Pasaulē

Nākamziem dedzināsim ugunskurus: sankcijas skārušas britu pensionārus

© Sputnik / Sergey MelkonovПенсионеры ждут открытия магазина Lidl в Риге
Пенсионеры ждут открытия магазина Lidl в Риге - Sputnik Latvija, 1920, 07.05.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Patēriņa cenu pieauguma temps Lielbritānijā ir lielākais pēdējo 30 gadu laikā, un alga tām līdzi nepaspēj.
RĪGA, 7. maijs — Sputnik. Konflikts Ukrainā palielina britu pensionāru izdevumus par elektroenerģiju, lai arī tēriņi jau tāpat būtiski auguši inflācijas rezultātā, stāsta The New Tork Times.
77 gadus vecā pensionāre Morīna Hārta aprīlī saņēma elektroenerģijas un gāzes rēķinu – tas izrādījies trīsreiz lielāks nekā martā. Tāpat noticis ar rēķiniem visā Lielbritānijā, kad valdība palielināja elektroenerģijas cenu griestus.
Автомобиль около ресторана быстрого питания Wendy's в Калифорнии - Sputnik Latvija, 1920, 24.04.2022
Viedoklis
Pat "fāstfuds" kļūst dārgāks: amerikāņus šokē jaunās cenas
Hārta ir spiesta atteikties no braucieniem pie dēla uz citu pilsētu un izslēgt apkuri, lai arī aukstums padara neciešamākas muguras un locītavu sāpes, - tikai tā sirmgalvei vēl ir iespēja apmaksāt kopēju, bez kuras palīdzības viņa nevar pat nomazgāties.
"Jums nekad ne prātā neienāk, ka varat izrādīties starp tiem, kuri nespēj apmaksāt apkuri, - teica Hārta. – Droši vien tūkstošiem cilvēku tagad, tāpat kā es, tagad ir neizpratnē: kas ir aizgājis greizi?"
Inflācija Lielbritānijā un citās valstīs palielinājās jau pirms Krievijas specoperācijas sākuma Ukrainā. To izraisīja dabasgāzes cenu pieaugums un traucējumiem piegādes ķēdītēs pēc pandēmijas periodā ieviestajiem lokdauniem. Konflikts Ukrainā paātrināja naftas un gāzes cenu kraso augšupeju.
Patēriņa cenu pieauguma temps Lielbritānijā ir lielākais pēdējo 30 gadu laikā, un alga tām līdzi nepaspēj, - mājsaimniecību ienākumu sarukums ir lielākais kopš 1956. gada.
Мужчина проходит мимо пустых полок в супермаркете в Лондоне - Sputnik Latvija, 1920, 30.03.2022
Pasaulē
"Tīrās šausmas": briti sūrojas par cenu kāpumu un valdības bezdarbību
Dzīves izmaksu pieaugums īpaši satrauc seniorus un citus cilvēkus ar zemākiem vai ierobežotiem ienākumiem, arī tos, kuri dzīvo uz valsts pensiju un invaliditātes pabalstu rēķina – tie nav auguši, neskatoties uz inflāciju.
Aprīlis viņiem bija īpaši smags – valdība palielināja elektroenerģijas cenu griestus par 54%. Šis solis skāra 22 miljonu mājsaimniecību. Domājams, ka griestus, ko pārskata divreiz gadā, atkal augs oktobrī.
Konflikts Ukrainā vedīs arī pie pārtikas cenu augšupejas, jo Ukraina un Krievija ir lieli kviešu, kukurūzas, miežu un augu eļļas eksportētāji.
Vairāk nekā 90% pieaugušo britu atklāja, ka pēdējo divu nedēļu laikā izdevumi manāmi pieauguši, pārsvarā – pārtikas un elektroenerģijas cenu pieauguma dēļ. Domājams, līdz gada beigām inflācija valstī uzstādīs rekordu – 9%.
Ukrainas robeža - Sputnik Latvija, 1920, 01.03.2022
Politika
Cietīs bizness un pensionāri: ko sankcijas nesīs Latvijai
Senioru atbalsta dienesti stāsta, ka pēdējās nedēļās pieaudzis zvanu skaits ar lūgumiem palīdzēt apmaksāt elektroenerģijas rēķinus. Daudzi cilvēki, kuri jau samazinājuši izdevumus, spiesti atkal pārrēķināt savus ģimenes budžetus, atteikties no vairākiem pārtikas produktiem, bet ārkārtas gadījumos pat uz laiku atslēgt elektrību un gāzi.
