Baltijā

Igaunijā izskanējis ierosinājums lauzt robežlīgumu ar Krieviju

© Sputnik / Сергей СубботинЗдание эстонского парламента в Таллине
Здание эстонского парламента в Таллине - Sputnik Latvija, 1920, 05.05.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijā izskanējis ierosinājums lauzt robežlīgumu ar Krieviju
RĪGA, 5. maijs — Sputnik. Igaunijas parlaments vakar izskatīja Konservatīvās tautas partijas ierosinājumu lauzt līgumus ar Krieviju par sauszemes un jūras robežu, kas parakstīti 2014. gada 18. februārī, vēsta RIA Novosti.
Igauņu deputāti skaidrojošajā piezīmē apsūdzēja Maskavu par "ideoloģiskiem un politiskiem uzbrukumiem" Tallinai, turklāt paziņoja, ka Krievija esot "okupējusi" vairāk nekā piecus procentus Igaunijas teritorijas. Savukārt jauna robežlīguma noslēgšana bez 1920. gada Tartu mierlīguma pārmantojamības neļaušot Igaunijai saņemt kompensācijas par zemēm, kas tai piederēja laika periodā starp kariem.
Пешеходный КПП Нарва-2 на границе РФ и Эстонии - Sputnik Latvija, 1920, 25.02.2020
Kaljulaida: Igaunijai nav teritoriālo pretenziju kaimiņiem
"Šis solis (paraksta anulēšana no Igaunijas puses – red.) dotu iespēju nosēdināt Krieviju pie parrunu galda un tālāka noregulējuma pamatam ņemt Tartu mierlīguma darbības turpināšanu," teikts dokumentā.

Koalīcija nesaskata vajadzību anulēt parakstu

Balsojumā EKRE priekšlikums noraidīts.
Rīgikogu Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Marko Mihkelsons (Reformu patija) sacīja, ka viņa partija noraidījusi Igaunijas paraksta atsaukšanu 2005.gada līgumam. Deputāts skaidroja: pašreizējos apstākļos robežlīguma ratifikācija no Igaunijas puses nekādā gadījumā nevarot notikt. Attiecīgi robežlīgums ir parakstīts, taču nav ratificēts Igaunijas parlamentā un tādēļ nevar stāties spēkā un nevar notikt valstu kopējās robežas demarkācija.

Tartu mierlīgums

Saskaņā ar 1920. gada 2. februārī parakstīto Tartu miera līgumu starp Igauniju un Padomju Krieviju, Igaunijai pienācās daļa Krievijas vēsturiskās teritorijas – Ivangoroda ar tās apkaimēm (pašreizējā Ivangoroda Ļeņingradas apgabalā) un lielākā daļa Pečoru novada (šobrīd Pleskavas apgabala Pečoru rajons). 1944. gadā šīs teritorijas atgriezās KPFSR sastāvā.
Стела Парус  - Sputnik Latvija, 1920, 07.02.2020
Viedoklis
Kaļiņingrada un trīssimt miljardi. Uz ko vēl pretendē Krievijas kaimiņi?
Tartu miera līgumu Krievija uzskata par vēsturisku dokumentu bez juridiska spēka.
Strīdi ap Tartu miera līgumu kļuva par iemeslu, kura dēļ joprojām nav ratificēts pierobežas līgums starp Igauniju un Krieviju. Sākotnēji tas parakstīts 2005. gadā – pēc gandrīz 11 gadus ilgām pārrunām. Taču ratifikācijas procedūru izpildīšanas gaitā Tallina vienpusējā kārtībā iekļāva attiecīgajā likumā preambulu, kura satur atsauces uz Tartu miera līgumu. Krievija izvērtēja to kā iespēju nākotnē izteikt teritoriālās pretenzijas Maskavai, un KF paraksts līgumā tika atsaukts.
2014. gada februārī Krievijas ĀM vadītājs Sergejs Lavrovs un toreizējais Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Paets parakstīja jaunus līgumus par Krievijas un Igaunijas valsts robežu un par jūras telpu nodalīšanu. Dokumentos tika iekļauti nosacījumi par to, ka pusēm nav teritoriālo prasību vienai pret otru, savukārt līgumi skar tikai pierobežas jautājumu risinājumu. Dokumenti tika nosūtīti ratifikācijai KF Valsts domē un iepriekšējā sasaukuma Igaunijas parlamentam.
Пограничные разногласия: какие российские территории страны Балтии считают своими - Sputnik Latvija, 1920, 06.02.2020
Video
"Beigta ēzeļa ausis". Kādas Krievijas teritorijas Baltija uzskata par savējām
Ziņu lente
0