Krievijā

Pastardienas mašīna: kā Ukrainā darbojas krievu "Solntsepiok"

© Sputnik / Alexander Vilf / Pāriet pie mediju bankasПуск ракеты тяжелой огнеметной системой залпового огня
Пуск ракеты тяжелой огнеметной системой залпового огня - Sputnik Latvija, 1920, 01.06.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rietumos ar bažām vēroja smagā ugunsmetēja "Solntsepiok" pielietojumu Donbasā. Ar to drīz iepazīsies arī grupējums Slavjanskas-Kramatorskas virzienā.
Rietumu bruņojums UBS pozīcijās nonāca Krievijas smago ugunsmetēja sistēmu "Solntsepiok" ugunī. Nevienlīdzīgajā divkaujā NATO nav nekādu izredžu gūt panākumus, stāsta militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.
Trieciena spēka ziņā telpiski detonējošie lādiņi piekāpjas vien taktiskajiem kodolšāviņiem. Pretinieka nocietinātos rajonus tas fiziski un psiholoģiski likvidē ar vienu zalvi – ellīgu spiedienu un temperatūru. Smagās ugunsmetēja sistēmas analogu pasaulē nav, nav arī aizsardzības no tās.
Многофункциональные истребители пятого поколения Су-57 во время полета - Sputnik Latvija, 1920, 24.05.2022
Viedoklis
"Gaisa terminatora" Su-57 mērķis – Ukrainas demilitarizācija
Rietumos bažīgi apspriež neseno "Solntsepiok" pielietojumu Donbasā. Jāpiezīmē – tas nav pirmais. NATO stratēģi pūlas aplēst, kas sagaida viņu spēkus hipotētiskajā tiešajā konfliktā ar Krieviju uz rietumiem no Dņepras.
Krievijas speciālā militārā operācija turpinās sekmīgi. Ukrainas demilitarizācija un denacifikācija ir skarba realitāte, un to izraisījusi NATO neapdomīgā paplašinašanās uz austrumiem. Tomēr operācijas mērķis nav fiziski likvidēt UBS karavīrus ar "uguni un zobenu". Krievija pastāvīgi aicina UBS nolikt ieročus.
Karadarbības rezultāts ne acīmredzams, Kijevas nacistiskā režīma bruņotā pretestība kalpo vien kolektīvo Rietumu interesēm. To zināmā mērā apliecina arī TOS-1A "Solntsepiok" uz tanka T-72 platformas.
"Solntsepiok" spēks 10 km attālumā būtiski pārspēj klasisko artilēriju: vienas iekārtas zalve (24 lādiņi) "nosedz" laukumu četru kvadrātkilometru platībā. 220 mm reaktīvā termobāriskā šāviņa lādiņš (217 kg) satur sastāvu, kas, sasniedzot mērķi, "mazliet" uzsprāgst un veido aerosola mākoni. Pēc tam galvenais lādiņš iniciē telpisko sprādzienu. Temperatūra epicentrā sasniedz 3 tūkstošus grādu pēc Celsija skalas, veidojas milzīgs spiediena kritums. Pretinieka bruņutehnikas, nocietinājumu un dzīvā spēka likvidācija ir garantēta.
Военный парад в ознаменование 75-летия Победы - Sputnik Latvija, 1920, 20.05.2022
Viedoklis
Krievijas "Terminatori" paātrina Ukrainas demilitarizāciju
Piemēram, Sīrijā "Solntsepiok" efekīvi likvidē terorismu pazemes slēptuvēs un kalnu rajonos – kopš 2015. gada neviens nav sūdzējies.
Unikālās iespējas ļauj "Solntsepiok" palikt neaizvietojamam arī pēc tam, kad 2020. gadā Krievijas armija saņēma jaunās sistēmas TOS-2 "Tosočka" uz automašīnas "Ural" bāzes ar labāku kravu nestspēju un caurejamību, satelīta navigāciju un radioelektroniskās cīņas līdzekļiem.

