Latvijā

Atpakaļ 90. gados: skolas atgriežas pie naturālās saimniecības

© Sputnik / Владимир Песня / Pāriet pie mediju bankasГрядки в дачном огороде
Грядки в дачном огороде - Sputnik Latvija, 1920, 12.05.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Enerģētiskā krīze, kuras rezultātā valstī strauji augušas cenas, liek Daugavpils novada skolām nopietni padomāt par dienišķo maizīti.
RĪGA, 12. maijs — Sputnik. Skolas administrācija pārdomā iespējas apstrādāt dārzus mācību iestādes teritorijā, kai samazinātu novada skolēnu ēdināšanas izdevumus, stāsta portāls Grani.
Līdzīga prakse šajā novadā bija ieviesta 90. gados, un tā daudziem palīdzēja pārciest trūcīgos deficīta laikus. Pagājuši 30 gadi. Izdzīvošanas jautājums Augšdaugavas novadā atkal ir aktuāls.
Российское зерно в Лиепайском порту - Sputnik Latvija, 1920, 25.04.2022
Latvijā
Latvijā maizes pietiks, ja rudenī kāds to nenopirks
Pirms 30 gadiem Daugavpils rajona skolām bija nopietas saimniecības, kas audzēja ne tikai augļus un dārzeņus, bet arī mājlopus un vistas.
Vēlāk šī prakse apsīka, kad tika ieviestas stingras normas veterinārijā un pārtikas produktu audzēšanā. Arī dzīve pēc nabadzīgajiem 90. gadiem Latvijā ilgu laiku nebija tik skarba.
Tomēr ekonomiskie mākoņi, kas ar katru nedēļu sabiezē, noveduši tiktāl, ka nesenajā sapulcē Augšdaugavas novadā izskanējis ierosinājums atjaunot skolas dārzu kopšanu.
Пустой кошелек, архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 30.04.2022
Latvijā
"Galvenais – pārziemot": rudenī Latvijā gaidāms cenu pieaugums, tomēr pavasarī būs vieglāk
Skolas direktors Aleksejs Mackēvičs pastāstīja, ka Biķernieku skolā dārzi jau ir, tiesa, tie pārsvarā ir dekoratīvi.
Bērni labprāt pavada tur laiku ārpus nodarbībām, skolas pulciņu ietvaros. Pirms pandēmijas skolēni daļu produkcijas pat pārdeva gadatirgos, bet daļa vienmēr nonāca skolas ēdnīcā.
Biķernieku skolai ir 5 hektāri zemes, un nepieciešamības gadījumā šo platību var izmantot arī ilgstošas glabāšanas dārzeņu – kartupeļu, burkānu, sīpolu, biešu audzēšanai. Tas ļaus uz pusgadu nodrošināt skolai dārzeņus. Izdevumi būs daudz mazāki nekā iepērkot šos produktus, paskaidroja direktors.
Работник меняет цены на топливо на табло на заправочной станции в Милане - Sputnik Latvija, 1920, 02.05.2022
Pasaulē
Mediji: lētu produktu un degvielas Eiropas Savienībā vairs nebūs
Taujāts, vai plānots iesaistīt darbā bērnus, Mackēvičs atbildēja, ka bērnus iesaistīs pulciņu ietvaros, bet vasarā piesaistīs tehnisko personālu un "simtlatniekus". Turklāt arī skolēni vasarā meklē iesējas piepelnīties.
Skolu dārzu kopšana nepieciešamības gadījumā ir reāla, katrā lauku skolā ir zemes gabali. Turklāt daudzām laukos dzīvojošajām ģimenēm nav dārzu, un bērni skolas dārzā varēs iegūt noderīgas prasmes, radināties pie darba, rudenī ieraudzīs sava darba augļus. Un tas ir labs audzinošā darba elements, paskaidroja direktors.
Viņš piezīmēja, ka zināmas grūtības, protams, ir, - nāksies pārbaudīt pesticīdu saturu dārzeņos un augļos, taču jau ir zināms, kā to paveikt. Tāpēc skolas administrācija neuzskata, ka iespējamas grūtības.
Грабитель  - Sputnik Latvija, 1920, 03.05.2022
Latvijā
Rudenī vajag gatavoties noziedzībai un protestiem. Raksta latviešu mediji
Ziņu lente
0