Politika

Turcijai draud ar "izdzīšanu" no NATO par pretošanos alianses paplašināšanai

© Sputnik / Сергей Гунеев / Pāriet pie mediju bankasПрезидент Турции Реджеп Тайип Эрдоган
Президент Турции Реджеп Тайип Эрдоган - Sputnik Latvija, 1920, 19.05.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
CNN stāsta, ka Turcijai draud izslēgšana no NATO kopš laika, kad tā iegādājās Krievijā pretgaisa aizsardzības sistēmas S-400.
RĪGA, 19. maijs — Sputnik. Turcijas noraidošā attieksme pret Zviedrijas un Somijas iestāšanos NATO var novest pie pašas republikas izslēgšanas no Ziemeļatlantijas alianses, apgalvoja telekanāla CNN analītiķis Deivids Andelmans, vēsta RIA Novosti.
"Jau ir bijusi virkne ideju par Turcijas izslēgšanu no NATO, it īpaši pēc tam, kad Erdogans pirms trim gadiem nopirka Krievijā pretgaisa aizsardzības sistēmas S-400," Andelmans komentēja Turcijas valsts vadītāja atteikšanos atbalstīt Zviedrijas un Somijas uzņemšanu aliansē.
Мухин: потеря нейтралитета может стоить Финляндии и Швеции ядерного удара - Sputnik Latvija, 1920, 17.05.2022
Video
Politologs: neitralitātes zudums Somijai un Zviedrijai var maksāt kodoltriecienu
Pie tam žurnālists atzina, ka tamlīdzīgs solis var vājināt NATO pozīcijas stratēģiski svarīgā reģionā.
"Tikai retais vēlēsies riskēt zaudēt pēc ASV bruņotajiem spēkiem lielāko pastāvīgo armiju NATO, it īpaši armiju, kas kontrolē stratēģiski nozīmīgo Bosforu un kam ir piekļuve Melnajai jūrai," viņš atzīmēja.
Analītiķis pastāstīja, ka, Hārvardas profesora Roberta I. Rotberga, Kenedija vārdā nosauktās Valsts pārvaldes skolas Iekšējo valsts konfliktu programmas direktora, ieskatā, vienbalsīga lēmuma princips aliansē ir novecojis, neskatoties uz dalībvalstu deklarēto pieturēšanos pie demokrātiskās pieejas.
"Vienbalsības noteikums bija muļķīgs kopš paša sākuma, un tagad ir īstais laiks to pārskatīt," Andelmans citēja eksperta viedokli.
Iepriekš Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans paziņoja, ka nevar atbalstīt Somijas un Zviedrijas iestāšanos NATO, jo šīs Skandināvijas valstis neizdod Turcijai islāma sludinātāja Fetullas Gilēna organizācijas (FETO) un Kurdistānas Darba partijas locekļus. Bez tam pirms Zviedrijas un Somijas delegāciju vizītes Stambulā Elrdogans ieteica "neapgrūtināties".
Здание Министерства иностранных дел РФ и  Большой Кремлевский дворец. - Sputnik Latvija, 1920, 17.05.2022
Politika
Krievija brīdināja par militāri tehnisku atbildi uz Somijas iestāšanos NATO
Somija un Zviedrija ierunājās par iespēju atteikties no ilggadējās neitralitātes un iestāties NATO, ņemot vērā Krievijas militāro specoperāciju Ukrainā. Alianses ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs atzīmēja, ka bloks priecāšoties par iespēju redzēt Somiju un Zviedriju savās rindās un nodrošinās ātras iestāšanās iespēju.
Krievija vairākkārt norādījusi, ka NATO alianse ir agresīva, tās mērķis ir konfrontācija. Peskovs konstatēja, ka alianses tālāka paplašināšanās nenesīs drošību Eiropai. Krievijas ārlietu ministra vietnieks Aleksandrs Gruško nosauca NATO teritoriju militāro stiprināšanu par skumju nākotni Eiropas drošības aspektā. Krievijas prezidents Vladimirs Putins sarunā ar Somijas valsts vadītāju atzīmēja, ka Somijas ārpolitiskā kursa izmaiņas var negatīvi ietekmēt valstu divpusējās attiecības, kas ilgus gadus veidojušās labu kaimiņattiecību un sadarbības garā ar savstarpēji izdevīgiem rezultātiem.
Ziņu lente
0