Latvijā

Pavasaris ir klāt: "Rīgas siltums" vadītājs aicina rīdziniekus krāt naudu apkures apmaksai

© Sputnik / Sergey MelkonovАвтомобиль аварийной службы предприятия Rīgas Siltums
Автомобиль аварийной службы предприятия Rīgas Siltums - Sputnik Latvija, 1920, 04.05.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pavasaris ir īstais laiks, lai sāktu gatavoties taupībai nākamajā apkures sezonā.
RĪGA, 4. maijs — Sputnik. "Rīgas siltums" valdes priekšsēdētājs Normunds Talcis ieteica galvaspilsētas mājsaimniecībām veidot uzkrājumus, kas palīdzēs apmaksāt apkuri nākamajā sezonā.
Tāpat viņš mudināja sākt ātrās energoefektivitātes pasākumus, pārbūvējot apkures sistēmu, uzstādot siltuma regulēšanas iespējas ar termoregulatoru un siltuma maksas sadalītājus jeb alokatorus. Tādējādi var panākt līdz pat 20% ekonomiju patēriņam un rēķinam, un turklāt maksāt par savu patērēto siltumu.
Председатель правления муниципального предприятия Rīgas Siltums Нормунд Талцис - Sputnik Latvija, 1920, 29.04.2022
Apmēram 250 eiro par vienistabas dzīvokli: Rīgā augs apkures izmaksas
"Pavasaris ir brīdis, kad to var uzsākt, lai sagaidītu nākamo apkures sezonu ar apziņu, ka pastāvēs iespēja ekonomēt un maksāt mazāk," pauda "Rīgas siltuma" vadītājs.
Iepriekš "Latvenergo" iesniedza jauno siltuma tarifu, kas stāsies spēkā 1. septembrī, tātad apkures cena nemainīsies līdz 1. septembrim, būs klusuma periods, tomēr pēc tam gaidāmas būtiskas pārmaiņas.
Talcis atzīmēja: lai gan ir skaidrs, ka nākamajā sezonā apkures izmaksas pieaugs, pašlaik vēl nevajadzētu spekulēt par pieauguma apmēriem. Ņemot vērā to, ka Rīga 70% no siltumenerģijas iepērk no neatkarīgajiem ražotājiem, tostarp arī no AS "Latvenergo", kas to ražo no dabasgāzes, cenas augs. Dabasgāzi vairs neiepērk no Krievijas, bet cena gāzei no sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) termināļa ir augsta.
Радиатор отопления и купюры евро - Sputnik Latvija, 1920, 15.04.2022
Latvijā
Siltumenerģijas tarifs Rēzeknē četrkāršosies
"Runājot par valsts atbalstu, lai noņemtu slogu no budžeta, stingrāk būtu jāpielieto enerģētiskās nabadzības princips, kas ir noteikts Enerģētikas likumā. Ir jāizstrādā mehānisms, kā atbalstīt tos, kas nevar samaksāt, savukārt tie, kas var maksāt, lai domā, kā taupīt," konstatēja Talcis.
Rīgā atjaunīgie resursi nodrošina apmēram 32% visas siltuma enerģijas. Šogad "Rīgas siltums" plāno būvēt divas katlu mājas un pāriet pie šķeldas, atsakoties no gāzes, taču tas ir ilgs process.
Latvijas Siltumuzņēmumu asociācijas valdes loceklis Valdis Vītoliņš brīdināja, ka nākamā gada janvārī Rīgā par siltumu vienistabas dzīvoklī, iespējams, nāksies maksāt apmēram 250 eiro.
Газовая конфорка  - Sputnik Latvija, 1920, 06.04.2022
Latvijā
"Termināļus uzbūvēsim, gāzi – atradīsim": Latvija vēlas atteikties no "Gazprom" piegādēm
Šī gada maijā Rēzeknē apkures tarifs pieaugs četrkārt – no 42 līdz 198,13 eiro par MWh. Viens no iespējamiem preblēmas risinājuma variantiem – no maija nodrošināt karsto ūdeni tikai mājās, kas siltumu saņem no šķeldas vai granulu katlu mājas. Tad tarifs varētu pieaugt tikai divkārt un sasniegt 96 eiro par MWh.
No 1. maija Jūrmalā siltumapgādes tarifs sastādīs 81,64 eiro par MWh, pieaugot par 5,6%. Šīs pārmaiņas saistītas ar šķeldas cenu pieaugumu, kuras daļa Jūrmalas siltumenerģijas ražošanā sastāda 44%.
Krievijas gāzes piegādes Latvijai, saskaņā ar koalīcijas partiju lēmumu, turpināsies līdz nākamā gada 1. janvārim. Pēc tam importu plānots apturēt. Valsts veidos dabasgāzes rezervi 2 TWh apmērā Inčukalna krātuvē, lai mazinātu elektroapgādes sistēmas desinhronizācijas risku.
Eksperts: trīs tūkstoši dolāru par gāzi eiropiešiem šķitīs piemērota cena - Sputnik Latvija, 1920, 05.03.2022
Video
Eksperts: trīs tūkstoši dolāru par gāzi eiropiešiem šķitīs piemērota cena
Ziņu lente
0