Latvijā

Latvija šogad nesaņems nevienu jaunu "Škoda Vagonka" vilcienu

© Sputnik / Evgeniy Biatov / Pāriet pie mediju bankasВ салоне электропоезда
В салоне электропоезда - Sputnik Latvija, 1920, 14.05.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jauno elektrovilcienu piegādes plāns grozīts, ņemot vērā pandēmiju un krīzi Ukrainā.
RĪGA, 14. maijs — Sputnik. Čehijas uzņēmums "Škoda Vagonka" nevarēs plānotajā termiņā sākt elektrovilcienu piegādi Latvijas valsts uzņēmuma "Pasažieru vilciens" vajadzībām. Līgumā iekļauti grozījumi, kas paredz: pirmais vilciens tiks piegādāts 2023. gada 19. janvārī, stāsta lz.lv.
Pie tam nav mainījies termiņš, kādā plānots piegādāt visus 32 elektrovilcienus. Līguma grozījumos norādīts, ka pirmie 23 vilcieni tiks piegādāti 2023. gada pirmajā pusē, atlikušie deviņi – līdz 2023. gada beigām.
Презентация плана строительства Центрального рижского узла новой железной дороги Rail Baltica - Sputnik Latvija, 1920, 16.11.2021
Latvijā
Latvijā izsludināts iepirkums par 200 km Rail Baltica izbūvi
Vienošanās grozījumos norādīts, ka uzņēmuma darbību ietekmējusi Covid-19 pandēmija un ierobežojumi vīrusa izplatības apturēšanai.
Tāpat līguma grozījumi paredz, ka Čehijas Tirdzniecības kameras izsniegtā izziņa par nepārvaramas varas apstākļiem no 2022. gada 7. marta liecina: valsts noteiktie ierobežojumi ārkārtējā stāvokļa periodā radījuši apstākļus, kas negatīvi ietekmējuši "Škoda" iespējas laikus piegādāt vilcienus. Pie šiem apstākļiem pieder darba spēka, materiālu un pakalpojumu trūkums, pārvietošanās ierobežojumi, karantīnas ierobežojumi Čehijas Republikā, kā arī ārvalstu ierobežojumi.
Sākotnēji bija plānots sākt jauno elektrovilcienu ekspluatāciju jau rudenī, taču, ņemot vērā speciālo operāciju Ukrainā darbi var aizkavēties – "Škoda" ir problēmas ar atsevišķu elementu iepirkumu. Radušās arī grūtības ar vilcienu nogādi Latvijā. Bija plānots, ka vilcieni no Čehijas tiks nogādāti caur Ukrainas un Baltkrievijas teritorijas, jo šajās valstīs ir tāds pats sliežu ceļa platums kā Latvijā. Patlaban tiek izvērtēti alternatīvi piegādes varianti.
Дизельный поезд АО Pasažieru vilciens  на Рижском железнодорожном вокзале - Sputnik Latvija, 1920, 05.12.2020
"Latvijas Dzelzceļa" peļņa sastādījusi nulli eiro
Projekta kopējā vērtība sastāda 257,889 miljonus eiro.
Jauno vilcienu riteņu platums – 1520 mm, sastāva kopējais garums – apmēram 110 metri. Katrā vilcienā ir 436 sēdvietas un 454 stāvvietas, kā arī divas vietas ratiņkrēsliem. Vilciena maksimālais ātrums – 160 km/h.
Ziņu lente
0