aprīlis — Sputnik. Militārajās mācībās Ramstein Alloy 19. un 20. aprīlī tiks iesaistītas arī Baltijas galvaspilsētu civilās lidostas.

Mācību laikā piloti iemācīsies piekļūt Rīgas, Tallinas un Viļņas civilajām lidostām, ko nepieciešamības gadījumā, piemēram, rodoties tehniskām problēmām, iespējams izmantot kā rezerves lidlaukus, aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrijā. Savukārt aerodromu personāls iemācīsies uzņemt militārās lidmašīnas.

ASV iznīcinātājs F-22 - Sputnik Latvija
NATO ģenerālis: jāsāk gatavoties Baltijas valstu gaisa aizsardzībai

Mācības organizē NATO Gaisa spēku pavēlniecība Ramšteinā un NATO Apvienotais gaisa operāciju centrs Ūdemā, lidmašīnas uzņem Igaunijas Gaisa spēku aviācijas bāze Emari. Mācības tiks vadītas no aviobāzes Emari un NATO lidmašīnas E-3, kas aprīkota ar radiolokācijas kompleksu un kontroles sistēmu (AWACS). Tā atrodas Igaunijas gaisa telpā.

Igaunijas GKS komandieris pulkvedis Jāks Tariens paziņojis, ka mācību galvenais mērķis ir uzlabot Igaunijas, Latvijas un Lietuvas gaisa telpas aizsardzībā iesaistīto pilotu sadarbību ar Somijas un Baltijas valstu spēkiem. Mācību ietvaros tiks apgūti gaisa kaujas elementi, pazudušas lidmašīnas meklēšana un eskortēšana un dažādu dienestu sadarbība.

Mācībās piedalās vairāk nekā desmit dažāda veida lidmašīnas no Spānijas un Beļģijas, kas šobrīd patrulē Baltijas valstu gaisa telpu, ka arī no Polijas, ASV un NATO partnervalstīm — Zviedrijas un Somijas.

Latvija ir NATO dalībvalsts kopš 2004. gada. Baltijas valstīm nav lidmašīnu, kas sargātu to gaisa telpu, tāpēc no 2004. gada aprīļa Ziemeļatlantijas alianses valstu lidmašīnas rotācijas kārtībā patrulē Baltijas valstu gaisa telpu.

Lidmašīnas bāzējas Lietuvā Zokņu aviobāzē piecu kilometru attālumā no Šauļiem, kā arī Igaunijas aviācijas bāzē Emeri, kas kopš 2014. gada kļuvusi par papildu dislokācijas vietu NATO lidmašīnām. Šobrīd Baltijas valstu gaisa telpu patrulē Spānijas un Beļģijas gaisa spēki, kas rotācijas kārtībā aizvietojuši Vācijas un Norvēģijas pilotus.

Svētdien Ādažu poligonā Latvijā sākās starptautiskās militārās mācības Summer Shield. Sauszemes spēku mācībās piedalās vienības no Latvijas, Kanādas, ASV, Vācijas, Lietuvas un Somijas — kopumā vairāk nekā 1300 karavīri. Iepriekšējo mācību dalībnieku skaits sasniedza 1100 cilvēkus. Mācības turpināsies līdz 29. aprīlim.

Ziņu lente
0