Latvijā

Nacionālisti Latvijā nožēlo par padomju rūpnīcām. Vai nožēlos arī par pieminekļiem?

© Sputnik10 мая у мемориального комплекса "Памятник воинам Советской Армии - освободителям Советской Латвии и Риги от немецко-фашистских захватчиков" в Риге
10 мая у мемориального комплекса Памятник воинам Советской Армии - освободителям Советской Латвии и Риги от немецко-фашистских захватчиков в Риге - Sputnik Latvija, 1920, 10.06.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā padomju industriālā mantojuma iznīcināšana parasti tiek uzskatīta par apsveicamu.
Nesen, kamēr rūpnīcas "Azovstaļ" teritorijā ritēja cīņas, viens no Nacionālās apvienības līderiem, Jānis Iesalnieks savā lapā Twitter secināja, ka smagās industrijas objekti ir mūsdienu cietokšņi, bet Latvijā tādu objektu ir ļoti maz. Viņaprāt, tā ir viela pārdomām.
Patiešām. Tagad Latvijas padomju industrijas bijušo flagmaņu vietā uzbūvēti tirdzniecības centri. It kā jau labi, tikai celti no plāna, uz karkasa uzstiepta profila. Tātad tie nederēs ielenkuma apstākļos. Jā, Iesalnieka bažas var saprast. Tikai ne piedot, kā mēdz teikt.
Situācija pie Uzvaras pieminekļa Rīgā, 2022. gada 9. maijā - Sputnik Latvija, 1920, 09.05.2022
Latvijā
Ziedu jūra pie Uzvaras pieminekļa un neredzēti drošības pasākumi
Lai jau paliek pie malas industrijas pieminekļi un Lētā grimušie flagmaņi. Tagad rusofobijas viļņa virsotnēs Latvijā pieteikts karš īstiem piemiekļiem, tiem, kuri būvēti Piemiņai. Jāņi no Nacionālās apvienības un tūkstošiem latviešu, kuri nesen soļoja ar prasībām steigšus nojaukt Uzvaras pieminekli, nespēj saprast ka šis monuments, tāpat kā desmitiem citu Latvijā, arī ir cietoksnis. Tas sargā mūsu jauno un demokrātijā vēl īsti nenobriedušo republiku no nelaimes, paglābj no savstarpējas nepatikas dažādu tautību cilvēkus. Līdz ar pieminekļu nojaukšanu tā šajā zemē var iesakņoties uz ilgām paaudzēm.

Ko teiks sabiedrotie?

Nesen LU profesors Ojārs Skudra, atzinīgi vērtējot Uzvaras pieminekļa nojaukšanu, tomēr atsaucās uz Satversmes aizsardzības biroja bijušo vadītāju Jāni Kažociņu. Ziniet, viņa ieskatā, pirms sākt tādu demontāžu un ķerties pie tāda mēroga pieminekļa, patiesībā vajadzētu pakonsultēties... ar sabiedrotajiem NATO... Profesors precizēja, ka vajadzētu saņemt to valstu atbalstu, kuru militārie kontingenti dislocēti Latvijā – ar Vāciju, Lielbritāniju, Kanādu, ASV. Interesanti, kāpēc šķietami iekšējai lietai vajadzētu piesaistīt sabiedrotos? Lūk, kur ir pamatīga viela pārdomām, iemesls pabrīnīties pasaulei, kurā mēs dzīvojam. Vai tad vēl pavisam nesen kādam varēja ienākt prātā, ka atļauju nojaukt pieminekli, kas veltīts atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem, būsim spiesti prasīt Vācijai!?
10 мая у мемориального комплекса Памятник воинам Советской Армии - освободителям Советской Латвии и Риги от немецко-фашистских захватчиков в Риге - Sputnik Latvija, 1920, 13.05.2022
Latvijā
"Būtu labāk naudu pataupījuši": sākta līdzekļu vākšana Uzvaras pieminekļa nojaukšanai
P.S. Noslēgumā īsa ziņa no rubrikas "Nothing personal, just business". Gaidot Uzvaras pieminekļa demontāžu, aug ne tikai sabiedrības šķelšanās riski, bet arī gaidāmie izdevumi. Demontāžas politisko darbu inflācijas hronika vienā pašvaldībā:
12.maijs. Izdevumi pieminekļa nojaukšanai Uzvaras parkā būs salīdzinoši nelieli – atbilstoši darba metodei tie varētu svārstīties no 40 līdz 100 tūkstošiem eiro, pastāstīja Rīgas vicemērs Edvards Smiltēns.
13. maijs. Precīza izdevumu summa pieminekļa nojaukšanai vēl nav zināma, taču lēti nebūs, atzīmēja Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis.
16. maijs. Padomju karavīriem veltītā pieminekļa demontāžas izmaksas būs atkarīgas no izraudzītā tehnoloģiskā procesa, programmā "Rīta panorāma" atklāja Rīgas vicemērs Edvards Smiltēns.
25. maijs. Uzvaras pieminekļa demontāža var izmaksāt vairākus miljonus eiro, teica Rīgas vicemērs Vilnis Ķirsis.
Море цветов рижане оставили у подножия памятника Освободителям в День Победы - Sputnik Latvija, 1920, 12.05.2022
Viedoklis
Eiropa iznīcinājusi atmiņas par Krievijas varoņdarbu.
Ziņu lente
0