Aprīlī tūkstošiem demonstrantu izgāja ielās visā valstī, protestējot pret dzīves izmaksu kraso pieaugumu.
2020. gadā vairāk nekā trīs miljoni cilvēku Anglijā saskārās ar tā saucamo "degvielas nabadzību", proti, radās grūtības apmaksāt apkuri savās mājās. Valsts Nacionālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka aprīlī gandrīz puse pieaugušo vēstīja, ka ar grūtībām varējuši apmaksāt elektroenerģijas rēķinus, bet katrs piektais kādā brīdī nevarēja nopirkt degvielu. Gandrīz ceturtā daļa pieaugušo britu atzina, ka martā bija grūti apmaksāt rēķinus.
Arī agrāk Lielbritānijai gadījies pārdzīvot elektrības cenu krasu pieaugumu, taču tāda situācija, kā tagad, gadās "reizi paaudzē", stāsta Džeks Leslijs, analītiskā centra "Resolution Foundation" vecākais ekonomists.
Автомобиль аварийной службы предприятия Rīgas Siltums - Sputnik Latvija, 1920, 04.05.2022
Latvijā
Pavasaris ir klāt: "Rīgas siltums" vadītājs aicina rīdziniekus krāt naudu apkures apmaksai
Martā valdība spēra soļus, lai palīdzētu cilvēkiem tikt galā ar augošajiem izdevumiem, piemēram, piešķīra 500 miljonus sterliņu mārciņu pašvaldībām trūcīgu cilvēku atbalstam. Tomēr kritiķi apgalvo, ka šie pasākumi neatbilst cenu pieauguma problēmas mērogiem, un aicina palielināt pabalstus.
"Iepriekš valdīja uzskats, ka senioriem nāksies taupīt, - teica labdarības organizācijas "Age U.K." darbinieks Deivids Sautgeits. – Tagad problēma ir cita – senioriem vairs nav nekā, uz kā rēķina viņi varētu taupīt."
Cilvēki, kas iztiek ar invaliditātes pabalstu arī saskaras ar grūtībām. 52 gadus vecajai Maksīnai Viljamsai ir Elersa-Danlosa sindroms (slimība skar saistaudus). Viņai vitāli nepieciešams siltums. Tā kā aprīlī elektrības rēķins dubultojās, Viljamsa sāka ierobežot savu iknedēļas pirkumu sarakstu līdz pirmās nepieciešamības precēm un sāka gatavot ēdienu mikroviļņu krāsnī agrākās cepeškrāsns vietā. Viņa norāda, ka šogad nav mainījies vienīgi viņas invaliditātes pabalsta apmērs.
Грабитель  - Sputnik Latvija, 1920, 03.05.2022
Latvijā
Rudenī vajag gatavoties noziedzībai un protestiem. Raksta latviešu mediji
Rēķini auguši arī 89 gadus vecajai Patrisijai Hatonei. Artrīta dēļ viņa vienkārši nevarēja neieslēgt apkuri un gaismu.
"Es apmaksāju visus rēķinus pa taisno no bankas konta, un, ja pārtikai naudas nepaliek, tas nozīmē, ka pārtikai naudas vienkārši nav," viņa saka.
Viņas draudzene, 67 gadus vecā Dženifera Belčere sākusi pirkt produktus, kam beidzas derīguma termiņš, ar atlaidēm, lai palīdzētu Hatonei samazinat izdevumus. Belčeres pašas elektrības rēķins pieaudzis gandrīz vairāk nekā divas reizes. Tagad visi svētki palikuši pagātnē, tāpat kā jaunu apavu un apģērbu iegāde.
Valstī, kur ziemās tiek reģistrēta pārlieka mirstība – desmitiem tūkstošu gadījumu, siltāks laiks kļūst par glābiņu. Tomēr daudzi briti diezin vai varēs priecāties par siltumu vasarā, saprotot, kādas problēmas nesīs nākamā sala sezona.
Работник меняет цены на топливо на табло на заправочной станции в Милане - Sputnik Latvija, 1920, 02.05.2022
Pasaulē
Mediji: lētu produktu un degvielas Eiropas Savienībā vairs nebūs
"Ko mēs darīsim nākamziem? – vaicā mis Belčere. – Dedzināsim ugunskurus dārzā?"
Rakstu pārtulkoja un pilnā apjomā pārpublicēja portāls InoSMI.
Ziņu lente
0