Politika

Krievija brīdināja par militāri tehnisku atbildi uz Somijas iestāšanos NATO

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Pāriet pie mediju bankasЗдание Министерства иностранных дел РФ и Большой Кремлевский дворец.
Здание Министерства иностранных дел РФ и  Большой Кремлевский дворец. - Sputnik Latvija, 1920, 17.05.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Maskava ir spiesta īstenot militāri tehniskus pasākumus atbildei uz Somijas un Zviedrijas iestāšanos NATO, uzsvēra valsts Ārlietu ministrija.
RĪGA, 17. maijs - Sputnik. Maskava būs spiesta īstenot militāri tehniskus un cita rakstura atbildes pasākumus, lai novērstu draudus, ko nes Somijas iestāšanās NATO, paziņoja Krievijas Ārlietu ministrija.
Iepriekš Somijas prezidents Sauli Nīniste un valdības vadītāja Sanna Marina nāca klajā ar kopīgu paziņojumu par to, ka Somijai bez kavēšanās jāiesniedzot pieteikums dalībai NATO – valsts vadības ieskatā, tāds solis stiprināšot valsts drošību.
Флаги с символикой Евросоюза - Sputnik Latvija, 1920, 26.02.2022
Viedoklis
Ko mums tagad gaidīt no Rietumiem
Somijas parlamentā, pēc vietējā izdevuma "Helsingin Sanomat" aplēses, dalību NATO pozitīvi vērtē 146 no 200 deputātiem.
"Krievija būs spiesta īstenot militāri tehniskus un cita rakstura atbildes pasākumus ar mērķi mazināt nacionālās drošības apdraudējumu, kas rodas šajā aspektā," teikts Krievijas ĀM paziņojumā.
Resors atzīmēja, ka Somijas iestāšanās Ziemeļatlantijas aliansē nopietni kaitēs Maskavas un Helsinku attiecībām.
"Krievija jau vairākkārt ir atzīmējusi, ka nacionālās drošības nodrošinājuma ceļu izvēle ir Somijas vadības un tautas rokās. Tomēr valdībai ir jāizprot, cik atbildīgs ir tāds solis un kādas būs tā sekas. Somijas iestāšānās NATO nopietni kaitēs Krievijas un Somijas divpusējām attiecībām, stabilitātes un drošības uzturēšanai Ziemeļeiropas reģionā," uzsvēra Krievijas ĀM.
Vienlaikus, norāda diplomāti, Somijas iestāšanās aliansē ir tās starptautiski tiesisko saistību tiešs pārkāpums. Pirmkārt, runa ir par Parīzes miera līgumu no 1947. gada, turklāt Somijas lēmums neatbilst 1992. gadā noslēgtajam Krievijas un Somijas līgumam par attiecību pamatiem.
Kodolsprādziens  - Sputnik Latvija, 1920, 01.03.2022
Latvijā
Lato Lapsa: kodolsēne kaut kur Eiropā šogad ir absolūti iespējama
Pie tam NATO, uzstājīgi iesakot Somijai iestāties aliansē, vēlas turpināt paplašināšanos pie Krievijas robežām un radīt jaunu militāro draudu flange Maskavai, norādīja ĀM.
Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs norādīja, ka Somijas iestāšanās NATO neapšaubāmi kaitē Krievijas drošībai.
"Esam jau vairākkārt teikuši, ka NATO paplašināšanās un alianses militārās infrastruktūras tuvošanās mūsu robežām nepadara pasauli un – pats galvenais – mūsu Eirāzijas kontinentu stabilāku un drošāku. Tas ir viennozīmīgi," Peskova teikto citēja RIA Novosti.
Krievijas prezidenta preses sekretārs uzsvēra, ka Somijas solis liks Krievijai izstrādāt savas drošības pasākumus.
NATO samits Briselē - Sputnik Latvija, 1920, 02.03.2022
Viedoklis
Uz Trešā pasaules kara sliekšņa: vai NATO piesaka karu Krievijai?
Somija un Zviedrija ierunājās par iespēju atteikties no ilggadējās neitralitātes un iestāties NATO, ņemot vērā Krievijas militāro specoperāciju Ukrainā. Alianses ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs atzīmēja, ka bloks priecāšoties par iespēju redzēt Somiju un Zviedriju savās rindās un nodrošinās ātras iestāšanās iespēju. Arī Zviedrija jau apstiprinājusi vēlmi iestāties militārajā aliansē.
Krievija vairākkārt norādījusi, ka NATO alianse ir agresīva, tās mērķis ir konfrontācija. Peskovs konstatēja, ka alianses tālāka paplašināšanās nenesīs drošību Eiropai. Krievijas ārlietu ministra vietnieks Aleksandrs Gruško nosauca NATO teritoriju militāro stiprināšanu par skumju nākotni Eiropas drošības aspektā.
Ziņu lente
0