Viedoklis

Kā Krievija reaģēs uz Somijas un Zviedrijas iestāšanos NATO

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Pāriet pie mediju bankasЗдание риксдага на острове Хельгеандсхольмен в Стокгольме, Швеция
Здание риксдага на острове Хельгеандсхольмен в Стокгольме, Швеция - Sputnik Latvija, 1920, 18.05.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Alianses paplašināšanās reālais iznākums būs Ziemeļeiropas valstu drošības būtiska pavājināšanās, uzskata militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.
NATO paplašināšanās uz austrumiem uz Somijas un Zviedrijas rēķina rada jaunus draudus Krievijai. Maskava ir spiesta atbildēt – izvērst jaunus militāros grupējumus un mūsdienīgu trieciena bruņojumu (kodolieročus) teritorijā no Kaļiņingradas līdz Murmanskai, no Baltijas līdz Barenca jūrai.
Somija un Zviedrija jau sen cieši sadarbojas ar NATO, un tagad ir gatavas upurēt par labu ASV interesēm valsts neitralitātes un suverentātes paliekas. Lēmumi Helsinkos un Stokholmā ir pieņemti un nonākuši realizācijas stadijā.
Международный военно-технический форум Армия-2019. День третий - Sputnik Latvija, 1920, 16.05.2022
Viedoklis
Baltkrievija atbildēs uz NATO draudiem ar saviem "Iskanderiem"
Alianses valstu ārlietu ministri 15. maija Berlīnē apsprieda jauno locekļu uzņemšanu un atzinīgi novērtēja gaidāmo "vēsturisko" notikumu. NATO samitā Madridē tiks pieņemta jaunā Stratēģiskā koncepcija un plāns, kas palīdzēs pielāgoties bīstamākai konkurences videi.
Atgādināšu: kopš 2020. gada decembra alianse oficiāli uzskata Krieviju par savu pretinieku un galveno militāro draudu faktoru līdz 2030. gadam. Visiem ir skaidrs, kurp viņi iestājas un kādiem nolūkiem.
Somijas un Zviedrijas iestāšanās Ziemeļaatlantijas aliansē būtiski paplašinās militāro draudu spektru Krievijai ziemeļrietumu virzienā. Potenciālo karadarbības teātrii, jeb 2000 km garo fronti no Baltijas līdz Barenca jūrai nāksies piesegt ar jauniem Sauszemes spēku, JKF un GKS grupējumiem, mūsdienīgu trieciena bruņojumu, hiperskaņas raķešu kompleksiem un izveidot blīvāku PGA sistēmu.
Ne velti Krievijas ārlietu ministra vietnieks Sergejs Rjabkovs vakar paziņoja, ka Krievija nesamierināsies ar Somijas un Zviedrijas iestāšanos NATO. Tas ir eskalācijas ceļš, "kļūda ar tālejošām sekām".
Генеральный секретарь НАТО Йенс Столтенберг на военных учениях Cold Response в Норвегии - Sputnik Latvija, 1920, 08.05.2022
Pasaulē
NATO plāno dislocēt Baltijā vēl lielākus spēkus
Krievijas BS Ģenerālštābs, neapšaubāmi, jau izstrādā konkrētus militāri tehniskos pasākumus. reakcijas dinamika un stingriba ir atkarīga no situācijas attīstības reģionā. Skaidrs ir viens – Maskava nevienam neļaus nesodīti radīt militāros draudus pie Krievijas robežām.
Iepriekš Krievijas pastāvīgā pārstāvja ANO vietnieks Dmitrijs Poļanskis atgādināja, ka valstīm, kas apdraud kodolvalsti, "vajadzētu ņemt vērā visus variantus". Kodoleskalācijas risks netiek izslēgts.

