Viedoklis

"Gaisa terminatora" Su-57 mērķis – Ukrainas demilitarizācija

© Sputnik / Андрей Катаев / Pāriet pie mediju bankasМногофункциональные истребители пятого поколения Су-57 во время полета
Многофункциональные истребители пятого поколения Су-57 во время полета - Sputnik Latvija, 1920, 24.05.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Spēcīgie un tehnoloģiski neparedzamie Su-57 cīņas apstākļos neatstāj pretiniekam nekādas izredzes.
Ukrainas gaisa telpa, ko caurcaurēm pilda NATO izlūkošanas lidmašīnu, radaru un kosmisko aparātu naidīgais elektromagnētiskais starojums, ir godpilns cīņas lauks Krievijas smagajam piektās paaudzes iznīcinātājam Su-57, stāsta militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.
Jau vairāk nekā divus mēnešus "gaisa terminators" Su-57 pilda uzdevumus Krievijas Bruņoto spēku speciālās operācijas gaitā Ukrainā. Mazpamanāmais iznīcinātājs radīts ar mērķi iekarot pārākumu gaisā, tas paredzēt visa veida mērķu likvidācijai gaisā, virs zemes un virs ūdens. Tas ir gandrīz neredzams NATO radariem un izlūkošanas lidmašīnas, kas nepārtraukti skanē Ukrainas gaisa telpu.
Виден дым над военным объектом, расположенным в Мариуполе - Sputnik Latvija, 1920, 25.02.2022
Viedoklis
Krievijas speciālā operācija Ukrainā: mērķis – demilitarizācija
Su-57 bruņojuma komplekss iekļaut 15 "gaiss-gaiss", "gaiss-virsma" tipu jaunākās raķetes, tostarp arī pretkuģu spārnotās raķetes (darbības attālums – līdz 250 km) un hiperskaņas "Kinzhal" (līdz 1,5 tūkstoši km).
Iznīcinātājs spēj uzņemt līdz desmit tonnas munīcijas un sasniegt virsskaņas ātrumu līdz 2,4 tūkst. km/h. Tam piemīt daudzkanālu ieroču pielietojuma spēja, ieskaitot precīzās lielā darbības rādiusa raķetes. Kaujas rādiuss – 5,5 tūkstoši kilometru.
Krievijas smagā piektās paaudzes iznīcinātāja pielietošana pret Ukrainas armiju izskatās kā pārliecīgs pasākums. Domāju, Ukrainas demilitarizācija nav Su-57 galvenais mērķis, kas spēj risināt sarežģītākos uzdevumus cīņā ar tehnoloģiski attīstītu pretinieku.
Krievijas GKS iznīcinātāju aviācijas galvenās lidmašīnas specoperācijā Ukrainā ir Su-30SM un Su-35. Tomēr Su-57 ir pats efektīvākais cīņā pret NATO "acīm un ausīm", taktisko paņēmienu izspēlēšanai, slēptiem raķešu triecieniem un kaujas integrācijai (uz mākslīgā intelekta bāzes) ar smago bezpilota lidaparātu S-70 "Okhotnik".
Stratēģiskais raķešnesējs Tu-160 - Sputnik Latvija, 1920, 16.01.2022
Viedoklis
Jaunā raķešnesēja Tu-160M2 pirmais lidojums: silti sveicieni Vašingtonai un Briselei
Patlaban Krievijas Gaisa kosmiskie spēki ir spiesti gatavoties tiešai konfrontācijai ar alianses aviāciju. ASV izlūkošanas dienesti jau ilgu laiku nodod Ukrainas Ģenerālštābam ziņas par Krievijas spēku dislokāciju un pārvietošanos "reālā laika režīmā", palīdz Kijevas režīmam ar ieročiem un naudu. Proti, paātrina NATO un Krievijas proxy-konflikta pāraugšanu par tiešu militāro sadursmi.

