Latvijā

Žuravļova lieta tiesā. Politiķi apsūdz par varas gāšanas aicinājumiem

© Sputnik / Андрей ТатарчукЛатвийский бизнесмен Юрий Журавлев
Латвийский бизнесмен Юрий Журавлев - Sputnik Latvija, 1920, 05.05.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Prokuratūra nodevusi tiesā krimināllietu pret bijušo Rīgas domes deputātu, slēgtās radiostacijas "PIK" īpašnieku Juriju Žuravļovu.
RĪGA, 4. maijs – Sputnik, Aleksejs Stefanovs. Oficiāli neviens nav atklājis, kas apsūdzēts par to, ka it kā radiointervijā publiski uzstājies pret Latvijas neatkarību. Taču neoficiāli kļuvis zināms – iespējams, tas ir uzņēmējs un politiķis Jurijs Žuravļovs.
Sputnik korespondents sazinājās ar Žuravļovu, un politiķis apstiprināja, ka viņš patiešām ir "ļoti dīvainas lietas" figurants. Par ko viņu īsti apsūdz?
Латвийский предприниматель Юрий Журавлев - Sputnik Latvija, 1920, 20.05.2020
Intervija
"Izķidātā un izmestā" Latvija integrēsies vienotajā Eirāzijā: biznesmeņa prognoze
"2019. gada 16. martā, dienā, kad Latvijā godina SS leģionārus, es biju Spānijā. Man kaut kāds cilvēks pazvanīja, es atbildēju, un mēs aprunājāmies. Vai tā bija vai nebija intervija... Man šķiet, tā vienkārši bija divu cilvēku saruna. Taču to ierakstīja, un vēlāk man izvirzīja apsūdzības par to, ka es it kā esot mēģinājis gāzt likumīgo varu Latvijā, esot izteicis kaut kādus aicinājumus," politiķis bija sašutis.
Žuravļovs jau piemirsa toreizējo sarunu, kas nonaca radiostacijas ēterā, taču pirms pusotra gada to politiķim atgādināja Valsts drošības dienesta darbinieki. Jautāti, kāpēc tik ilgi posušies, paskaidroja, ka viņiem vajadzējis veikt kaut kādas izmeklēšanas darbības, "tomēr, visdrīzākais, gaidīja, ka pateikšu vēl kaut ko tādā pašā garā, bet nesagaidīja".
"Atklāti sakot, es nemaz neatceros, ko toreiz teicu. Taču kāpēc krievu valoda ir tik laba? Tajā ir tāds jēdziens – "стеб" (jokošanās, smiešanās – red.) Tagad es smejos par elektroenerģijas tarifu trīskāršu pacelšanu. Visu mūžu esmu sapņojis maksāt trīs reizes vairāk. Bet pensijas pietiek tikai vienam tarifam. Bet es par to sajūsminos. Joks? Joks. Tā nu arī toreiz pateicu apmēram: krievi kaut kā izdzīvots, bet latvieši – ne, viņi mūk prom, mirst nost. Glābiet nāciju! Laikam jau vajadzēs vērsties pie Vladimira Vladimiroviča Putina, ja jau jūs nevarat kārtību ieviest," atminas Jurijs Žuravļovs.
Паспорт негражданина Латвии - Sputnik Latvija, 1920, 07.04.2022
Viedoklis
Tieslietu ministrijas projekts: pilsonību varēs zaudēt par publikāciju sociālajos tīklos
Politiķis vēlreiz atzīmēja, ka toreizējā saruna, protams, bija joks, un viņš nekādi nav gaidījis, ka pēc tam kļūs par tautas ienaidnieku, pret viņu ierosinās krimināllieta. Lai arī Žuravļovs uzskata, ka iemesls sākt kriminālvajāšanu, iespējams, ir cits – runa ir par politiku.
"Es taču esmu politiskās apvienības "Jaunā Saskaņa" priekšsēdētājs, no manis vienkārši baidās – esmu konkurents. Ja iziešu ar sarakstu vēlēšanās, kas notiks jau šoruden, situācija daudziem var būt ļoti nepatīkama. Tā nu viņi cenšas novākt mani no politiskās distances, nobīdīt malā. Mēs taču cīnāmies par to, kai neviens mūsu valstī nerīkotu provokācijas Uzvaras dienā, nepārdēvētu ielas, nelikvidētu izglītību krievu valodā," apliecināja Žuravļovs.
Politiķis atklāja, ka saņēmis vēstuli no tiesas, viņam iesaka uzaicināt lieciniekus.
"Mans galvenais liecinieks ir Vladimirs Vladimirovičs, gaidīšu, kad viņš atbrauks," smej Žuravļovs, riskējot nopelnīt vēl vienu pantu par smalko mājienu. Tāpēc piezīmē – arī tas ir joks.
Savukārt viņa radiostacijas "PIK" slēgšana ar varasiestāžu lēmumu, pēc viņa vārdiem, pagaidām apturēta.
"Licenci iesaldēja, es iesniedzu prasību tiesā, un tur lieta uzkārās. To neizskata, jo gaida tiesas lēmumu manā krimināllietā par aicinājumiem. Ja mani atzīs par vainīgu, automātiski atņems arī radioapraides licenci. Tāpat kā ar Pirmo Baltijas kanālu. Tiklīdz īpašnieks noslēdza vienošanos ar prokuroru, tika pieņemts apsūdzošs spriedums, un viņam atņēma licenci. Slēdza visu apraidi, pat otršķirīgajos kanālos. Taču es tik vienkārši nepadošos, tiesāšos. Ja vajadzēs, aiziešu pat līdz Briselei," noslēdza Jurijs Žuravļovs.
Юрий Алексеев: власти хотят закрыть мне рот - Sputnik Latvija, 1920, 28.10.2021
Video
Aleksejevs uzstājies tiesā ar pēdējo vārdu: varas iestādes grib man aizvērt muti
Ziņu lente
0