Krievijā

Pie Latvijas vēstniecības Maskavā aizritēja protesta akcija

© Sputnik / Дмитрий ДубинскийЗдание посольства Латвийской Республики в Москве
Здание посольства Латвийской Республики в Москве - Sputnik Latvija, 1920, 13.05.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pie vēstniecības ēkas vairākas dienas stāvēja brāļu kapos Aucē uzstādītā padomju karavīram veltītā pieminekļa kopija.
RĪGA, 13. maijs — Sputnik. Pie Latvijas vēstniecības Maskavā 8. un 9. maijā notika protesta akcija, ko sapulcēja partijas "Vienotā Krievija" aktīvisti, stāsta ReTV.
Iepriekš Saeima pieņēma grozījumus likumā par svētku pasākumu drošību – aizliedza pilsoņiem organizēt pasākumus pie padomju karavīru pieminekļiem un demonstrēt publiskajā telpā simbolus "Z" un "V".
"Vienotās Krievijas Jaunās gvardes" aktīvisti, protestējot pret ierobežojumiem, pie Latvijas vēstniecības Maskavā uzstādīja Auces kapos redzamā padomju karavīram veltītā pieminekļa kopiju. Piemineklis uzstādīts pie Padomju Savienības Varoņa Georgija Sutormina kapa – viņš gāja bojā 1945. gadā, atbrīvojot Auces pilsētu un tās apkaimi.
"Martā Latvijas Saeima aizliedza organizēt pasākumus 200 metru attālumā no jebkura pieminekļa, kas slavina Padomju armiju un tās uzvaras. Uzskatām, ka tā vispirms ir necieņa pret mūsu vectēvu un vecvectēvu nemirstīgo varoņdarbu. Viņi riskēja ar savām dzīvībām, daudzi no cīņām neatgriezās. "Pateicībā" par to viņi mēģina ar saviem aizliegumiem salauzt atmiņas par Padomju armijas vadoņdarbu. Mums neviens neaizliegs organizēt piemiņas akcijas šeit, Maskavā. Protestējot pret Latvijas Saeimas lēmumu, mēs organizējām šo akciju. Piemineklis atradīsies pie vēstniecības vairākas dienas," pastāstīja VKJG priekšsēdētājs Antons Demidovs.
Viņš piebilda, ka piemineklim tiks organizēta sardze – divi cilvēki no akcijas dalībnieku vidus, tērpti Lielā Tēvijas kara laiku padomju karavīru formastērpos. Aktīvisti pēc kārtas stāvēs sardzē trīs dienas.
Līdzības akcijas 8. un 9. maijā notika arī pie citu ES valstu vēstniecībām Maskavā un Latvijas konsulāta Vitebskā.
"Šīs bija nesankcionētas protesta akcijas. 8. maijā piedalījās apmēram 200 jaunieši no organizācijas "Jedinaja Rosija". 9. maijā pie vēstniecības notika jau lielāka akcija. Pēc mūsu aplēsēm - līdz pat pusotram tūkstotim dalībnieku, kuri organizētā veidā atveda improvizētu pieminekli, organizēja šķietamu godasardzi un nolika ziedus mūsu vēstniecības priekšā," paziņoja Ārlietu ministrijas pārstāvis Jānis Beķeris.
Viņš piezīmēja, ka ne ĀM, ne vēstniecība nebija savlaicīgi informēti par protesta akciju pretēji ierastajai praksei. Latvijas ĀM iesniegusi protesta notu, vēstniecības apsardze ir pastiprināta.
Ziņu lente
0