Viedoklis

"Garantēti likvidēs". Vašingtonā novērtēts kara risks ar Krieviju

Пара истребителей F-35A Lightning II - Sputnik Latvija, 1920, 27.05.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Augošas spriedzes fonā amerikāņu eksperti pūlas aplēst, ar ko beigsies Krievijas un NATO hipotētiskais konflikts.
Atlantijas padome (Atlantic Council), kas vairāk nekā pusgadsimtu jau sniedz konsultācijas Baltajam namam un Pentagonam, uzskata: Maskavai ir nopietnas priekšrocības. Par analītiķu slēdzieniem portālā RIA Novosti pastāstīja Andrejs Kocs.

Galvenais šķērslis

Dokumentu sastādījis Skots Kūpers, radioelektroniskajai cīņai paredzētās klāja lidmašīnas EA-6 Prowler pilots ASV Jūras kājnieku korpusā. Tas ir visai rets gadījums – Vašingtonas ārpolitiku publiski komentē nevis kongresmenis, senators vai civilais eksperts, bet gan virsnieks, lai arī atvaļināts. Ziņojumā nav ne miņas no rusofobijas, tikai starptautiskās situācijas aukstasinīga analīze un pušu militārā potenciāla vērtējums. Lidotājs ir pārliecināts: ir bezjēdzīgi "badīties pierēm" ar Krievijas Sauszemes spēkiem. Vienīgās izredzes uzvarēt dos pārspēks gaisā.
Центральный европейский банк - Sputnik Latvija, 1920, 20.05.2022
Viedoklis
Nekas neliecina par ES vēlmi izdzīvot
Viņš atgādināja, ka Vjetnamas karā ASV zaudēja vairāk nekā 3,3 tūkstošus lidmašīnu. Pārsvarā – PSRS nodrošinātās zenītartilērijas un kompleksu S-75 ugunī.
"Pentagons ir veicis kļūdu labojumu, pilnveidojis taktiku un uzlabojis spēku materiālo apgādi, - stāsta eksperts. – Operācijā "Tuksneša vētra" 1991. gadā karoja pavisam citāda armija. 40 dienas ilgajā kampaņā mēs zaudējām tikai 23 lidaparātus. Kopš tā laika ASV un NATO valstu GKS ir spēcīgākie pasaulē. Aviācija ir mūsu galvenais miltārais instruments."
Tomēr apakšpulkvedis negribīgi atzina, ka "instruments", sekmīgi izmēģināts pret jaunattīstības valstīm un teroristiem, iespējams, nebūs tik efektīvs konfliktā ar lielvalsti. Krievijas zenītraķešu sistēmas S-300 un S-400, viņš norādīja, spēj garantēti notriekt NATO tehniku. Turklāt Maskava aktīvi pārdot tās citām valstīm.
Истребители ВВС США F-16 над территорией Ирака - Sputnik Latvija, 1920, 27.05.2022
ASV Gaisa spēku iznīcinātāji F-16 Irākas gaisa telpā
Saskaņā ar viņa datiem, Eiropā dislocēti gandrīz 1,8 tūkstoši NATO lidmašīnu. Vairāk nekā puse – iznīcinātāji F-16 un Eurofighter Typhoon ir viegli mērķi lielā darbības rādiusa ZRS.
Bez tam Krievija gatava radīt tā saucamās piekļuves lieguma zonas (Anti-Access/Area Denial) — teritorijas, kas droši slēgtas raķešu uzbrukumiem no zemes, jūras un gaisa. Pentagons uzskata, ka tādi reģioni ir Kaļiņingradas apgabals un Krima, kā arī Dienvidķīnas jūra, ko Ķīna uzskata par mājas akvatoriju. Te ASV un to sabiedrotie cietīs neattaisnoti augstus zaudējumus.

Spārnotie "neredzamie"

