Latvijā

Jelgavā demontēs trijus padomju karavīriem veltītus pieminekļus

© Photo Александр РжавинПамятный камень в Залениекской волости
Памятный камень в Залениекской волости - Sputnik Latvija, 1920, 05.05.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pašvaldība nolēmusi atbrīvoties no trim piemiņas akmeņus, kas nav izvietoti karavīru kapos.
RĪGA, 5. maijs — Sputnik. Jelgavas novada dome pieņēmusi lēmumu demontēt trijus Padomju armijas karavīriem veltītus piemiņas akmeņus novadā, vēsta Novaja.lv.
Domes lēmumā norādīts, ka pēc Otrā pasaules kara Latvijā uzstādīti Padomju armijas karavīriem – atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem veltīti pieminekļi, izveidotas piemiņas vietas, kam vajadzēja uzsvērt PSRS un tās bruņoto spēku izšķirošo lomu uzvarā, kā arī stiprināt komunistiskās ideoloģijas pozīcijas.
11 апреля мэр Риги принял решение оградить территорию пямятника Освободителям Риги в Пардаугаве - Sputnik Latvija, 1920, 02.05.2022
Latvijā
Rīgas vadība nolēmusi pārdēvēt Uzvaras pieminekli
Jelgavas novada teritorijā vēl aizvien ir atrodami laukakmeņi ar piemiņas plāksnītēm, kas simbolizē ar Padomju armiju saistītos notikumus Latvijā.
Jelgavas novadā plānots demontēt piemiņas akmeni Jaunsvirlauskas pagastā, kas uzstādīts par godu Lielupes forsēšanai. Paredzēts demontēt arī piemiņas akmeni Zaļenieku pagastā, kas stāsta par Tērvetes forsēšanu, un piemiņas akmeni Platones pagastā, vietā, kur 1944. gada 28. jūlijā sākās kaujas par Jelgavas atbrīvošanu.
Pret minēto lēmumu iebilda deputāte Irina Dolgova ("Saskaņa"), Ģirts Neija (Zaļā partija) un Artūrs Semjonovs ("Jaunā Vienotība"). Balsojumā nepiedalījās Andris Ozoliņš (Zaļā partija), Jānis Počs un Pēteris Veleckis (Zemnieku savienība), kā arī Uldis Ainārs ("Jaunā Vienotība").
Vēsturnieks un novadpētnieks Aleksandrs Ržavins sociālajos tiklos pastāstīja, ka visus trīs piemiņas akmeņus 1974. gada maijā uzstādīja Jelgavas 2. ceļu remonta un būves pārvalde.
Снос памятника Освободителям в посёлке Мадлиена, 26 апреля 2022 года  - Sputnik Latvija, 1920, 28.04.2022
Latvijā
Necilvēcīga izrīcība: KF vēstniecība Latvijā komentēja pieminekļa demontāžu Madlienā
Ržavins atzīmēja, ka cīņās par Jelgavas atbrīvošanu komandēja Grigorijs Galuza (1918.-2006.), ukrainis, dzimis Čerņigovas apgabalā. Tātad Jelgavas dome ar mērķi atbalstīt Ukrainu nojauc piemiņas akmeni Platones pagastā, kas uzstādīts par godu ukrainim.
Krievijas ĀM jau vairākkārt paudusi satraukumu par to, ka vandālisms un aicinājumi nojaukt padomju pieminekļus Latvijā kļūst sistemātiski.
Pagājušajā nedēļā Ogres novada vietvara nelikumīgi demontēja Madlienā uzstādīto pieminekli karavīriem-atbrīvotājiem. Arī to aizsargāja Krievijas un Latvijas līgums par KF kara pensionāru un viņu ģimenes locekļu sociālo aizsardzību Latvijas Republikas teritorijā.
Sestdien kļuva zināms par vandālisma aktu Ādažos – iedzīvotāji konstatēja, ka nezināmas personas demontējušas pieminekli, kas uzstādīts par godu operācijai Latvijas atbrīvošanai no nacistiem.
Saasinoties situācijai Ukrainā visos līmeņos atkal sākās diskusijas par Rīgā, Uzvaras parkā uzstādītā monumenta iespējamu demontāžu.
11 апреля мэр Риги принял решение оградить территорию пямятника Освободителям Риги в Пардаугаве - Sputnik Latvija, 1920, 19.04.2022
Latvijā
Uzvaras pieminekļa remonts par tautas naudu: Rīgā gatavi izsludināt ziedojumu vākšanu
Ziņu lente
0