Lietuviešu spiegs Krievijas tiesas lēmumu nav pārsūdzējis

© Sputnik / Vitaliy Belousov / Pāriet pie mediju bankasSprieduma pasludināšana
Sprieduma pasludināšana - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pagājušā gada maijā Krievijā tika aizturēts Lietuvas militārā izlūkdienesta virsnieks. Lietuvas mediji ignorē informāciju Tamošaita lietā, toties īpašu uzmanību pievērš spokainajam Krievijas desantam Juodkrantes kūrortā.

RĪGA, 9. aprīlis — Sputnik. Lietuvas pilsonis Arstīds Tamošaitis tiesas spriedumu nav pārsūdzējis, piektdien aģentūrai BNS ziņoja Lietuvas vēstnieks Krievijā Remiģijs Motuzs.

Agrāk Motuzs vēstīja, ka tiesas process noticis 17. martā. Tamošaitim piespriesta brīvības atņemšana uz laiku līdz 12 gadiem.

"Nē, viņš nav to pārsūdzējis. Mēs runājām ar advokātu, un viņš iemeslus neminēja. Spriedums ir stājies spēkā," – atzina vēstnieks.

Viņš pastāstīja, ka Tamošaitis lūdzis tikšanos ar Lietuvas konsulāta pārstāvi. Pašlaik tiek saskaņota tikšanas iespēja.

Pērn Krievijas Federālais Drošības dienests paziņoja, ka Maskavā nozieguma vietā aizturēts Lietuvas spiegs. Aizturēšanas laikā viņš saņēmis no kāda Krievijas pilsoņa slepenus dokumentus. Tamošaitis tika apsūdzēts saskaņā ar Krievijas Kriminālkodeksa 276. pantu (spiegošana). Krimināllieta tika izskatīta kā "slepena" lieta. FDD dati liecina, ka ārvalstnieks ir atzinies – viņš ir Lietuvas Republikas Aizsardzības ministrijas operatīvo dienestu otrā departamenta (militārais izlūkdienests) virsnieks.

Балтийское море в Юодкранте - Sputnik Latvija
Lietuvas specdienesti meklē KF desanta pēdas Juodkrantē

Jāpiebilst, ka 2015. gada aprīļa beigās Lietuvā tika aizturēts Krievijas iedzīvotājs, ko vietējās varas iestādes apsūdzējušas par spiegošanu. Saskaņā ar izmeklētāju versiju, aizturētais bijis Krievijas FDD darbinieks un veicis pret Lietuvu vērstu izlūkošanas operāciju ar mērķi iekļūt vadošajos valsts orgānos, valsts tiesvedības un izlūkošanas dienestos. Pašlaik Krievijas iedzīvotājs ir arestēts.

Vienlaikus Lietuvas mediji ignorē informāciju par izlūka Arstīda Tamošaita aizturēšanu, tiesas procesu un apsūdzētā atteikšanos pārsūdzēt tiesas spriedumu. Toties jo lielāku vērību Lietuvas prese veltīja informācijai par hipotētisko Krievijas desantu Juodkrantes kūrortā.

Vispirms informāciju par to intervijā portālam lrt.lt sniedza Seima Nacionālās drošības un aizsardzības komitejas priekšsēdētājs Artūrs Paulauskis. Viņš piezīmēja, ka, iespējams, pierobežas zonā Lietuvas kūrortā manevru laikā krastā izkāpuši Krievijas desantnieki. "Varētu domāt, ka viņi ir izkāpuši krastā Juodkrantē," – pavēstīja Paulauskis, taču piebilda, ka nezinot, cik liela ir šī varbūtība.

Lietuvas premjerministrs Aļģirds Butkevičs pavēstīja, ka Lietuvas dienesti atbilstoši reaģējuši uz informāciju par krievu kareivju iespējamu nelikumīgu desantēšanu Juodkrantē, taču sīkāku informāciju par to viņš nesniedza.

Portāls BALTNEWS.lt informē, ka Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite ir atteikusies sniegt komentārus par to, vai iespējams, ka Lietuvas teritorijā iekļuvuši krievu diversanti.

Komentāri par izlūkošanas informāciju neatkarīgi no tās satura netiek sniegti, paskaidroja Grībauskaite. To nav tiesību darīt pat policijas darbiniekiem.

Ziņu lente
0