Pasaulē

Itālijas ārlietu ministrs prognozē "pārtikas" karus

© Sputnik / Sergey MelkonovПогрузчик перегружает зерно в порту Лиепаи
Погрузчик перегружает зерно в порту Лиепаи - Sputnik Latvija, 1920, 25.05.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Itālijas ārlietu ministrs Luidži Di Maio brīdināja par "pārtikas" karu risku.
RĪGA, 25. maijs — Sputnik. Pasaule saskarsies ar "pārtikas" karu, ja saglabāsies grūtības ar graudu piegādēm no Ukrainas, intervijā avīzei "La Stampa" brīdināja Itālijas ārlietu ministrs Luidži Di Maio, vēsta RIA Novosti.
"Visi veiktie pētījumi rāda, ka ir tikai viena iespēja pārvarēt kviešu un graudu deficītu: radīt aizsargātu koridoru, kas ļautu transportēt kviešus no Ukrainas pa jūru. Pa sauszemes maršrutiem tas ir pārāk sarežģīti. (..) Pretējā gadījumā mēs saskarsimies nevis ar vienkāršu pārtikas krīzi, bet gan ar pārtikas karu ar neskaitāmām sekām," paziņoja Di Maio.
Российское зерно в Лиепайском порту - Sputnik Latvija, 1920, 20.05.2022
Pasaulē
Ukraina izved kviešus uz Eiropu un ignorē graudu deficīta risku
Krievija un Ukraina kopā piegādāja pasaules tirgū 30% kviešu un miežu, līdz 20% kukurūzas un gandrīz 75% saulespuļu eļļas.
Rietumvalstis pastiprināja sankciju spiedienu pret Maskavu pēc specoperācijas sākuma Ukrainā. Ierobežojošie pasākumi pārsvarā skāra banku sektoru un tehnoloģiski attīstītas produkcijas piegādes. Vienlaikus, ņemot vēŗā piegādes ķēdīšu traucējumus Eiropa un ASV saskārās ar labības cenu krasu pieaugumu. Piemēram, martā kviešu cena Čikāgas biržā sasniedza maksimālo rādītāju gandrīz 14 gadu laikā, kukurūzas cena uzstādīja 9 gadu rekordu.
Totālais ekonomiskais karš pret Krieviju un eksporta blokāde, ieskaitot norēķinu bloķēšanu valūtā un Eiropas ostu atteikšanos pieņemt kuģus no Krievijas, kā arī Ukrainas bruņoto spēku lēmums nomīnēt Melnās jūras akvatoriju savu ostu apkaimē, apdraud preču piegādes. Šajā situācijā Krievijai un tās tuvākajiem sabiedrotajiem bads nedraud.
Российское зерно в Лиепайском порту - Sputnik Latvija, 1920, 25.04.2022
Latvijā
Latvijā maizes pietiks, ja rudenī kāds to nenopirks
Iepriekš Krievijas prezidenta palīgs Maksims Oreškins paziņoja, ka rudenī pasaule var saskarties ar globālu badu. Viņš norādīja, ka šajā situācijā galvenais ir parūpēties, lai Krievija no tā neciestu un būtu nodrošināta ar pārtiku. Oreškins piebilda, ka tagad valdībai ir iespēja radīt nepieciešamos krājumus.
24. februārī Krievija sāka speciālu militāro operāciju Ukrainā. Valsts prezidents Vladimirs Putins paskaidroja, ka tā sākta ar mērķi aizsargāt cilvēkus, kuri astoņus gadus saskaras ar Kijevas režīma ņirgāšanos un genocīdu. Viņš uzsvēra, ka šiem nolūkiem plānota Ukrainas demilitarizācija un denacifikācija, nepieciešams tiesāt visus kara noziedzniekus, kuri atbildīgi par asiņainajiem noziegumiem pret Donbasa mierīgajiem iedzīvotājiem.
Speciālās operācijas ietvaros Ukrainā Krievijas spēki izmanto precīzo bruņojumu, turklāt vērš to vienīgi pret militāro infrastruktūru un armiju. Aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu konstatēja, ka mēnesi pēc specoperācijas sākuma pirmā posma pamata uzdevumi ir izpildīti, Ukrainas militārais potenciāls būtiski samazināts. Ar Krievijas karavīru atbalstu uzbrukumu turpina Doņeckas un Luganskas tautas republiku grupējumi. Armijas ģenerālis piezīmēja, ka tas ļauj pievērst lielāko uzmanību operācijas galveno mērķu sasniegšanai – Donbasa atbrīvošanai.
Пшеничное поле - Sputnik Latvija, 1920, 23.04.2022
Viedoklis
Konfrontācijā ar Rietumiem Krievijai ir daudz briesmīgāks ierocis nekā raķetes
Ziņu lente
0