Politika

Krievijas ĀM iesaka nelolot ilūzijas sakarā ar Somijas un Zviedrijas soļiem pretī NATO

© Sputnik / Владимир Трефилов / Pāriet pie mediju bankasЗаместитель министра иностранных дел РФ Сергей Рябков
Заместитель министра иностранных дел РФ Сергей Рябков - Sputnik Latvija, 1920, 18.05.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Somijas un Zviedrijas iestāšanās NATO ir smaga kļūda ar tālejošām sekām, norādīja Krievijas Ārlietu ministrija.
RĪGA, 18. maijs - Sputnik. Rietumiem nevajadzētu lolot ilūzijas par to, ka Krievija varētu samierināties ar Somijas un Zviedrijas iestāšanos NATO, paziņoja Krievijas ārlietu ministra vietnieks Sergejs Rjabkovs.
Aizvadītajā nedēļā Helsinki un Stokholma informēja, ka sagatavojušas pieteikumus dalībai NATO. Plānots, ka ziemeļvalstis vienlaikus informēs par pieteikumu nosūtīšanu.
"Viņiem, tāpat kā Briselei, Vašingtonai un citām NATO valstīm nevajadzētu lolot nekādas ilūzijas par to, ka mēs vienkārši samierināsimies ar to," uzsvēra Rjabkovs.
Viņš atgādināja, ka aug vispārējais militārās spriedzes līmenis, un prognozējamība šajā jautājumā sarūk.
"Žēl, ka veselais saprāts tiek upurēts kaut kādiem spokainiem priekšstatiem par to, kā rīkoties pašreizējā situācijā. Tā ir kārtējā smagā kļūda ar tālejošam sekām. Nu, ko lai dara, tādā līmenī ir tie, kas šodien pieņem politiskos lēmumus atbilstošās valstīs," atzīmēja diplomāts.
Мухин: потеря нейтралитета может стоить Финляндии и Швеции ядерного удара - Sputnik Latvija, 1920, 17.05.2022
Video
Politologs: neitralitātes zudums Somijai un Zviedrijai var maksāt kodoltriecienu
Iepriekš Zviedrijā valdošā Sociāldemokrātiskā partija paziņoja, ka nolems iesniegt pieteikumu dalībai NATO. Partijas pārstāvji informēja: ja pieteikums tiks apstiprināts, Zviedrija neplāno dislocēt pie sevis kodolieročus un militārās bāzes. Zviedrijas premjerministre Magdalēna Andersone apgalvo, ka iestāšanās NATO labvēlīgi ietekmēšot valsts drošību.
Svētdien arī Somijas valdība apstiprināja nodomu iestāties Ziemeļatlantijas aliansē. Prezidents Sauli Nīniste un premjerministre Sanna Marina paziņoja, ka šajā "vēsturiskajā lēmumā" valsts nodemonstrējusi demokrātijas spēku.
Somija un Zviedrija ierunājās par iespēju atteikties no ilggadējās neitralitātes un iestāties NATO, ņemot vērā Krievijas militāro specoperāciju Ukrainā. Alianses ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs atzīmēja, ka bloks priecāšoties par iespēju redzēt Somiju un Zviedriju savās rindās un nodrošinās ātras iestāšanās iespēju.
Здание Министерства иностранных дел РФ и  Большой Кремлевский дворец. - Sputnik Latvija, 1920, 17.05.2022
Politika
Krievija brīdināja par militāri tehnisku atbildi uz Somijas iestāšanos NATO
Vienlaikus Turcijas prezidents Tajips Erdogans paziņoja, ka Ankara seko Somijas un Zviedrijas iestāšanās procesam NATO un pagaidām nevērtē to pozitīvi. Turcijas ārlietu ministrs Mevļuts Čavušoglu paskaidroja, ka Ankara pieprasa pārskatīt ziemeļvalstu attiecības ar Turcijā aizliegto Kurdistānas Darba partiju un novērst šķēršļus Turcijas bruņojuma piegādēm.
Krievija vairākkārt norādījusi, ka NATO alianse ir agresīva, tās mērķis ir konfrontācija. Peskovs konstatēja, ka alianses tālāka paplašināšanās nenesīs drošību Eiropai. Krievijas ārlietu ministra vietnieks Aleksandrs Gruško nosauca NATO teritoriju militāro stiprināšanu par skumju nākotni Eiropas drošības aspektā. Krievijas prezidents Vladimirs Putins sarunā ar Somijas valsts vadītāju atzīmēja, ka Somijas ārpolitiskā kursa izmaiņas var negatīvi ietekmēt valstu divpusējās attiecības, kas ilgus gadus veidojušās labu kaimiņattiecību un sadarbības garā ar savstarpēji izdevīgiem rezultātiem.
Ziņu lente
0