Pasaulē

Žuzeps Borels: visas valstis var brīvi pirkt pārtiku no Krievijas

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasЖозеп Боррель
Жозеп Боррель - Sputnik Latvija, 1920, 21.06.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas diplomātijas vadītājs Žuzeps Borels uzskata, ka visas valstis var brīvi iegādāties Krievijā pārtikas produktus un minerālmēslus.
RĪGA, 21. jūnijs — Sputnik. Pārtikas produktus un minerālmēslus no Krievijas var pilnīgi brīvi iegādāties visi, kas to vēlas, paziņoja Eiropas diplomātijas vadītājs Žuzeps Borels pirms ES valstu ārlietu ministru tikšanās Luksemburgā, vēsta RIA Novosti.
"Mūsu sankcijas neskar minerālmēslus un pārtikas preces," viņš teica.
Pie tam Borels norādīja, ka pastāv liels globālas pārtikas krīzes un bada risks.
"Es no jauna gribētu paust bažas par reālu bada risku pasaulē, it īpaši Āfrikā," atzīmēja diplomāts.
Российское зерно выгружается из вагонов на терминале в порту Лиепаи - Sputnik Latvija, 1920, 16.06.2022
Pasaulē
Cenas aug, labības nepietiek? Kas notiek kviešu tirgū
Rietumvalstis vērsušas pret Krieviju vairākas sankciju pakotnes pēc specoperācijas sākuma Ukrainā. Krievijas Drošības padomes priekšsēdētāja vietnieks Dmitrijs Medvedevs piezīmēja, ka sankcijas novedīs pie pilnvērtīgas starptautiskas pārtikas krīzes ar bada perspektīvu atsevišķās valstīs.
Savukārt Āfrikas savienības vadītājs, Senegālas prezidents Maki Salls, tiekoties ar Vladimiru Putinu, paziņoja, ka pret Krieviju vērstie ierobežojumi atņēmuši Āfrikas valstīm piekļuvi labībai un minerālmēsliem, tādējādi pasliktinot situāciju pārtikas jomā.
Iepriekš Krievijas vēstnieks ASV Anatolijs Antonovs konstatēja, ka pārtikas produktu un minerālmēslu izslēgšana no sankcijām ir iluzors pasākums, jo patiesībā rietumvalstu iebiedētās struktūras atsakās no jebkādas sadarbības.
Diplomāts noliedza apsūdzības par to, ka Krievija būtu vainojama par globālo pārtikas krīzi un aicināja ASV sākt sadarbību, lai to pārvarētu.
Уборка пшеницы - Sputnik Latvija, 1920, 08.06.2022
Pasaulē
ANO neapstiprina Ukrainas pārmetumus Krievijai par "graudu zādzībām"
"Patiesībā "izsvītrošanas" efekts, par ko uzstājīgi stāsta sankciju iniciatori, ir iluzors. Rietumu bankas, apdrošināšanas kompānijas un tirdzniecības institūcijas, iebiedētas ar iespējamiem sodiem par aizliegumu pārkāpšanu, atsakās no jebkādas sadarbības," vēstnieks atgādināja rakstā izdevumam "National Interest".
Antonovs piebilda, ka situāciju vēl sarežģītāku padara antidempinga pasākumi, kas attiecināti uz Krievijas minerālmēslu piegādēm.
"Tēzei par tā saucamo Krievijas "vainu" sakarā ar situācijas sarežģīšanos globālās pārtikas drošības jomā nav nekā kopīga ar realitāti," viņš uzsvēra.
"Ja Vašingtona patiešām vēlas panākt uzlabošanos pasaules agrārajā tirgū, vajag sadarboties. Beidziet apsūdzēt Krieviju par visām nelaimēm. Mēs esam gatavi kopīgi strādāt, lai uzlabotu situāciju visās pasaules valstīs," aicināja vēstnieks.
Заместитель председателя Совета безопасности РФ Д. Медведев выступил на пленарном заседании форума Открытые инновации - 2020 - Sputnik Latvija, 1920, 23.05.2022
Krievijā
Dmitrijs Medvedevs: Krievija nepiegādās produktus, nodarot sev kaitējumu
Ziņu lente
0