Pasaulē

Ukrainiete, kas apzīmēja Maskavas namu, saskaras ar draudiem un sūdzas

Дом Москвы в Риге - Sputnik Latvija, 1920, 11.05.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukrainiete, kuras rīcības dēļ pie Maskavas nama izcēlās konflikts, savas darbības skaidro ar pēctraumas sindromu.
RĪGA, 11. maijs — Sputnik. Stāsts par ukraiņu bēgli, kas Rīgā apzīmēja Maskavas namu un ko apsargi un garāmgājēja mēģināja piespiest notīrīt uzrakstu, turpinās. Ukrainiete izmainījusi ārieni un vērsusies policijā, taču policisti atteicās ierosināt krimināllietu. Pašu dāmu vēlāk sākuši pazīt ielās, viņai draudot un necenzēti nolamājot, stāsta Latvijas radio.
Pati ukrainiene Anastasija ieradusies Latvijā no mazpilsētas Kijevas apkaimē kopā ar māsu un bērniem. Ģimene apmetusies nelielā pilsētā, uz Rīgu atbraukušas pastaigāties. Galvaspilsētas centrā viņās ieraudzīja ēku ar nosaukumu "Maskavas nams". Izkārtne skaista, apzeltīta, bet sievietei, kā viņa skaidroja, sākušās pēctraumas sindroma izpausmes.
Здание Рижского роддома после реновации - Sputnik Latvija, 1920, 07.05.2022
Latvijā
Ukraiņu bēgle pametusi Latviju naidīgas attieksmes dēļ
"Uzbūvēts par Krievijas Federācijas līdzekļiem... Es saku: "Daša, tev ir lūpu krāsa? – Jā, ir. – Iedod to man". Mēs atgriezāmies. Un es ar lūpu krāsu sāku rakstīt uz zelta izkārtnes frāzi – "Ukrainai slava"
Šajā brīdī stāvvietā pie Maskavas nama apstājās automašīna, no tās izkāpa sieviete, kas sākusi bārties, un likusi uzrakstu nodzēst. Konfliktā iejaucās arī ēkas apsargs, strīds pārauga līdz asai vārdu apmaiņai krieviski un latviski. Video fragments tika izlikts sociālajos tīklos – "Facebook"*, "Youtube", "TikTok" un citur. Pašlaik tam ir jau vairāk nekā divi miljoni skatījumu.
Pēc šī skandāla sākušās īstas medības, paziņoja Anastasija. "Komentāros ir piedāvājumi mūs nošaut, nogalināt, sagraizīt, sasiet, deportēt," sūdzas ukrainiete.
Viņa pat esot bijusi spiesta noņemt Ukrainas simbolus no apģērba, somas un bērnu skolas somām.
Ситуация на польско-украинской границе - Sputnik Latvija, 1920, 05.05.2022
Viedoklis
Eiropiešiem beigusies nauda bēgļiem un pacietība arī
"Mūs atpazīst un izrāda nopietnu agresiju. Rīgas Centrālajā stacijā mums virsū metās vīrietis. Izmantojot necenzēto leksiku, viņš kliedza, ka mūs atradīs un ka mums būs ļoti slikti. Viņš atskrēja, uzkliedza mums un aizskrēja vēl kādu pasaukt palīgā. Mums bija trīs minūtes līdz vilciena attiešanai. Mēs paspējām iesēsties vilcienā. Sanāk tā, ka pret mums ir sāktas gluži vai medības," stāsta Anastasija.
Kopā ar māsu viņa vērsusies policijā. "Iesniegumā es norādīju, ka es gribu, lai tiktu izņemts video oriģināls un, lai tie cilvēki, kas tā uzvedas, tiktu par to saukti pie atbildības," saka Anastasija. Policija nolēma atteikt uzsākt kriminālprocesu, jo izdarītajā nav noziedzīga nodarījuma sastāva. Proti, iesnieguma izskatīšanas laikā nav iegūti pierādījumi par apzināti nepatiesu, otru personu apkaunojošu izdomājumu tīšu izplatīšanu.
Tomēr daļa par video materiālu publicēšanu interneta vidē tika nosūtīta Datu valsts inspekcijai. Tās vadītāja Jekaterina Macuka norādīja, ka inspekcija savu oficiālo atzinumu par šo lietu sniegs trīs mēnešu laikā.
* Meta (sociālie tīkli Facebook un Instagram) darbība Krievijā aizliegta kā ekstrēmistiska
Це Европа? Почему европейцы больше не рады украинским беженцам - Sputnik Latvija, 1920, 21.04.2022
Video
Tā ir Eiropa? Kāpēc eiropieši vairs nepriecājas par bēgļiem no Ukrainas
Ziņu lente
0