Viedoklis

Nogalina miljoniem. Kādus draudus nes putnu gripas uzliesmojumus

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Pāriet pie mediju bankasСудоходство в Керченском проливе возобновлено
Судоходство в Керченском проливе  возобновлено - Sputnik Latvija, 1920, 08.05.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jau 24 ASV štatus pārņēmusi patogēna putnu gripa – gājuši bojā vairāk nekā 31 miljons vistu un tītaru. Uzliesmojumi fiksēti arī citās valstīs.
Lielbritānijā reģistrēts pirmais cilvēka inficēšanās gadījums. Par to, kas tas ir par vīrusu, cik tas bīstams cilvēkam un kāpēc skar mājputnus, taču gandrīz nemaz neaiztiek savvaļas spārnaiņus, kas to izplata pasaulē, portālā RIA Novosti informāciju apkopoja Vladislavs Strekopitovs.

Pats bīstamākais štamms

Putnu gripas ierosinātājs Influenza virus A pieder pie tās pašas saimes, no kā cēlies cilvēku A gripas vīruss. Tam ir virkne apakštipu atbilstoši divu galveno proteīnu – hemagglutinīna (tam ir 16 varianti – no H1 līdz H16) un neuraminidāzes (NA, ar deviņām versijām – no N1 līdz N9) – kombinācijas. Teorētiski iespējamas 144 kombinācijas, 86 no tām reģistrētas dabā.
Sikspārnis  - Sputnik Latvija, 1920, 26.11.2021
Viedoklis
"Mēs finansējām". ASV pastāstīja par Covid-19 izcelsmi
Pastāv divas putnu gripas vīrusu grupas: augsti patogēnie – HPAI (highly pathogenic avian influenza) un zemu patogēnie — LPAI (low pathogenic avian influenza). Pirmie izraisa augstu mirstību, it īpaši mājputnu vidū. Otrā grupa īpašas problēmas nerada.
Par pašu bīstamāko tiek uzskatīts augstu patogēnais štamms H5N1. Tieši tas pašlaik izplatās ASV. To pārnēsā savvaļas putni, kas paši slimo reti. H5N1 uzliesmojumi tiek reģistrēti pasaulē ik pēc 5-7 gadiem. Parasti – pavasarī, kad no dienvidiem atgriežas gājputni.
Vistas un tītari inficējas no savvaļas putniem gaisa un pilienu ceļā, saskaroties ar fekālijām vai kopīgi lietotās barotavās. Mājputnu organismā vīruss ātri mute, aug tā kontagiozitāte – spēja pāriet nākamajā organismā.

Briesmīgāka nekā "spāņu gripa"

Cilvēks var inficēties, būdams ciešā fiziskā saskarē ar putniem, ar putnu fekāliju vai citu izdalījumu starpniecību, kas nonākuši uz priekšmetiem, augiem, ūdenī, kā arī lietojot uzturā jēlu gaļu un olas.
Sieviete ar bērnu Uhaņā - Sputnik Latvija, 1920, 11.07.2021
Viedoklis
"Cilvēks, kurš paredzēja pandēmiju", gaida cilvēces izmiršanu
Specifisku vakcīnu putnu gripas profilaksei nav. Saslimušam cilvēkam aug temperatūra, sāp muskuļi, galva un kakls, iespējama caureja un vemšana. 2-3 dienas pēc inficēšanās parasti parādās mitrs klepus, bieži – ar asins piejaukumiem, sākas aizdusa. Ar laiku slimība pāriet smagā formā, skartas aknas, nieres un smadzenes.
Statistika rāda, ka augstu patogēnā putnu gripa 60% gadījumu ir letāla. Apkārtējiem slimība nav bīstama: putnu variants H5N1 no cilvēka nevar pāriet cita cilvēka organismā. Taču, ja inficētā cilvēka organismā notiks vīrusa gēnu rekombinācija ar cilvēka gripas vīrusu, var rasties štamms ar H5N1 nāvējošo rakstu, kas pie tam var izplatīties cilvēku populācijā. Tad uzliesmojums kļūs par pandēmiju, jo cilvēkam nav iedzimtas aizsardzības pret jauno štammu.
Tā notiek divas vai trīs reizes gadsimtā. Slavenā "spāņu gripa" (H1N1) 1918.-1919. gadā, saskaņā ar dažiem datiem, nonāvēja 50 miljonus cilvēku. 1957.-1958. gg. pasaulē plosījās "Āzijas" gripa "H2N2), bet no 1968. līdz 1969. gadam – "Honkongas" gripa (H3N2).
Augstās virulences, daudzo mutāciju, daudzo potenciālo pārnēsātāju un cilvēka imunitātes trūkuma dēļ PVO atzinusi, ka H5N1 ir bīstams. Zinātnieki uzskata: ja štamms iemanīsies inficēt cilvēkus, sekas var būt briesmīgākas nekā no "spāņu" gripas.
Птицефабрика - Sputnik Latvija, 1920, 21.02.2021
Putnu gripas vīruss H5N8 kļūst bīstams cilvēkam