Militāra eskalācija

Izskatīsim alianses "jaunkareivju" militāro potenciālu, lai aptvertu Krievijas kompensācijas pasākumu mērogu.
Militārā spēka globālajā reitingā "Global Firepower" Somija ieņem 53. vietu no 142. – tā seko tūlīt pēc Baltkrievijas. Tīri labs rādītājs neitrālai valstij ar 5,6 miljoniem iedzīvotāju un 23 tūkstošiem karavīru (mobilizācijas potenciāls – 900 tūkstoši cilvēku).
Военнослужащие США и П/ольши перед началом совместных учений войск НАТО в Польше - Sputnik Latvija, 1920, 22.04.2022
Viedoklis
"Neredzēta agresija". Ko Vašingtona un Brisele iecerējušas Eiropā
Sauszemes spēku bruņojumā ir 200 tanki, vairāk nekā 2000 vienības pārējās bruņutehnikas, 777 artilērijas un 46 raķešu iekārtas.
Somijas GKS pamatus veido 55 trieciena lidmašīnas un 20 helikopteri.
JKS ierindā – 8 patruļas kuteri un 18 tralētāji.
Nesen Helsinki Savienotajās Valstīs pasūtīja 64 iznīcinatājus F-35A un 120 precīzās "gaiss-zeme" klases spārnotās raķetes AGM-158 JASSM (darbības rādiuss – līdz 370 km), kas paredzētas svarīgu mobilo un stacionāro mērķu likvidācijai.
Somu prese, atsaucoties uz Rietumu medijiem, stāsta par Somijas īpašo lomu NATO operācijās Balkānos, Afganistānā, Irākā, par somu artilēristiem, lidotājiem un kiberspeciālistiem – labākajiem Eiropā. Sak, tanku Somijai esot vairāk nekā Vācijai. Tie ir atklāti meli militarizācijas labad.
Zviedrija militārā spēka ziņā ieņem 25. vietu pasaulē (starp Poliju un DĀR). Visai pārliecinoša neitralitāte, tā sakot, katram gadījumam.
NATO samits Briselē - Sputnik Latvija, 1920, 02.03.2022
Viedoklis
Uz Trešā pasaules kara sliekšņa: vai NATO piesaka karu Krievijai?
Zviedru ir divreiz vairāk nekā somu – 10,3 miljoni, taču Zviedrijas armija ir daudz mazāka – 16 tūkstoši.
Cilvēku ir mazāk, "dzelžu" – vairāk. Sauszemes spēku rīcībā ir 120 tanki, 3370 vienības citas bruņutehnikas, 192 artilērijas un 140 raķešu iekārtas.
Zviedras GKS – 70 trieciena lidmašīnas un vairāk nekā 50 helikopteri.
Stokholmas lepnums ir Jūras spēki – 7 korvetes, 5 zemūdenes, 170 patruļas kuteri un tralētāji.
Apkoposim rezultātus. Somijas un Zviedrijas personā Krievijai naidīgais NATO bloks var saņemt 39 tūkstošus karavīru, 320 tankus, vairāk nekā tūkstoti artilērijas iekārtu, 125 kara lidmašīnas un helikopterus. Piedevām – izdevīgas pozīcijas Eiropas ziemeļos (Krievijas un Somijas sauszemes robeža stiepjas vairāk nekā 1000 km garumā).
Kamēr "jaunkareivji" pārvar NATO dalības sākumposmus, vecākie partneri (it īpaši briti) paplašina militāro klātbūtni Baltijas reģionā, lai "nodrošinātu Zviedrijas un Somijas drošību pirms iestāšanās aliansē". Pie tam objektīvu draudu faktoru reģiona nav.
Мухин: потеря нейтралитета может стоить Финляндии и Швеции ядерного удара - Sputnik Latvija, 1920, 17.05.2022
Video
Politologs: neitralitātes zudums Somijai un Zviedrijai var maksāt kodoltriecienu
Aptauja, ko 2021. gadā veica amerikāņu analītiskais centrs "Wilson Center", rāda: iestāšanos aliansē atbalstīja tikai 26% somu, bet 40% - iebilda. Iepriekš somi "vairākus gadu desmitus" nevarēja viennozīmīgi izlemt par dalību NATO.
Tāda pati aptauja Zviedrijā 2022. gadā parādīja, ka 42% dalību atbalsta, 37% - iebilst.
Ziemeļeiropas neitrālo valstu bezatbildīgā ievilkšana Krievijai naidīgā militārā blokā kalpo tikai ASV un NATO agresijai – karam līdz pēdējam somam un zviedram.
Ukraina uzskatāmi parāda, cik katastrofālas pārmaiņas notiek neitrālā valstī, kad tās teritoriju apgūst alianses bruņotie spēki.
Vienlaikus Polijā atkal izskan ierosinājumi demilitarizēt Kaļiņingradas apgabalu – Krievijas teritoriju.
Alianses jaunākie locekļi, tā saucamās piefrontes valstis cenšas izkalpoties amerikāņiem, tāpēc demonstrē lielāko agresiju pret Krieviju.
Tā ir Eiropai bīstama tendence, slazds Somijai un Zviedrijai.
Термоядерный взрыв - Sputnik Latvija, 1920, 10.05.2022
Politika
Labāk nepieļaut: Rogozins pastāstīja, cik ilgi nodzīvos NATO kodolkara gadījumā
Ziemeļatlantijas alianse destabilizē mieru pasaulē, taču tai nav tādu tiesību, nav pat tehnoloģiski pārāka bruņojuma. Pirmie triecienu saņems "jaunākie sabiedrotie". Kolektīvie Rietumi amerikāņu vadībā maniakāli soļo pretī globālam militārajam konfliktam ar Krieviju un Ķīnu.
Tomēr veselīgie spēki pasaulē konsolidējas, bet Eiropu un NATO novājina starpvalstu pretrunas, bezjēdzīgas bruņojuma piegādes Kijevas režīmam un pašnāvnieciskas sankcijas.
Lasiet militārā analītiķa Aleksandra Hroļenko kanālu Telegram: https://t.me/AKhrolenko
Ziņu lente
0