Latvijā

"Galvenais – pārziemot": rudenī Latvijā gaidāms cenu pieaugums, tomēr pavasarī būs vieglāk

© VitalikRadkoПустой кошелек, архивное фото
Пустой кошелек, архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 30.04.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pret Krieviju un Baltkrieviju vērstās sankcijas ilgstoši ietekmēs Latvijas ekonomiku, un vissmagāk klāsies rudenī, uzskata Latvijas darba devēju konfederācijas eksperts.
RĪGA, 30. aprīlis — Sputnik. Pārtikas produktu un energoresursu cenu pieaugums pilnā mērā būs redzams rudenī, patērētājus gaida smaga sezona, paziņoja Latvijas darba devēju konfederācijas finanšu un nodokļu eksperts Jānis Hermanis telekanāla TV24 ēterā.
Viņš norāda, ka ir iespējams domino efekts, jo no izejvielas līdz veikala plauktam ir daudz dažādi posmi: "Ir ražotājs, ir tirgotājs. Visus posmus ejot, ir kaut kāda laika nobīde. Katrs nākamais mēģina kaut kā amortizēt uz sevi, lai nešokētu nākamo," teica Hermanis.
Сбор урожая картофеля - Sputnik Latvija, 1920, 07.04.2022
Latvijā
Kartupeļi maksās 4 eiro kilogramā: ZZS stāsta par paniku lauksaimniecībā
Viņš uzskata, ka rudenī visi šie faktori var summēties, tāpat kā atliktā cenu paaugstināšana katrā ražošanas posmām, un tad patērētājus tik tiešām gaida ļoti grūta sezona no visādiem aspektiem, gan energoresursu pieejamības un cenas dēļ, gan pārtikas dārdzības dēļ.
"Mūsu uzdevums tik tiešām ir pārziemot šo periodu," atzina Hermanis.
Eksperta ieskatā, situācijas uzlabošanās sagaidāma vienīgi pavasarī. "Cenas var būt gan augstākas, gan zemākas, bet nomierināšanās būs apmēram pavasarī, kad paliks siltāks. Tas ir gads. Mums visiem ir ļoti svarīgi šo pārdzīvot un pēc iespējas saglabāt apritē gan uzņēmumus, gan mājsaimniecības," secināja eksperts.
Savukārt LDDK prezidents Andris Bite forumā "Kara sankciju ietekme uz Latvijas uzņēmējdarbību", kas notika Lietišķās administrēšanas skolā "Turība", pauda viedokli, ka produktu cenas rudenī var pieaugt par 50%. Bite uzsvēra, ka tas būtiski ietekmēs ģimenes budžetu vidēji Latvijā. Vienlaikus pārtikas produktu ražotāji eksporta tirgos jau ceļ cenas, un tās ātri palielinās arī šajos tirgos, jo iedzīvotāji pārsvarā ir turīgāki.
Бедность, пустые карманы - Sputnik Latvija, 1920, 07.04.2022
Latvijā
Veikalu plaukti nestāvēs tukši, iztukšosies pircēju kabatas: eksperte par deficītu
Ziņu lente
0