Viedoklis

"Krieviem tur jāiestrēgst." Kā ASV uzkarsē konfliktu Ukrainā

© AP Photo / Emilio MorenattiСолдаты ВСУ на бронетранспортере в окрестностях Киева, Украина
Солдаты ВСУ на бронетранспортере в окрестностях Киева, Украина  - Sputnik Latvija, 1920, 02.05.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukrainā pāri Polijas robežai gandrīz ik dienas iet dzelzceļa sastāvi un autokolonnas ar Rietumu bruņojumu.
NATO pūlas steigšus atjaunot UBS cīņasspēku un aizkavēt Krievijas specoperācijas gaitu. Taču to ir grūti izdarīt – mēnesi ilgajā karadarbībā Ukrainas armija cietusi lielus tehnikas zaudējumus, ko vienkārši nav iespēju aizvietot, portālā RIA Novosti stāsta militārais analītiķis Andrejs Kocs.

Atjaunot pretgaisa aizsardzību

NATO nežēlo naudu UBS vajadzībām. Tuvākajā laikā ASV plāno sākt piegādes militārās palīdzības ietvaros 800 miljonu dolāru apjomā: šaujamieroči, prettanku un pārnēsājamie zenītartilērijas kompleksi, kontrbateriju radari, munīcija, individuālās aizsardzības līdzekļi. Kaut ko jau atsūtījuši, taču tagad Vašingtona paplašinājusi sortimentu.
Военнослужащие США и П/ольши перед началом совместных учений войск НАТО в Польше - Sputnik Latvija, 1920, 22.04.2022
Viedoklis
"Neredzēta agresija". Ko Vašingtona un Brisele iecerējušas Eiropā
Amerikāņu avīze "The Wall Street Journal", atsaucoties uz informācijas avotiem Pentagonā, stāsta, ka Kijevai pirmo reizi piešķiršot smago tehniku. Pagaidām runa ir par padomju laika PGA kompleksiem, ar ko bija bruņotas Varšavas līguma valstis, - tie labi pazīstami ukraiņu speciālistiem. Amerikāņi savākuši itin labu "kolekciju": desmitiem ZRK "Osa", "Tor M2", "Buk", S-300V.
ASV cenšas pārliecināt sabiedrotos palīdzēt arī ar mūsdienīgajiem PGA līdzekļiem. Piemēram, lūdz Turciju nodot Kijevai Krievijā ražotās ZRS S-400. Apmaiņai pasolīja savējās, kā arī atgriešanos 5. paaudzes iznīcinātāja F-35 programmā. Ankara atteicās, paskaidrojot, ka nevēlas bojāt attiecības ne ar Krieviju, ne ar Ukrainu.
© Sputnik / Министерство обороны РФ / Pāriet pie mediju bankasKrievijas desantnieki demontrē pārnesājamās prettanku vadāmās raķetes NLAW, atņemtas cīņā pret UBS
Российские десантники демонстрируют переносные противотанковые управляемые ракеты NLAW, захваченные в бою против украинских военнослужащих на Украине. Стоп-кадр видео - Sputnik Latvija, 1920, 02.05.2022
Krievijas desantnieki demontrē pārnesājamās prettanku vadāmās raķetes NLAW, atņemtas cīņā pret UBS
UBS aktīvi apbruņo arī Eiropas Savienība, kas šiem nolūkiem piešķīrusi miljardu eiro no Eiropas Miera fonda. Vācija plāno nosūtīt 2000 granātmetēju Panzerfaust no bundesvēra rezervēm. Lielbritānijas premjers Boriss Džonsons ES, G7 un NATO samitu priekšvakarā paziņoja, ka nosūtīs 6000 prettanku raķešu kompleksu NLAW un Javelin. Iepriekš Londona jau piegādāja apmēram četrus tūkstošus PTRK. Vietējā prese apgalvo, ka tas draud ar deficītu pašā britu armijā.

