Latvijā

Saeimā parādījusies jauna iniciatīva Uzvaras pieminekļa jautājumā

© Sputnik / Дайнис ЛибавсВласти Риги устроили выставку фотографий из Украины возле памятника Освободителям
Власти Риги устроили выставку фотографий из Украины возле памятника Освободителям - Sputnik Latvija, 1920, 06.05.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā jau ilgus gadus vēlas nojaukt Uzvaras pieminekli, tomēr to nepieļauj Krievijas un Latvijas līgums. Tagad Rīga vēlas apturēt tā darbību.
RĪGA, 6. maijs — Sputnik. Saeima plāno 12. maijā izskatīt lēmuma projektu par Krievijas un Latvijas līguma pas Latvijā dzīvojošo Krievijas karavīru un viņu ģimenes locekļu sociālo aizsardzību 13. panta darbības apturēšanu. Dokumentā teikts, ka jau līdz 2022. gada 1. jūlijam kompetentajām iestādēm jānodrošina neatbilstošu būvju nepieejamība publiskajā telpā.
Lēmuma projektu iesniegusi "Konservatīvo" frakcija (partijas līderis – Jānis Bordāns), un viņi nākuši klajā ar iniciatīvu pirms Saeimas Ārlietu komisija. Lēmuma projekts dienaskārtībā parādījās negaidīti, neatbilstoši reglamentam, un nācās veikt atsevišķu balsojumu par tā iekļaušanu dienaskārtībā.
11 апреля мэр Риги принял решение оградить территорию пямятника Освободителям Риги в Пардаугаве - Sputnik Latvija, 1920, 19.04.2022
Latvijā
Uzvaras pieminekļa remonts par tautas naudu: Rīgā gatavi izsludināt ziedojumu vākšanu
Par jautājuma iekļaušanu dienaskārtībā nobalsoja 36 deputāti no valdošajām partijām – "Konservatīvie" un Nacionālā apvienība, pret – 17 "Saskaņas" locekļi un neatkarīgie deputāti Jūlija Stepaņenko un Ļubova Ševcova. Atturējās 6 deputāti, vēl seši balsojumā nepiedalījās.
Tomēr parlaments nevarēja izskatīt "Konservatīvo" lēmuma projektu pēc būtības – reglaments to nepieļauj, ja iebildumi pret steidzamību ir kaut vienam tautas kalpam. 65 deputāti atbalstīja ierosinājumu izskatīt jautājumu Saeimas nākamajā sēdē, 12. maijā.
Iepriekš Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols paziņoja, ka 11. maijā kolēģija, domājams, ierosinās komisijai iesniegt Saeimā likumprojektu, kas aptur parlamenta ratificēto līgumu vai līgumu punktu darbību atbilstoši likumam par Latvijas starptautiskajiem līgumiem. Tas paredz, ka Saeimai jāpieņem likums sakarā ar starptautiskā līguma darbības apturēšanu.
Tātad "Konservatīvo" ierosinājums Saeimas darbakārtībā parādījies pat pirms atbildīgās komisijas dokumenta.
11 апреля мэр Риги принял решение оградить территорию пямятника Освободителям Риги в Пардаугаве - Sputnik Latvija, 1920, 18.04.2022
Latvijā
Tieslietu ministrija ierosina, kā rīkoties ar Uzvaras pieminekli
Atgādināsim Uzvaras pieminekli aizsargā 1994. gadā noslēgtais Krievijas un Latvijas līgums par Krievijas Federācijas militāro pensionāru un viņu ģimenes līdzekļu sociālo aizsardzību Latvijā – 13. pants paredz, ka republikas pienākums ir nodrošināt memoriālo būvju un masu apbedījumu vietu apkopšanu, labiekārtošanu un saglabāšanu, kā arī nelikt šķēršļus mirušo kara pensionāru un viņu ģimenes locekļu apbedīšanai un apbedīšanas rituālu īstenošanai.
Uzvaras dienas priekšvakarā latviešu politiķi izmisīgi domā par pieminekļa likteni, acīmredzot, gaidot svētceļojumus pie monumenta 9. maijā.
Politķi jau atzinuši, ka piemineklis apdraudot apkārtējos – tā stāvoklis it kā esot neapmierinošs. Vienlaikus aizliegts tuvoties padomju pieminekļiem vairāk nekā par 200 metriem.
Tieslietu ministrija ierosina četrus iespējamos variantus, kā rīkoties ar Uzvaras pieminekli.
Rīgas domes Pieminekļu padome, ko veido pašvaldības deputāti un dažādu nozaru speciālisti, nav izšķīrušies par demontāžu, tomēr nolēmuši mainīt Uzvaras pieminekļa nosaukumu.
11 апреля мэр Риги принял решение оградить территорию пямятника Освободителям Риги в Пардаугаве - Sputnik Latvija, 1920, 17.04.2022
Latvijā
Piemineklis aiz restēm un domu policija: Lindermans stāsta par jauno realitāti
Ziņu lente
0