Viedoklis

Kāpēc ukraiņu ģenerāļi saņēma "Kalibrus", nevis "Iskanderus"

© Foto : Ministry of Defence of the Russian FederationМассированный удар по объектам инфраструктуры ИГ в Сирии
Массированный удар по объектам инфраструктуры ИГ в Сирии - Sputnik Latvija, 1920, 22.06.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Militārā padome ciema Širokaja Dača apkaimē apsprieda pretuzbrukumu Hersonai. Tagad plānus vajadzēs korģēt – Ukrainas armija zaudējusi vadību 300 km garā frontes iecirknī.
19. jūnijā ar "Kalibr" zalvi likvidēti desmitiem Ukrainas armijas ģenerāļu Dņepropetrovskas apgabalā. Trieciens parāda, kā iespējams likvidēt svarīgus pretinieka centrus jebkurā teritorijā. Viela pārdomām NATO valstīm, konstatēja militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.
19. jūnijā Krievijas Melnās jūras flotes kuģi ar spārnoto raķešu "Kalibr" triecienu likvidēja vadības punktu līdz ar vairāk nekā 50 ģenerāļiem un augstākajiem virsniekiem no UBS Ģenerālštāba, armijas grupējuma "Kahovka" vadības, desanta spēkiem un vienībām, kas strādā Nikolajevas un Zaporožjes virzienos.
Малый ракетный корабль Град Свияжск запускает ракету Калибр. Архивное фото  - Sputnik Latvija, 1920, 20.06.2022
Krievijā
Krievijas spēki likvidējuši vairāk nekā 50 UBS ģenerāļus un virsniekus
Vadības punkta likvidācija līdz ar desmitiem ģenerāļu Dņepropetrovskas apgabalā demonstrē Krievijas Bruņoto spēku trieciena, takktisko un tehnoloģisko pārākumu. Tas ir kara izlūkošanas dienesta darba pārliecinošs rezultāts (apstākļos, kad aktīvi pretī stājas NATO radiotehniskā izlūkošana), apstiprina jūras bāzes spārnoto raķešu "Kalibr" efektivitāti. Likumsakarīgs trieciena rezultāts – UBS cīņasspējas tālāka krišanās.
Krievijas spēki intensīvi un konsekventi samaļ UBS dzīvos spēkus un militāro tehniku aptuveni tūkstoš kilometrus garā frontē (lokā no Harkovas līdz Nikolajevai). Salīdzinājumam: ASV spēki operācijas "Tuksneša vētra" laikā (vairāk nekā 40 dienas 1991. gada sākumā) palaida 60 tūkstošus artilērijas šāviņu, bet Krievijas artilērija Donbasā izlieto 50 tūkstošus šāviņu dienā. Neskaitot raķešu un aviācijas triecienus pie saskarsmes līnijas un visā UBS operatīvās aizmugures dziļienē. Uguns viesuļvētrai nav analogu mūsdienu kara vēsturē.
155-миллиметровые гаубицы M777 перед погрузкой на самолет для отправки на Украину на авиабазе Марч ВВС США в Калифорнии - Sputnik Latvija, 1920, 21.06.2022
Viedoklis
Grib iznīcināt Krimas tiltu. Ko Kijeva vēlas saņemt no ASV
Pat Ukrainas AM pieticīgās aplēses liecina, ka pirmo simt specoperācijas dienu laikā UBS zaudējuši 50% smagās bruņutehnikas un artilērijas. Krievijas AM dati rāda, ka patlaban jau likvidēti 3696 tanki un citas bruņumašīnas, 2055 lauka artilērijas sistēmas, 576 RZUS iekārtas. Šie dati atspoguļo UBS katastrofālo stāvokli, kā arī NATO atbalsta bezjēdzību.
Bruņojuma piegādes no ārbalstīm nekompensē UBS zaudējumus un tikpat kā nemaz neietekmē specoperācijas gaitu un nosprausto mērķu sasniegšanu.