Par Pentagona galveno trumpi Kūpers uzskata radiolokatoros mazpamanāmas lidmašīnas – iznīcinātājus F-22 un F-35, stratēģiskos bumbvedējus B-2 un perspektīvos B-21, kā arī bezpilota lidaparātus RQ-170 Sentinel. Analītiķis ir parliecināts, ka Krievijas PGA agri vai vēlu padosies "neredzamajiem", kuri likvidēs visus aizsardzības mezglus un atvērs logu "redzamajām" lidmašīnām. Tikai pēc tam uzbrukumā dosies sauszemes spēki, izmantojot aviācijas pārspēku.
© Public domain / U.S. Air Force / Kevin RobertsonAmerikāņu degvielas uzpildes lidmašīna KC-135 Stratotanker uzpilda iznīcinātāju F-22 "Raptor"
Американский самолет-заправщик KC-135 Stratotanker дозаправляет истребитель F-22 Раптор  - Sputnik Latvija, 1920, 27.05.2022
Amerikāņu degvielas uzpildes lidmašīna KC-135 Stratotanker uzpilda iznīcinātāju F-22 "Raptor"
Tomēr ASV ir pārāk maz "neredzamo" mašīnu, lai sakautu Krievijas GKS. Eksperts uzstāj: valdībai vajag agresīvāk popularizēt iznīcinātājus F-35 starp sabiedrotajiem. Lai izcīnītu uzvaru pār Krieviju, Eiropai vajadzīgi vismaz 550 "neredzamie" no ASV GKS un citām NATO valstīm.
F-35 jau sen atrodami Lielbritānijas, Itālijas, Nīderlandes, Norvēģijas spēkos. Tos pasūtījusi arī Beļģija, Dānija un Polija.
Jāpiebilst, ka F-35 ir pieprasīts pasaules bruņojuma tirgū, tos sekmīgi pērk ne tikai alianses valstis. Piemēram, 2021. gada decembrī Somija noslēdza lielāko līgumu vēsturē par 64 iznīcinātājiem – lai nomainītu F-18C/D. Tas izmaksājis desmit miljardus. Savas lidmašīnas somi saņems no 2025. līdz 2030. gadam.
Американские ракеты Patriot - Sputnik Latvija, 1920, 17.05.2022
Pasaulē
Amerikāņu pulkvedis atklāja Baidena plānu sākt NATO karu ar Krieviju
Ar "neredzamajiem" pakāpeniski ielenc arī Ķīnu. Amerikāņi jau piegādājuši tos sabiedrotajiem Āzijas un Klusā okeāna reģionā – Japānai, Dienvidkorejai, Austrālijai. Rindā stāv Indonēzija, kas Vašingtonas spiediena apstākļos atteicās no Krievijas Su-35. Acīmredzot, Baltais nams turpinās uzspiest savu tehniku citām valstim. Tātad 550 lidaparāti Eiropā ir reāla lieta, lai arī katrs "neredzamais" maksā 80 miljonus.

"Pretinde" no neredzamajiem

Pentagons ne vienu vien reizi jau apliecinājis, ka "neredzamie" pārraus jebkuru PGA sistēmu. Taču gadījumā ar S-300, S-400 un S-500 tas nav tik vienkārši. Izstrādātāji norāda, ka sistēmas ierauga arī mazpamanāmās lidmašīnas.
© Sputnik / Максим Блинов / Pāriet pie mediju bankasZenītraķešu kompleksa S-400 "Triumf" starta iekārta mācībās "Kaukāzs 2020"
Пусковая установка зенитно-ракетного комплекса С-400 Триумф во время командно-штабных учений Кавказ-2020 на полигоне Ашулук в Астраханской области - Sputnik Latvija, 1920, 27.05.2022
Zenītraķešu kompleksa S-400 "Triumf" starta iekārta mācībās "Kaukāzs 2020"
Speciālisti uzskata, ka stealth tehnoloģiju efektivitāte ir ierobežota. Ja visa PGA sistēma darbojas X-diapazonā, "neredzamo" patiešām noķert neizdosies. Taču ultraīsajos viļņos, ko izmanto Krievijas ZRS, mazpamanāmība ir apšaubāma. Pie tam vienā zenītraķešu divizionā var būt vairāki rada, kas kontrolē gaisa telpu no dažādām pusēm, un tas vēl palielina F-35 identifikācijas iespējas.
Domājams, tāpēc ASV nepažēloja sabiedroto un izsvītroja Turciju no F-35 ražošanas programmas, kad Ankara nolēma iegādāties četrus S-400 divizionus. Oficiālais iemesls: "PGA kompleksi nav savietojami ar 5. paaudzes iznīcinātājiem". Iespējams, Vašingtona vienkārši nobijās, ka Turcijas PGA mācībās "neredzamos" ieraudzīs Krievijas piegādātie gaisa telpas kontroles līdzekļi. Ja izceltos tāds skandāls, tas ātri vien atņemtu potenciālajiem klientiem jebkādu vēlmi nopirkt jauno lidmašīnu.
Карта Европы - Sputnik Latvija, 1920, 18.04.2022
Viedoklis
Britu zinātnieki gatavojas kodolkaram. Šoreiz viņiem var ticēt
Ziņu lente
0