Latvijā

Rīgas vadība nolēmusi pārdēvēt Uzvaras pieminekli

© Sputnik11 апреля мэр Риги принял решение оградить территорию пямятника Освободителям Риги в Пардаугаве
11 апреля мэр Риги принял решение оградить территорию пямятника Освободителям Риги в Пардаугаве - Sputnik Latvija, 1920, 02.05.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīgas domes pieminekļu padome pēc ilgas diskusijas konceptuāli atbalstījusi lēmumu nomainīt Uzvaras pieminekļa nosaukumu.
RĪGA, 2. maijs - Sputnik. Rīgas domes Pieminekļu padome, ko veido pašvaldības deputāti un dažādu nozaru speciālisti, nolēmuši mainīt Uzvaras pieminekļa nosaukumu, vēsta Press.lv, atsaucoties uz Bb.lv.
Padomes locekļi četras stundas apspriedās, ko darīt ar pieminekli, kas celts par tautas naudu padomju karavīru piemiņai, kuri atbrīvojuši Rīgu no vācu fašistiskajiem iebrucējiem.
Дубровинский парк в Даугавпилсе - Sputnik Latvija, 1920, 13.04.2022
Latvijā
Daugavpils neaizliegs 9. maijā nolikt ziedus pie padomju pieminekļiem
Galu gala demontāžas un nojaukšanas varianti tika svītroti. Acīmredzot, tomēr ir pārlieku biedējoša iecere pārkāpt Krievijas un Latvijas starpvaldību līgumus par pieminekļu aizsardzību. Taču konceptuālu atbalstu guvusi ideja pārdēvēt pieminekli.
Tiesa, vispirms tika pieņemts lēmums lūgt juridisku konsultāciju un precizēt jauno nosaukumu līdz nākamajai sēdei.
Atgādināsim, ka Uzvaras dienas priekšvakarā latviešu politiķi izmisīgi domā par pieminekļa likteni, acīmredzot, gaidot svētceļojumus pie monumenta 9. Maijā.
Politķi jau atzinuši, ka piemineklis apdraudot apkārtējos – tā stāvoklis it kā esot neapmierinošs. Vienlaikus aizliegts tuvoties padomju pieminekļiem vairāk nekā par 200 metriem.
11. aprīlī Rīgas mērs nolēma nožogot Rīgas atbrīvotājiem veltītā pieminekļa teritoriju Pārdaugavā - Sputnik Latvija, 1920, 12.04.2022
Latvijā
"Sacensības par pašu kanibāliskāko likumu": politiķis par Uzvaras pieminekļa nožogošanu
Tieslietu ministrija ierosina četrus iespējamos variantus, kā rīkoties ar Uzvaras pieminekli,
Pirmkārt, TM uzskata par vajadzīgu pārbaudīt, vai Krievija nav pārkāpusi savas saistības attiecībā pret 110 Latvijas memoriāliem tās teritorijā. Ja Krievija nerūpējas par tiem, tātad nepilda vienošanos, un tā vairs nav obligāta Latvijai, skaidroja Vītols.
Otrs variants – lauzt līgumu karadarbības dēļ, kurā iesaistīta viena no līguma pusēm – Krievija.
Treškārt, Tieslietu ministrija iesaka novērtēt, kā interpretēt Latvijas un Krievijas 1994. gadā parakstītās vienošanās 13. pantu, proti, vai tas vispār attiecas uz Uzvaras pieminekli. Līdz šim Latvijas ĀM uzstāja, ka pantā runa ir par konkrēto monumentu, tomēr TM nesteidz piekrist tādam viedoklim, teica Vītols.
Ceturtais variants, ko piedāvā ministrija – apdomāt iespējas pārnest pieminekli Latvijas teritorijā.
Официальный представитель Министерства иностранных дел России Мария Захарова - Sputnik Latvija, 1920, 11.04.2022
Latvijā
Krievijas ĀM asi reaģēja uz Saeimas lēmumu par 9. maiju
Tomēr, pat ņemot vērā visus apstākļus, neviens un nekas nevar aizliegt atnākt pie monumenta Uzvaras dienā un nolikt ziedus, lai arī tagad to ieskauj žogs.
Publicists Vladimirs Lindermans iknedēļas notikumu apskatā norādīja, ka "visām valdības intrigām ir jāiedarbojas pretēji, tām jānoskaņo krievus ierasties pie monumenta, vienalga, kādas represijas pret krieviem vēl izdomās varasvīri".
Ziņu lente
0