Pasaulē

Pārtikas produktu cenas ASV sasniegušas kārtējo rekordu

© VitalikRadkoПустой кошелек, архивное фото
Пустой кошелек, архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 05.05.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Izdevums "The Washington Post" stāsta, ka pret Krieviju vērstās sankcijas likušas augt pārtikas produktu cenām līdz rekordaugstiem rādītājiem.
RĪGA, 5. maijs — Sputnik. Krīze Ukrainā novedusi pie paša krasākā pārtikas produktu cenu pieauguma Savienotajās Valstīs kopš 80. gadu sākuma, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz ziņām "The Washington Post".
"Nedēļas sākumā kukurūzas nākotnes darījumi Čikāgas preču biržā pārsniedza 8 dolārus par bušeli – tas ir rekordliels rādītājs gandrīz desmit gadu laikā," vēsta izdevums.
Работник меняет цены на топливо на табло на заправочной станции в Милане - Sputnik Latvija, 1920, 02.05.2022
Pasaulē
Mediji: lētu produktu un degvielas Eiropas Savienībā vairs nebūs
Raksta autors paskaidroja, ka šī situācija saistīta ar vairākiem faktoriem.
Piemēram, aprīļa vidū Džo Baidens sola līdz vasarai atrisināt jautājumu par benzīnu ar augstu etanola saturu, kam it kā vajadzētu samazināt cenas degvielas uzpildes stacijās. Vienlaikus tas negatīvi ietekmēs apkārtējo vidi un novedīs pie produktu cenu pieauguma, stāsta avīze.
Lieta tāda, ka etanola ražošanai nepieciešama kukurūza, ko parasti izmanto patēriņa preču ražošanai un lopbarībai.
"Ņemot vērā to, ka 60% ar lopkopību saistīto izdevumu saistīti ar barību, speciālisti uzskata, ka augs liellopa gaļas, cūkgaļas, putnu un dažu sugu zivju cenu pieauguma," atzīmēja žurnālists.
Gaļas cenas ietekmēs arī minerālmēslu cenu pieaugumu, kas skaidrojams ar krīzi Ukrainā.
Женщина и дети из Сомали, находящиеся в лагере беженцев в Дадаабе, Кения, 12 апреля 2018 года  - Sputnik Latvija, 1920, 25.04.2022
Pasaulē
ANO prognozē globālu badu un trūkumu. Vai tas skars arī Latviju?
Tāpat cenu pieaugums skaidrojams ar putnu gripu, sausumu Kalifornijā un sastrēgumiem uz Meksikas robežas, norāda izdevums.
Pēc Krievijas speciālās militārās operācijas sākuma Ukrainas denacifikācijai un demilitarizācijai ASV prezidents aizliedza energonesēju piegādes no Krievijas. Pēc tam to cenas sāka augt. Vienlaikus Savienotajās Valstīs tika fiksēts pārtikas produktu cenu pieaugums. Darba ministrijas dati liecina, ka marta beigās patēriņa preču cenas augušas par 8,5% gada izteiksmē. Šis rādītājs izrādījās rekordaugsts kopš 1981. gada decembra. Džo Baidens apgalvo, ka tas it kā esot noticis Krievijas vainas dēļ.
Ziņu lente
0