Igaunija aizliegusi Aleksandrova ansambļa koncertu

© Sputnik / Evgeniya Novozenina / Pāriet pie mediju bankasТоржественное открытие международного военно-музыкального фестиваля "Спасская башня"
Торжественное открытие международного военно-музыкального фестиваля Спасская башня - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas Aizsardzības ministrs nav devis atļauju muzikantu, dejotāju un dziedātāju iebraukšanai valstī, jo pašlaik militārā sadarbība starp Igauniju un Krieviju esot pārtraukta.

RĪGA, 6. marts — Sputnik. Igaunijas aizsardzības ministrs Hanness Hanso nav atļāvis ierasties Krievijas armijas Aleksandrova vārdā nosauktajam dziesmu un deju ansamblim, raksta Sputnik Igaunija.
Atteikumā norādīts, ka aizliegums saistīts ar militārās sadarbības pārtraukumu starp Igauniju un Krieviju.

Lūgums atļaut ansambļa ierašanos Igaunijas Iekšlietu ministrijā tika iesniegts 29. februārī, taču IeM to nodeva Aizsardzības ministrijai, ziņo BNS. Koncerta organizators lūgumā norādījis, ka koncerts tiek plānots 21. maijā Tallinas ledus hallē "Tondiraba".

Igaunijas Valsts aizsardzības likums pauž, ka ārvalstu militārpersonām, ja tās pilda oficiālus uzdevumus, atļauts ierasties Igaunijā tikai ar Igaunijas aizsardzības ministra atļauju. Šī prasība attiecas arī uz civilpersonām, kas iekļautas citas valsts bruņoto spēku sastāvā.

Военные на параде - Sputnik Latvija
Latvijas karavīri piedalās parādē Igaunijas Neatkarības dienā

Aleksandrova vārdā nosauktais dziesmu un deju ansamblis ir Krievijas bruņoto spēku oficiālais ansamblis. Struktūra ir pakļauta Krievijas Aizsardzības ministrijai. Militāro sadarbību ar Krieviju Igaunija pārtraukusi 2014. gada martā – pēc Krimas iekļaušanās Krievijas sastāvā.

Krievijas Sabiedriskās palātas (SP) sabiedriskās diplomātijas un ārvalstīs dzīvojošo tautiešu atbalsta komisijas priekšsēdētāja Jeļena Sutormina lūdz KF ĀM nosūtīt protesta notu Igaunijas Ārlietu ministrijai ar lūgumu atļaut Krievijas armijas ansambļa koncertu Tallinā.

"Sabiedriskās palātas un Krievijas Miera fonda vārdā vērsīsimies Ārlietu ministrijā ar lūgumu nosūtīt oficiālu notu Igaunijas Ārlietu ministrijai, lai pieprasītu atļauju koncerta norisei," – paziņojusi Sutormina.

Viņa norādījusi, ka tas ir politisks lēmums, kas vērsts pret Igaunijas krievvalodīgajiem iedzīvotājiem.

Факельное шествие в Таллине - Sputnik Latvija
Ar lāpām rokās: lāpu gājiens Tallinā par godu Neatkarības dienai

"Es uzskatu, ka tas nav pieļaujams, jo kultūras un mākslas teritorija vienmēr ir bijusi brīva un no politikas aizsargāta. Tādai tai ir jāpaliek arī turpmāk," – uzsvērusi SP komisijas priekšsēdētāja.

Aleksandrova vārdā nosauktais ansamblis iecerējis doties Eiropas turnejā un plānojis apmeklēt Igauniju jau pērnā gada 10. decembrī, taču viesizrādes nenotika. Pagajušajā gadā iespēju uzstāties nav devušas arī Latvija un Lietuva.

Pagājušā gada decembrī KF vēstnieks Latvijā Aleksandrs Vešņakovs komentēja Rīgā ieplānotā koncerta aizliegumu un atzīmēja, ka situāciju nācies risināt tehniski.

"Gadā, kad tika svinēta Uzvaras 70. gadadiena, slavenais Aleksandrova vārdā nosauktais ansamblis apbraukāja lielāko daļu Eiropas. Polijā notika seši koncerti, un nekādas provokācijas netika novērotas. Taču šeit ir izdomājuši, ka būšot provokācijas, un rezultātā neļāva iebraukt visā pasaulē slavenam kolektīvam organizēt koncertu Lielā Tēvijas veterāniem, Maskavas aizstāvjiem, lai arī tika plānota samazināta ansambļa – 30 cilvēku ierašanās. Nācās situāciju risināt ar tehnisko līdzekļu palīdzību, lai cilvēki, kas uzvarējuši nacismu, noskatītos Krievijas armijas Aleksandrova vārdā nosauktā dziesmu un deju ansambļa uzstāšanos," – tolaik paziņojis Vešņakovs.

Ziņu lente
0