Militārā pielietojuma īpatnības

Pēc Krievijas raķešu trieciena pa UBS štābu Dņepropetrovskas apgabalā un 57 ukraiņu ģenerāļu un augstāko virsnieku likvidācijas rodas jautājums par ieroču izvēli. Kāpēc operācijā izmantoja spārnotās raķetes "Kalibr"? UBS vadības punkts atradās aptuveni 80 km attālumā no frontes līnijas, reaktīvo zalves uguns sistēmu "Smerch" un "Tornado" darbības zonā, nerunājot jau par spēcīgajiem hiperskaņas raķešu kompleksiem "Iskander" un "Kinzhal".
Domāju, izvēle nebija nejauša.
Разбитая техника ВСУ в районе Северодонецка - Sputnik Latvija, 1920, 07.06.2022
Viedoklis
Severodoņeckas "katls" sašķeļ Eiropas vienotību
Krievijas kara izlūkošanas sistemātiskais darbs plašā diapazonā (kosmiskie aparāti orbītā, radioelektroniskā novērošana uz zemes, speciālo uzdevumu vienība netālu no mērķa, aģenti pretinieka struktūrās) bija jānoslēdz, garantēti likvidējot Ukrainas operatīvo komandieru sastāvu Zaporožjes-Nikolajevas iecirknī. Tomēr ne jau par katru cenu.
RZUS pilnā zalve "noklāj" 70 hektārus. Tā apdraudētu ciema Širokaja Dača iedzīvotājus, 600 cilvēkus, bet Krievijas armija civilos iedzīvotājus neapšauda.
Smagā iznīcinātāja MiG-31K pacelšanās ar PGA sistēmām nenotveramo "Kinzhal" tilpnē piesaistītu NATO izlūku uzmanību. Pastāv risks, ka informācija tiktu noraidīta UBS Ģenerālštābam un sapulci atceltu. Turklāt hiperskaņas "Kinzhal" ar darbības rādiusu līdz 2000 km var pataupīt tiešai militārai sadursmei ar NATO (kompleksa sasniedzamības zonā ir alianses lēmumu pieņemšanas centri visā Eiropā).
OTRK "Iskander" kvaziballistiskās (tās manevrē lidojumā) raķetes ar darbības rādiusu līdz 500 km ir tikpat drošs līdzeklis mērķa likvidācijai (lādiņa masa – 480 kg). Tomēr sauszemes "Iskander" ir apmēram astoņkārt dārgāki (raķete 9M723 maksā 400 miljonus rubļu, tādus izstrādājumus labāk izmantot agresīvo NATO valstu operatīvai demilitarizācijai), bet jūras "Kalibr" ir vēl precīzāki (lādiņš – 450 kg) un absolūti neparedzami zemūdens starta apstākļos. "Iskander" iespējamā novirze no mērķa sastāda 5-7 metrus, spārnotā "Kalibr" – 2-4 metri, tātad 19. jūnijā raķetes nepārkāpa vadības punkta robežas un neapdraudēja civilos.
Пуск ракеты тяжелой огнеметной системой залпового огня - Sputnik Latvija, 1920, 01.06.2022
Krievijā
Pastardienas mašīna: kā Ukrainā darbojas krievu "Solntsepiok"
Ukrainas karadarbības teātri precīzās spārnotās raķetes "Kalibr" ir optimālas arī tāpēc, ka spēj apmānīt jebkuru radiotehnisko izlūkošanu. Piemēram, var startēt no Melnās jūras akvatorijā Ļvovas apgabala virzienā, Viņņicas apkaimē pagriezties uz Kijevas pusi, pēc tam – pret mērķi Zaporožjē. Šāds maršruts nedaudz pārsnied tūkstoš kilometrus. Konvencionālā "Kalibr" maksimālais attālums – 2600 km – ļauj "cilpot" un mulsināt pretinieku. Protams, runa ir par Pentagona un NATO radiolokācijas un satelītu tehnoloģiskajām iespējām.
Spārnotā raķete "Kalibr" apgādāta ar kombinētu vadības sistēmu marša iecirknī (GLONASS signālu uztvērējs un radioaltimetrs, kas ļauj precīzi saglabāt augstumu, apliecot reljefu). Tai ir arī inerciālā navigācijas sistēma. Lidojums notiek 50-150 metru augstumā, tuvojoties mērķim, raķete nolaižas līdz 20 metriem un palielina ātrumu līdz 3600 km/h. Trieciens ir neatvairāms.
Līdz ar vadības punktu un desmitiem UBS ģenerāļu precīzās raķetes "Kalibr" Nikolajevas transformatoru rūpnīcā likvidēja desmit 155 mm haubices M777 un līdz 20 bruņumašīnas, ko NATO piegādājusi Kijevas režīmam pēdējo desmit dienu laikā.
Нашивка на форме военнослужащего батальона НАТО - Sputnik Latvija, 1920, 26.05.2022
Pasaulē
"Lielgabalu gaļa": Rietumu algotņi sūdzas par dienestu Ukrainā
Krievijas "Kalibr" izmēru un starta masas ziņā pielīdzināms amerikāņu "Tomahawk", taču tehniski ir pārāka: attālums – 2600 km un 1600 km, noslodze – 450 kg un 340 kg, precizitāte – novirze no mērķa 2-4 m un 5-10 m, ātrums – 1000 km/h un 885 km/h, finiša paātrinājums – 3600 km/h un 1200 km/h. Pēdējais rādītājs apgrūtina pretinieka PGA uzdevumus mērķa tuvumā.
Lasiet militārā analītiķa Aleksandra Hroļenko kanālu Telegram.
Ziņu lente
0