Pasaulē

ES cer graudus no Ukrainas eksportēt caur Baltkrieviju un Latvijas ostām

© Sputnik / Sergey MelkonovРоссийское зерно выгружается из вагонов на терминале в порту Лиепаи
Российское зерно выгружается из вагонов на терминале в порту Лиепаи - Sputnik Latvija, 1920, 01.06.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Savienības līderi apsvēra iespējas nodrošināt Ukrainas graudu eksportu, kas pašlaik ir ļoti apgrūtināts, jo Krievija bloķē Melnās jūras ostas.
RĪGA, 1. jūnijs – Sputnik. ES līderu sanāksmes kuluāros izskanējis priekšlikums eksportēt graudus no Ukrainas varētu eksportēt pa dzelzceļu nevis no Ukrainas uz Poliju (abām valstīm ir atšķirīgs sliežu platums), bet no Ukrainas caur Baltkrieviju uz Lietuvas un Latvijas ostām – visām valstīm sliežu platums sakrīt, un Latvijas ostas ar to tiktu galā.
Taču šāds scenārijs būtu iespējams tikai ar Baltkrievijas piekrišanu, turklāt jāņem vērā pret Baltkrieviju, tāpat kā pret Krieviju, ir noteiktas Eiropas Savienības sankcijas.
Уборка урожая зерновых. Архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 26.05.2022
Viedoklis
Rietumi atstās Ukrainu bez maizītes. Ko Kijeva dabūjusi pret labību?
"Tā būtu viena ļoti nopietna diskusija – ja gribētu panākt, ka šīs kravas caur Baltkrieviju plūst uz Latvijas ostām, kas fiziski to eksporta darbu varētu veikt," stāstīja Latvijas premjers Krišjānis Kariņš.
"Kas ir tas, ko Baltkrievija prasītu pretī un vai mēs – Latvija, Baltija, Eiropa – tam vispār varētu piekrist? Šīs sarunas ir tikai kuluāru līmenī, bet ja nonāktu līdz tam – tā būtu ļoti smaga dilemma," viņš skaidroja.
Eiropa pašlaik cenšas izvest Ukrainas labības krājumus, taču radušās grūtības – vienīgais risinājums dzelzceļa pārvadājumi uz Rumānijas ostu, bet tos apgrūtina atšķirīgais dzelzceļa sliežu platums.
Pēdējā laikā, ņemot vērā pret Krieviju vērstās sankcijas, kā arī citus faktorus, pasaules tirgū strauji aug labības cenas un vērojams graudu deficīts. Šī iemesla dēļ iecerēts izvest no Ukrainas tās labības krājumus (apmēram 24 miljonus tonnu kviešu un kukurūzas) cerībā uz nākamo ražu. Taču Krievijas specoperācijas dēļ Ukrainas armija nomīnējusi ostas Melnajā jūrā, kā arī neļauj tās pamest vairākiem ārvalstu kuģiem.
Российское зерно выгружается из вагонов на терминале в порту Лиепаи - Sputnik Latvija, 1920, 24.05.2022
Pasaulē
"Par ukraiņiem nedomā": Krievija nosoda ES plānus izvest graudus no Ukrainas
Krievijas armijas veiktā Ukrainas ostu blokāde neļauj eksportēt kviešus, kukurūzu un augu eļļas, tādējādi paaugstinot pārtikas cenas pasaules tirgū. Tas rada bada risku nabadzīgāko valstu iedzīvotājiem.
Rietumvalstu mediji apgalvo, ka Maskava vēlas izdarīt spiedienu uz Rietumiem, radot badu un jaunus migrācijas viļņus.
Vienlaikus Krievijas Aizsardzības ministrija jau informēja, ka nekādi šķēršļi kravu izvešanai netiek likti, Jūras spēki ir gatavi nodrošināt izeju no Melnās jūras ostām, taču ir jāparūpējas par kuģniecības drošību, paturot prātā ukraiņu uzstādītos mīnu laikus.
Ziņu lente
0