Baltijā

"Toties bez Krievijas": Lietuva gatavojas gāzes cenu pieaugumam

© Foto : Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija / Robertas DačkusКлайпедский терминал СПГ
Клайпедский терминал СПГ - Sputnik Latvija, 1920, 24.05.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sarežģītās ģeopolitiskās situācijas rezultātā gāzes cenas Eiropā svārstās krasāk nekā parasti, un līdz gada beigām var būtiski pieaugt.
RĪGA, 24. maijs — Sputnik. Tuvāk gada nogalei Lietuvā sagaidāms gāzes cenu pieaugums, brīdināja valsts enerģētikas kompānijas "Ignitis" valdes loceklis Harolds Nausēda, vēsta Sputnik Lietuva.
Тележка с продуктами в магазине - Sputnik Latvija, 1920, 20.05.2022
Latvijā
Latvijā aug inflācija: augstās cenas jau apdraud mājsaimniecību maksātspēju
Viņš atgādināja, ka gāzes cenas svārstās krasāk nekā parasti, ņemot vērā situāciju dabasgāzes tirgū ģeopolitiskās situācijas radītās nenoteiktības dēļ.
"Augot dabasgāzes cenai vairumtirdzniecības tirgū, atbilstoši aug ar piegādātāja darbību saistītie izdevumi. Kā zināms, gada beigās vairumtirdzniecības cenas aug, sākoties apkures sezonai, kas parasti būtiski palielina gāzes pieprasījumu tirgū. Tātad, domājams, gada beigās augs izdevumi un atbilstoši pieaugs piegādes pakalpojumu cena," komentēja Nausēda.
Šī iemesla dēļ kompānija "Ignitis" ieteica biznesa klientiem noslēgt jaunu līgumu nākamajam gadam, negaidot gada beigas, lai nodrošinātu izdevīgāku piegādes pakalpojumu cenu.
Aprīlī Lietuvas tirdzniecības laukumā dabasgāzes cenu indeksa rādītājs BGSI, kas fiksē dabasgāzes cenu izmaiņas tirgū dienas darījumu gaitā, audzis par 14%. Tomēr "Ignitis;" apgalvoja, ka uzņēmējiem Lietuvā gāzes pietiks.
Центральный европейский банк - Sputnik Latvija, 1920, 20.05.2022
Viedoklis
Nekas neliecina par ES vēlmi izdzīvot
Pēc Nausēdas vārdiem, Lietuva nodrošinājusi sev "enerģētisko neatkarību" no Krievijas gāzei, jo tai ir sašķidrinātās dabasgāzes terminālis Klaipēdā, piekļuve citiem gāzes tirgiem Baltijā, Polijā un Vācijā caur gāzesvadu GIPL un Inčukalna gāzes glabātavai Latvijā.
"Maksimālajā periodā, proti, ziemā, mums būs piekļuve gāzes glabātavai Latvijā. Pie tam mēs turpinām ātri palielināt SDG izmantošanu: esam iegādājušies divas jaunas komerciālās SDG partijas, kas ieradīsies jūlijā un augustā. Abi tankkuģi ieradīsies no termināļiem ASV," teica "Ignitis" pārstāvis.
Ņemot vērā Krievijas specoperāciju Ukrainā un pret Krieviju vērstās ES sankcijas, Lietuva nolēma "pilnībā" atteikties no Krievijas gāzes. Enerģētikas ministrija paziņoja, ka lēmuma pamatā ir vēlme iegūt "vispārēju enerģētisko neatkarību no Krievijas gāzes" un tagad Viļņa cer uz SDG piegādēm caur Klaipēdas termināli.
Pie tam jau pirms cauruļvadu gāzes piegādes pārtraukšanas Lietuva atzina, ka bez degvielas no Krievijas būs grūti iztikt.
Daudzi politiķi un eksperti atzīmēja, ka Lietuva savu politisko lēmumu dēļ ir spiesta maksāt par visai dārgo gāzi no ASV vairākkārt lielāku cenu nekā būtu maksājusi par degvielu no Krievijas.
Газокомпрессорная станция Закарпатской области - Sputnik Latvija, 1920, 16.05.2022
Pasaulē
Mediji aplēsuši, cik ES izmaksās atteikšanās no Krievijas naftas un gāzes
Ziņu lente
0