Politika

Polijas eksprezidents iesaka izformēt Eiropas Savienību

© Sputnik / Sergey MelkonovФлаг Евросоюза
Флаг Евросоюза - Sputnik Latvija, 1920, 05.06.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lehs Valensa uzskata, ka ES vietā ir jāveido jauna apvienība bez Polijas un Ungārijas.
RĪGA, 5. jūnijs – Sputnik. Eiropas Savienībai ir patstāvīgi jāizformējas un jāveido jauna savienība, pamatos liekot Franciju un Vāciju, taču bez Polijas un Ungārijas, paziņoja Polijas bijušais prezidents Lehs Valensa.
"ES vajag nevis meklēt kompromisu ar Poliju, bet gan izformēties un dažas minūtes vēlāk izveidot jaunu apvienību, pamatos liekot Franciju un Vāciju, taču bez Polijas un Ungārijas," viņa teikto citēja TASS.
Protesta akcija Varšavā - Sputnik Latvija, 1920, 23.02.2022
Viedoklis
Nāve saskaņā ar likumu. Ciktāl Poliju novedīs konflikts ar Eiropu
Valensa pauda nožēlu par to, ka viņa viedoklis šajā jautājumā nav uzklausīts.
"Tā taču ir vienkārša ideja: ja mēs gribētu iestāties jaunajā savienībā, mums vajadzētu ne tikai saņemt tiesības, bet arī uzņemties pienākumus. Un nospraust tos tā, lai pašreizējie izlēcieni vairs neatkārtotos," viņš atzīmēja.
Polikas eksprezidents uzskata, ka Eiropas komisijas lēmums apstiprināt Polijas atjaunošanas nacionālo plānu būtu kļūdains.
"To naudu tik un tā izšķiedīs un nozags. Bez likuma virsvadības nav jēgas pa tukšo atvēlēt miljardiem eiro," viņš uzsvēra.
Флаг Евросоюза в главном здании Совета Европы в Страсбурге - Sputnik Latvija, 1920, 28.10.2021
Pasaulē
Miljons eiro diennaktī: Polijai piespriež rekordlielu sodu
Pēc pandēmijas ES piešķīra dalībvalstīm līdzekļus ekonomikas atjaunošanai. Taču Polijas plāna apstiprināšana aizkavējās, jo 2021. gada oktobrī ES Tiesa piesprieda Varšavai soda naudu viena miljona eiro apmērā dienā līdz tiks izpildīts lēmums par valsts Augstākās tiesas disciplinārās palātas normu darbības pārtraukšanu. EK priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena nosauca galvenos noteikumus, kas jāievēro, lai Brisele pieņemtu Polijas atjaunošanas plānu. To vidū ir minētās palātas likvidāciju un tās pieņemto lēmumu anulēšana līdz ar tiesnešu neatkarīgas izvēles nodrošinājumu.
Šonedēļ Polijas parlaments apstiprināja valsts prezidenta Andžeja Dudas piedāvāto atjaunoto Augstākās tiesas likumu, kas paredz disciplinārās palātas likvidāciju. 1. jūnijā ES apstiprināja Polijas ekonomikas atjaunošanas plānu 35,4 miljardu eiro apmērā. Tagad Eiropas padomei četru nedēļu laikā šis plāns jāapstiprina, pēc tam Brisele sāks piešķirt Varšavai naudu. EK priekšsēdētāja norādīja, ka tas notiks, kad būs izpildītas visas EK prasības tiesu reformas kontekstā. Opozīcija Polijā uzskata, ka valdība vēl aizvien pārkāpj likuma virsvadības normas un tai nevajadzētu saņemt Eiropas naudu.
Флаги Евросоюза и Польши - Sputnik Latvija, 1920, 18.10.2021
Viedoklis
Ievārījusi putru. Polija neatstāj ES izvēles iespējas
Ziņu lente
0