Putnu "omikrons"

Pašreizējais uzliesmojums sākās februārī Indiānas štatā. Putni pārstāja dēt olas, zuda apetīte, sākās klepus, elpceļu aizlikums, caureja.
APHIS zinātnieki, izpētījuši reģionā atlidojušos putnus, dažiem konstatēja rekombinētu vīrusu ar Eirāzijas H5N1 varianta un zemu patogēno Ziemeļamerikas vīrusu gēniem. Tamlīdzīga aina rodas, ja vairāki populācijā cirkulējošie patogēni rada jaunu štammu, tāpat kā Covid-19 pandēmijas laikā.
ASV Slimību kontroles un profilakses centru (CDC) eksperti apgalvo, ka cilvēku inficēšanās risks ir ļoti zems. Patiešām, iepriekšējo uzliesmojumu laikā ASV 2014. un 2015. gadā tas nenotika. Taču citās valstīs statistika ir citāda.
1997. gadā Honkongā vīrusu H5N1 fiksēja 18 cilvēkiem. 2003. gadā putnu gripu fiksēja jau visā Āzijā, kā arī atsevišķos Āfrikas, Eiropas un Tuvo Austrumu rajonos. Ēģiptē 2015. gadā divu mēnešu laikā inficējās 88 cilvēki. Kopš 2003. gada PVO reģistrēja 863 gadījumus, no tiem 455 noveda pie letāla iznākuma. Visi bija inficēti ar dažādiem putnu gripas H5N1 variantiem. Par laimi, cilvēciskā forma vēl nav reģistrēta.
Работа лаборатории Инвитро в Москве - Sputnik Latvija, 1920, 24.05.2021
Tuvojas jauna pandēmija? Zinātnieku slēdzieni ir pesimistiski

Angļu pacients

PVO dati liecina: kopš gada sākuma pasaulē fiksēti 17 putnu gripas gadījumi cilvēkiem: 8 – ar H5N6, 6 – ar H9N2, pa vienam – ar H1N1, H1N2 un H5N1.
H5N1 tika fiksēts Lielbritānijā vienam fermerim plānveida izmeklēšanas laikā. Pie tam pacients jutās labi, nesūdzējās. Un nevienu neinficēja.
Tomēr fermā un tās kaimiņos pašvaldība rīkojās atbilstoši PVO Starptautiskajiem medicīniski sanitārajiem noteikumiem: izbrāķēja putnus un dezinficēja telpas. Nosprauda slēgto zonu 3 km rādiusā, kur trīs nedēļas turpinājās monitorings.

Aizsardzības līnija

Putnu gripas pētījumiem un iespējamās pandēmijas novēršanas pasākumiem pasaulē tērē miljardiem dolāru. Desmitiem farmaceitisko kompāniju izstrādā vakcīnu prototipus, ko iespējams ātri adaptēt, rodoties cilvēkam bīstamiem vīrusiem. ASV Lauksaimniecības ministrijas Dzīvnieku un augu veselības kontroles dienests (APHIS) izstrādājis īpašu programmu augsti patogēnu štammu reģistrācijai savvaļas putnu populācijā.
Птицы на рельсах - Sputnik Latvija, 1920, 29.12.2019
Ar gripas vīrusu inficēti baloži un vārnas: kā ASV iesauca armijā spārnaiņus
Epidemiologi kontrolē katru uzliesmojumu mājputnu vidū un visus cilvēku inficēšanās gadījumus, bet virusologi veic štammu ģenētiskos pētījumus. Galvenais, nepalaist garām pat vienu vienīgu putnu gripas nodošanas gadījumu no cilvēka cilvēkam. Tas apliecinātu, ka vīruss ir pietiekami adaptējies, lai pārietu cilvēku populācijā. Pēc tam atliktu tikai viens solis līdz pandēmijai.
Ziņu lente
0