Likvidēt pie mērķa

Protams, Krievija reaģē. Vēstnieks Vašingtonā Anatolijs Antonovs norādīja: Kijeva saņem letālo bruņojumu vienkāršotā kārtībā, tātad pastāv UBS nodotā raķešu bruņojuma izplatības risks ES un kaimiņu reģionos. Piemēram, teroristi ar PZRK Stinger radīs lielas problēmas civilajā aviācijā.
© AP Photo / EFREM LUKATSKYUkraiņu karavīri aizsargkostīmos
Украинские военные в защитных костюмах - Sputnik Latvija, 1920, 02.05.2022
Ukraiņu karavīri aizsargkostīmos
Ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs jau uzsvēra: jebkuras militārās kravas, kas ierodas Ukrainā, tiek uzskatītas par legāliem mērķiem. Nav ne mazāko šaubu – Krievija armija spēj izdarīt triecienus valsts rietumu daļā. Piemēram, Javorovskas poligons Ļvovas apgabalā, ko martā apstrādāja ar spārnotajām raķetēm, atrodas tikai 25 km attālumā no Polijas un Ukrainas robežas.
"Trieciens pa Javorovskas poligonu skaidri parādīja, ka mēs runājam nopietni, - konstatēja militārais eksperts Aleksejs Ļeonkovs. – Un mēs nepieļausim nekādas pielaides jautājumā par karadarbības atbalstu Ukrainas teritorijā ar bruņojumu vai algotņiem. Kad mūsu izlūki fiksē maskētas noliktavas vai kolonnas, tās tiek likvidētas. Un rietumvalstīm tas ir skaidri jāsaprot."

Kolosāli zaudējumi

Tomēr prezidentam Vladimiram Zeļenskim nepietiek ar bruņojuma piegādēm. NATO samitā viņš paziņoja: Kijevai vajadzīga neierobežota militārā palīdzība. Toreiz viņš piebilda, ka alianse varētu padalīties un nodot Ukrainai 1% savu tanku un lidmašīnu. Diezin vai viņa vēlme piepildīsies. Ukraiņu tankisti un lidotāji neprot apieties ar Rietumu tehniku. Bet NATO neriskēs un ekipāžas nesūtīs, jo tas nozīmē tiešu sadursmi ar Krieviju.
Робототехнический комплекс разминирования Уран-6 для разминирования на территории теплоэлектростанции в Счастье в ЛНР - Sputnik Latvija, 1920, 18.04.2022
Viedoklis
Kādu bruņojumu Krievija speciālajā operācijā Ukrainā pielietojusi pirmo reizi
Zeļenski var saprast. Mēnesi ilgā karadarbībā UBS zaudējuši tūkstošiem kara tehnikas vienību, ko aizvietot nav iespējams. Saskaņā ar Krievijas AM datiem, likvidēti jau 1572 tanki un citas bruņumašīnas. Liels skaits. "The Military Balance" ikgadējais analītiskais pārskats liecina, ka līdz 24. februārim Ukrainai bija apmēram 2400 tanki, bruņumašīnas un bruņutransportieri.
Smagus zaudējumus cietusi artilērija: 160 reaktīvās zalves uguns sistēmas, 633 lielgabali un mīnmetēji (bija apmēram 1770). Likvidēti 189 no 320 zenītraķešu kompleksiem. Lielākā daļa atlikušo nav cīņasspējīgi un Krievijas aviāciju vairs neapdraud.
Ukrainas Gaisa spēki faktiski ir likvidēti. No 215 lidmašīnām un helikopteriem 184 vairs nekad nepacelsies gaisā. Turklāt Krievijas GKS un armijas PGA notriekuši gaisā 246 dažādus bezpilota lidaparātus, arī turku Bayraktar TB2.
© Sputnik / Pāriet pie mediju bankasKrievijas GKS helikopteris Ka-52 kaujas uzdevumā Ukrainā
Ударные вертолеты Ка-52 на полевом аэродроме ВКС России в зоне проведения специальной военной операции на Украине - Sputnik Latvija, 1920, 02.05.2022
Krievijas GKS helikopteris Ka-52 kaujas uzdevumā Ukrainā
Ziņu lente
0