Militārais pārākums

Iznīcinātājs Su-57 spēj fiksēt gaisa un sauszemes mērķus līdz 400 km attālumā, pavadīt līdz 62 objektus, nest 50 tipu ieročus (viss arsenāls atrodas divās iekšējās tilpnēs). Teicamā aizsardzība pret traucējumiem ļauj droši sadarboties ar dažādu bruņoto spēku tipu automatizētajām vadības sistēmām.
Iespējamajā divcīņā Su-57 spēj pirmais identificēt un likvidēt amerikāņu "neredzamos" F-22 un F-35.
Iznīcinātājs F-35 - Sputnik Latvija, 1920, 05.07.2021
Viedoklis
Kāpēc Krievijas hiperskaņas raķetes traucē amerikāņu F-35 un F-22
Iepriekš "The Military Watch Magazine" pastāstīja par Krievijas jaunās "gaiss-gaiss" klases raķeti K-77, kas izstrādāta īpaši Su-57 – "revolucionāro tehnoloģiju pioniera" vajadzībām. Izdevums stāsta, ka K-77 ar darbības rādiusu virs 190 km ir kompakta un ļoti bīstama raķete, kas pārspēj amerikāņu labākās raķetes AIM-120D īpašības.
Izstrādājums apvieno lielu darbības rādiusu ar manevrētspēju un precizitāti, bet tēmēšanas tehnoloģija ar aktīvo fāzēto entenas režģi padara K-77 par ārkārtīgi efektīvu pat ekstremālā attālumā. Raķetes radiolokācijas sistēma spēj saturēt mērķi 360 grādu leņķī – neviens pretinieka iznīcinātājs nespēs izvairīties.
Su-57 nelielā efektīvā atstarojošā virsma padara to neredzamu pretinieka radariem (kompozītie materiāli konstrukcijā sastāda 70% virsmas un 25% svara). Plaknē un lidmašīnas korpusā integrētie radari ar aktīvo fāzēto X-diapazona antenas režģi nodrošina milzīgu redzes sektoru, kas ļauj lidotājam rīkoties efektīvāk nekā jebkurā citā iznīcinātājā. "Sānu RLS" uzlabo autonomo darbu mērķu meklēšanā, un rada kvalitatīvi jaunu Su-57 neredzamības līmeni pretinieka radaros, pie tam nezaudējot savu raķešu mērķu norādes efektivitāti (lidmašīnā un vadāmo bezpilota trieciena lidaparātu arsenālā).
Заместитель председателя Совета безопасности РФ Д. Медведев выступил на пленарном заседании форума Открытые инновации - 2020 - Sputnik Latvija, 1920, 20.05.2022
Krievijā
Medvedevs brīdināja par kodolkara risku NATO un Krievijas konflikta apstākļos
Viena no Krievijas piektās paaudzes iznīcinātāja galvenajām īpatnībām ir mašīnas intelekta fantastiskais līmenis, kas pieļauj apskates-tēmēšanas sistēmu informācijas apstrādi hipotēžu līmenī. Tas palīdz pilotam risināt sarežģītākos uzdevumus, mazina slodzi, ļauj pievērsties taktisko manevru izpildei.
Mākslīgais intelekts ir tik lielā mērā integrēts militārās vadības sistēmā, ka pilotējamais iznīcinātājs Su-57 spēj automātiski izpildīt 90% uzdevumu un rīkoties patstāvīgi saskaņā ar ieprieks sagatavotu programmu.
Hipotētiskos apstākļos, piemēram, ja pilots kaujā ievainots vai gājis bojā vadības sistēma pati noteiks prioritāros mērķus, izdarīs triecienu un pēc tam nodrošinās mašīnas atgriešanos bāzē kopā ar pilotu. Tādas tehnoloģiskās iespējas nav sasniedzamas amerikāņu piektās paaudzes iznīcinātājam F-22 Raptor.
Absolūtu pārākumu dāvā arī dzinēji – to jauda un vilkmes trīsdimensiju vektors ļauj īstenot neticamus manevrus tuvā un tālā ciņā, garantē izcilu dzīvotspēju. Krievijas iznīcinātājam ir ļoti pieticīgas prasības no apkalpes viedokļa, tas piemērots dislokācijai operatīvajos aerodromos (ar grunts segumu). Spēcīgie un tehnoloģiski neprognozējamie Su-57 cīņas apstākļos neatstāj pretiniekam nekādas izredzes.
Protams, pārākums nav pašmērķis.
Американские ракеты Patriot - Sputnik Latvija, 1920, 17.05.2022
Pasaulē
Amerikāņu pulkvedis atklāja Baidena plānu sākt NATO karu ar Krieviju
Mūsdienu bruņoto konfliktu pieredze rāda, ka Rietumu agresijas galvenais algoritms ir kvantitatīva un kvalitatīva dominance gaisā. Krievijas GKS ir nepieciešami, lai stātos pretī ASV un NATO neprātīgajai ārpolitikai. Iznīcinātāju Su-57 pārākums ir ļoti svarīgs valsts drošībai, tehnoloģiskajam progresam aviācijas rūpniecībā un valsts līdera pozīciju saglabāšanai pasaules bruņojuma tirgū.
Eksperimentālais Su-57 sekmīgi strādā Krievijas spēku grupējumā Sīrijā 2018. gadā, izpildīja vairāk nekā desmit lidojumus, lai pārbaudītu tehniskās īpašības, intelektuālo informācijas un vadības kompleksu, raķešu bruņojumu un borta sistēmas.
Pirmo piektās paaudzes iznīcinatāja Su-57 sērijveida eksemplāru armija saņēma 2020. gada decembrī. Ikgadējais ražošanas plāns – 15 mašīnas. Krievijas Aizsardzības ministrijas pasūtījumu – 76 lidmašīnas (trīs aviācijas pulki) – uzņēmumi izpildīs līdz 2027. gadam.
Lasiet militārā analītiķa Aleksandra Hroļenko kanālu Telegram.
Американский истребитель F-35A Lightning II - Sputnik Latvija, 1920, 13.05.2022
Viedoklis
"Mēs pārāk riskējam". ASV atzina Krievijas armijas pārākumu
Ziņu lente
0