Pastardienas mašīna

Krievijas Aizsardzības ministrija martā paziņoja, ka Krievijas spēku uzbrukuma laikā "Solntsepiok" ekipāža, ko komandēja leitnants Aleksands Ļebedevs, sekmīgi apspieda UBS pozīcijas un likvidēja militāro tehniku. Mariupoles kombināta "Azovstaļ" cehu kompleksā smagā ugunsmetēja sistēma "pārliecināja" ukraiņu nacistus padoties.
Aprīlī TOS-1A efektīvi likvidēja Ukrainas raķešu zalves uguns sistēmas "Grad" Harkovas apgabalā. Nesenajā Limanas atbrīvošanas operācijā "Solntsepiok" precīzi likvidēja vairākas ēkas, kurās nacisti bija iekārtojuši atbalsta punktus.
Международный военно-технический форум Армия-2019. День третий - Sputnik Latvija, 1920, 16.05.2022
Viedoklis
Baltkrievija atbildēs uz NATO draudiem ar saviem "Iskanderiem"
Atzīmēts sistēmas efektīvais darbs pret UBS blindāžām un zemnīcu arsenāliem. Domāju, tuvākajā laikā ar "Solntsepiok" spēku tuvāk iepazīsies Ukrainas spēku grupējums Slavjanskas-Kramatorskas nocietinājumos.
Autonomo sistēmu "Solntsepiok" veido viena kaujas un divas transporta un pielādēšanas mašīnas (arī uz T-72 bāzes), munīcija – 72 reaktīvie šāviņi. Notēmēšana tiek veikta ar lāzera tālmēra un ballistiskā skaitļotāja palīdzību. Sagatavošanās apšaudei pēc apstāšanās aizņem 90 sekundes. Pilnu zalvi iespējams palaist 6-12 sekunžu laikā, taču iespējams palaist vienu vai divus šāviņus.
Bruņotais "Solntsepiok" var strādāt atklātās un slēptās pozīcijās, tam ir buldozera iekārta ierakuma iekārtošanai. Dūmu granātu iekārtas un termiskā dūmu aparatūra ļauj izveidot līdz 400 m garu aizsegu.
Sistēma aizsardzībai no masu iznīcības ieročiem droši pasargā ekipāžu (trīs cilvēk), hermetizējot kabīni. Gaiss nodalījumā tiek attīrīts no putekļiem un radioaktīvajām vielām, tātad "Solntsepiok" spēj šķērsot kodolsprādziena epicentru un izpildīt kaujas uzdevumu, nekaitējot ekipāžas veselībai (tanka bruņas 100 reizes samazina radioaktīvo apstarojumu).
Самолеты Су-25 и Су-24 авиагруппы ВКС РФ перед боевым вылетом в рамках специальной военной операции - Sputnik Latvija, 1920, 13.05.2022
Viedoklis
Knipis NATO pa degunu: Čūsku salas noslēpumi
Mašīna ir 44 tonnas smaga, maksimālais ātrums – 65 km/h, pilntvertnes nobraukums pa šoseju – 550 km.
TOS-1A stabili turas labāko bruņojuma paraugu piecniekā, ko "Rosoboroneksport" piegādā pasūtītājiem ārvalstīs. Pēcpadomju teritorijā "Solntsepiok" pieņemts bruņojumā Armēnijā, Azerbaidžānā un Kazahstānā. Tāpat šīs sistēmas iepirkusi Alžīra, Saūda Arābija un Irāka,
Atgādināšu, ka Irākas armija sekmīgi izmantija TOS-1A teroristiskās organizācijas ISIS* kaujinieku likvidācijai Tikritas, Faludžas un Mosulas pilsētu apkaimē. Smagās ugunsmetēja sistēmas ārzemēs atzītas par labākajām.
Amerikāņu ekspertu portāls 19FortyFive pievērsa uzmanību sistēmu TOS-1A "Solntsepiok" efektivitātes un precizitātes pieaugumam integrācijā ar izlūkošanas bezpilota lidaparātiem.
Iepriekš "The National Interest" deva mājienu par Krievijas sistēmas mākslīgo intelektu: "Putina ģeniālā raķešu iekārta spēs patstāvīgi likvidēt mērķus."
"Solntsepiok" vairākkārt pūlējušies "nokopēt" Vācijā, DĀR un Dienvidkorejā. Galu galā deva priekšroku aviācijas raķetēm ar telpiski detonējošu lādiņu. Starp citu, arī ukraiņu mēģinājumi izstrādāt pašmāju ugunsmetēja sistēmu ar termobārisko lādiņu ir beigušies nesekmīgi.
* Krievijā un citās pasaules valstīs aizliegta teroristiska organizācija
Новейшая зенитная ракетная система С-500 - Sputnik Latvija, 1920, 27.04.2022
Viedoklis
"Prometejs" aizsargās Krieviju pret kodoltriecienu no kosmosa
Ziņu lente
0