Latvijā

Kas nopircis Krievijas gāzi? Latvijā atsākušās piegādes

© Sputnik / Павел ЛисицынКонфорка и монета номиналом один рубль
Конфорка и монета номиналом один рубль - Sputnik Latvija, 1920, 04.05.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
GTS operatora "Conexus" karte liecina, ka Latvijā atsākušās gāzes piegādes caur Igauniju, tomēr nav zināms, kas nopircis degvielu no Krievijas un kādā valūtā maksājis.
RĪGA, 4. maijs — Sputnik. Latvijā atkal ienāk gāze no Krievijas – caur Luhamā saslēgumu uz Igaunijas robežas, kurp gāze tiek iesūknēta no Izborskas. To apstiprina GTS operatora "Conexus Baltic Grid" interaktīvā karte.
Gāze tiek iesūknēta nelielā apjomā – 3,2 gigavati dienā (apmēram 303 tūkstoši kubikmetru). Spriežot pēc "Conexus" datiem, iesūknēšanai rezervēti 23,4 gigavati – 2,2 miljoni kubikmetru dabasgāzes.
Газовая плита - Sputnik Latvija, 1920, 01.05.2022
Pasaulē
Pasaulē nav brīvu resursu: kas notiks ar Eiropu pēc Krievijas naftas un gāzes embargo
Portāls lz.lv vēsta, ka "gāzes aprindas" mazliet izbrīnījušās par Krievijas gāzes parādīšanos Latvijā, tomēr pieļāva, ka, iespējams, gāze tiek iesūknēta kādai apdzīvotajai vietai Latgalē, kam ir pieslēgums pie maģistrālā gāzesvada, un uz to neattiecas tie paši noteikumi, kas jāievēro citām apdzīvotajām vietām. Atzarojums beidzas tajā pašā vietā. Patēriņš nav liels, tāpēc līdz šim valsts kartē tas nav nekādi izcēlies.
Tomēr apjomi, kas tiek iesūknēti Latvijas maģistrālajos cauruļvados, neatbilst "vienas mazas apdzīvotās vietas" vajadzībām.
Uzņēmums "Conexus Baltic Grid" paziņoja, ka padeves un glabāšanas sistēmas operators nodrošina infrastruktūru gāzes transportēšanai un glabāšanai, bet dabasgāze paliek treidera īpašumā.
Uzņēmuma komunikāciju departamenta vadītāja Dace Baltābola paskaidroja: spēkā esošie likumi un noteikumi neaizliedz dabgasgāzes piegādes no Krievijas Federācijas, un gāzes treideru lēmums par gāzes importa avotu paliek viņu pašu ziņā.
Председатель правления муниципального предприятия Rīgas Siltums Нормунд Талцис - Sputnik Latvija, 1920, 29.04.2022
Apmēram 250 eiro par vienistabas dzīvokli: Rīgā augs apkures izmaksas
Martā pa cauruļvadu caur Luhamā dabasgāzes imports uz Latviju sasniedza 55 GWh diennaktī.
Latvija no 1. aprīļa vairs nesaņem gāzi no Krievijas pa cauruļvadu no Izborskas. Vispirms to skaidroja ar plānveida tehnisko apkopi, ko iecerēts noslēgt 8. aprīlī. Taču arī pēc tam piegādes neatjaunojās, un uzņēmums "Latvijas gāze" paziņoja, ka patlaban gāzes cena ir ļoti augsta un LG gaidīs piemērotāku brīdi iepirkumam saskaņā ar līgumu. Paziņojums izskanēja gandrīz vienlaikus ar Krievijas lēmumu pāriet pie rubļiem norēķinos par gāzes piegādēm importētājiem.
Nākotnei uzņēmums palūdza Ekonomikas ministrijas skaidrojumu par to, kā gāzes apmaksa eiro atbilst pret Krieviju ieviesto sankciju režīmam, kā arī pieprasīja Finanšu un kapitāla tirgus komisijai licenci maksājumu veikšanai rubļos. 2. maijā noskaidrojās, ka FKTK tādu licenci neizsniegs. Komisija konstatēja, ka tās izsniegšana nav iespējama, jo LG pieprasījusi to darījumiem ar Krievijas banku, un tā nav FKTK kompetence. EK nostādnes paredz: Krievijas gāzes iegāde ir iespējama spēkā esošo līgumu ietvaros atbilstoši to noteikumiem. Citi scenāriji netiek izvērtēti – tos uzskatīs par mēģinājumu apiet sankcijas.
28. aprīlī Saeima otrajā lasījumā apstiprināja grozījumus, kas aizliedz gāzes piegādes no Krievijas. Termiņš vēl nav zināms, tomēr valdība uzskata: tāds solis būs iespējams no 2023. gada janvāra. Grozījumu projekts Saeimā vēl tiks izskatīts divos lasījumos.
Евстафьев: война России и НАТО, цены на газ в Европе и новый миропорядок без США - Sputnik Latvija, 1920, 20.04.2022
Video
Eksperts: Krievijas un NATO karš, gāzes cenas un jaunā pasaules kārtība bez ASV
Ziņu lente
0