Baltijā

Mediji stāsta: bankas Nordea filiālēs atmazgāti miljardiem eiro

Банк Nordea - Sputnik Latvija, 1920, 15.06.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltijas mediji vēsta, ka 2010. gados bankas "Nordea" filiālēs atmazgāti miljardiem eiro
RĪGA, 15. jūnijs — Sputnik. Caur bankas "Nordea" ofisiem Baltijas valstīs un Norvēģijai piederošo banku DNB atmazgāti miljardiem eiro, tostarp, arī Krievijas klientiem piederoši līdzekļi, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz Baltijas valstu mediju žurnālistu un Somijas sabiedriskās televīzijas un radio korporācijas YLE veikto izmeklēšanu.
Banka paziņoja, ka īstenotās pārbaudes neesot ļāvušas konstatēt "sistemātiskus trūkumus", tomēr pieļāva, ka risks, iespējams, novērtēts pārāk zemu.
Банк ABLV - Sputnik Latvija, 1920, 30.03.2019
ASV pieprasījušas SEB un Nordea ziņas par bankām Baltijā
"Miljardiem eiro no aizdomīgiem avotiem pārskaitīti caur "Nordea" ofisiem Baltijā un Norvēģijas banku DNB. Vismaz zināms līdzekļu apjoms saistīts ar naudas atmazgāšanu," stāsta pētnieki.
2019. gadā publicētā iekšējā atskaite, uz ko atsaucās žurnālisti, rāda: caur divām Skandināvijas bankām pārskaitīti vismaz 3,9 miljardi eiro no aizdomīgiem avotiem. Aizdomīgie darījumi saistīti ar "Nordea" filiāļu darbību Igaunijā, Latvijā un Lietuvā, kā arī ar "Luminor Bank", ko "Nordea" nodibināja 2017. gadā sadarbībā ar norvēģu banku DNB.
"Atskaite liecina, ka "Nordea" klientu vidū bija, piemēram, virkne Igaunijas uzņēmumu, kuru reālais īpašnieks bija Krievijas pilsonis, ko meklēja starptautiskā organizācija Interpol," mediji stāsta, ka 947 miljonus eiro caur "Nordea" un "Luminor" esot pārskaitījušas it kā "Krievijas armijas bijušā virsnieka" kompānijas.
Boriss Rotenbergs - Sputnik Latvija, 1920, 22.10.2018
Politika
Krievijas miljardieris iesūdzējis tiesā trīs Skandināvijas valstu bankas
"Nordea" laida klajā ziņojumu par žurnālistu izmeklēšanu.
"Nordea nepieļauj (bankas struktūru – red.) izmantošanu finanšu noziegumiem – ne tagad, ne vēlāk. Pārbaudes, kas veiktas pēc Nordea lēmuma pamest Baltijas tirgu, nav konstatējušas sistemātisku trūkumu pazīmes naudas atmazgāšanas apkarošanas procesos," paziņoja banka.
Banka "Luminor" tika nodibināta 2017. gadā, kad "Nordea" un DNB apvienoja operācijas Baltijas valstīs. pēc tam "Nordea" pārdeva "Luminor" akciju kontrolpaketi.
Tomēr "Nordea" atzīst, ka plašsaziņas līdzekļos atspoguļotie jautājumi attiecas uz periodu, kad bankas un sabiedrība kopumā par zemu vērtējušas finanšu noziegumu apkarošanas grūtības, paziņoja finanšu organizācija.
uzņēmuma Trasta Komercbanka karogs - Sputnik Latvija, 1920, 24.03.2017
Mediji: banka no Latvijas iesaistīta miljonu dolāru atmazgāšanas lietā
Ziņu lente
0