Pasaulē

ASV mediji: Krievija var ar vienu lēmumu "izslēgt" ASV

© AP Photo / Ted ShaffreyНебоскреб SUMMIT One Vanderbilt
Небоскреб SUMMIT One Vanderbilt  - Sputnik Latvija, 1920, 15.06.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Amerikāņu mediji konstatēja, ka bagātinātā urāna piegādes apturēšana no Krievijas var apstādināt reaktorus ASV.
RĪGA, 15. jūnijs — Sputnik. ASV var saskarties ar kodolreaktoru darbības grūtībām, ja Krievija pārtrauks bagātinātā urāna piegādes enerģētikas kompānijām ASV, stāsta Kolumbijas universitātes Globālās enerģētiskās politikas centra zinātniskie darbinieki Mets Bouens un Pols Dabars rakstā izdevumam "The Hill".
"Tas var novest pie reaktoru darba apstāšanās, bet, tā kā dažos valsts rajonos kodolenerģētika nodrošina vairāk nekā 20% ražošanas jaudas, elektroenerģijas cenas pārsniegs pat pašreizējo inflāciju," ekspertu teikto citēja RIA Novosti.
Добыча нефти в Татарстане - Sputnik Latvija, 1920, 04.05.2022
Viedoklis
Rietumi vēlas Krievijas resursus. Bez maksas
Autori atgādināja, ka daudzi ASV un Eiropas Savienības teritorijā strādājošie reaktori ražoti Krievijā, kas piegādā arī to rezerves daļas, un apstākļos, ja Maskavas un Rietumu konflikts turpināsies, daudzas atomelektrostacijas būs spiestas apturēt darbu.
Rakstā atzīmēts, ka tamlīdzīgos apstākļos reģionos var rasties jaudas deficīts patērētāju vajadzību segšanai.
Žurnālistu ieskatā, jāatjauno ilgus gadus dīkstāvē stāvējušās konversijas rūpnīcas darbs ASV, taču tā nevarēs strādāt ar pilnu jaudu bez valdības atbalsta. Pie tam AES darbam vajadzīgs bagātināts urāns, bet šiem nolūkiem nepieciešams, lai privātas kompānijas varētu izpētīt ražošanas paplašināšanas stratēģijas un tehnoloģijas Krievijas piegādes aizvietošanai.
Угольный разрез Черниговский в Кемеровской области - Sputnik Latvija, 1920, 12.03.2022
Viedoklis
"Domājams, izputēs". Ar ko Rietumiem draud atteikšanās no Krievijas izejvielām
Pēc Krievijas uzsāktās Ukrainas demilitarizācijas un denacifikācijas operācijas rietumvalstis izsludinājušas virkni sankciju pret Krieviju Ukrainas dēļ, Eiropā aizvien skaļāki ir izteikumi par nepieciešamību mazināt atkarību no Krievijas energoresursiem. Šo kursu aktīvi atbalsta ASV, kas aicina alternatīvos piegādātājus palielināt ieguves apjomus.
Kremlis notiekošo nosauca par ekonomisko karu, kam līdzīgs vēl nav redzēts. Krievijas prezidents Vladimirs Putins konstatēja, ka Krievijas savaldīšanas un novājināšanas politika ir rietumvalstu ilgtermiņa stratēģija, bet sankcijas nodarījušas sāpīgu triecienu visas pasaules ekonomikai. Viņš uzsvēra: ASV un Eiropas galvenais mērķis ir pasliktināt miljoniem cilvēku dzīvi.
Ziņu lente
0