Viedoklis

"Prometejs" aizsargās Krieviju pret kodoltriecienu no kosmosa

© Sputnik / Пресс-служба Минобороны РФ / Pāriet pie mediju bankasНовейшая зенитная ракетная система С-500
Новейшая зенитная ракетная система С-500 - Sputnik Latvija, 1920, 27.04.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pretgaisa un pretraķešu aizsardzības jaunās sistēmas S-500 "Prometei" sērijveida ražošana ļauj Krievijai saglabāt nesasniedzamas līdera pozīcijas globālajās mūsdienīgā bruņojuma sacensībās.
Kamēr Rietumu "partneri" pūlas radīt kaut ko līdzīgu sistēmai S-400 "Triumf", Krievijas "Prometei" pārņem kontroli pār tuvējo kosmosu – simtiem kilometru augstumā, stāsta militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.
25. aprīlī gaisa kosmiskās aizsardzības koncerna "Almaz-Antei" ģenerāldirektors Jans Novikovs paziņoja, ka tiek sākta PGA-PRA sistēmas sērijveida ražošana. Sistēmai S-500 "Prometei" nav analogu visā pasaulē, un drīz vien kļūs par Krievijas gaisa kosmiskās aizsardzības pamatu.
Зенитные ракетные комплексы С-400 Триумф - Sputnik Latvija, 1920, 10.03.2021
Viedoklis
"Sasniegs pat kosmosā": kāpēc NATO bīstas no Krievijas sistēmas S-500
Pirmo brigādes komplektu S-500 saņēma GKS 15. īpašo uzdevumu armijas spēki 2021. gada oktobrī. Jau pusgadu "Prometei" droši kontrolē un aizsargā gaisa un kosmisko telpu virs Maskavas. Otrais brigādes komplekts sāks kaujas dežūru šī gada pirmajā pusē. Speciālistu sagatavošana turpinās piecus gadus.
Iepriekš Krievijas Aizsardzības ministrija pastāstīja, ka PGA-PRA jaunā sistēma S-500 izmēģinājumu laikā Kapustin Jar poligonā apstiprinājusi nospraustās taktiski tehniskās īpašības un izcilo drošību. "Prometei" paredzēts visu iespējamā pretinieka esošo un perspektīvo gaisa kosmiskā uzbrukuma līdzekļu likvidācijai visā ātrumu diapazonā, līdz 600 km attālumā un līdz 200 km augstumā. Daži informācijas avoti liecina, ka komplekss strādā pat līdz 400 km augstumā virs Zemes. 2021. gada 15. novembrī nenosaukta Krievijas PRA sauszemes sistēma ar vienu raķeti precīzi likvidēja vecu padomju satelītu "Celina D" 500 km augstumā.
"Prometei" tehniskās īpašības pārsvarā ir slepenas, tomēr Rietumos nekavējoties ievēroja Krievijas "Prometei", kas spēj "notriekt satelītus, hiperskaņas raķetes un daudz ko citu". Izdevums "Military Watch" starp sistēmas S-500 iespējamiem mērķiem minēja pagaidām vēl neesošo ASV stratēģisko bumbvedēju B-21 Raider, hiperskaņas raķetes un izlūkošanas lidmašīnu SR-72.
Zemes panorāma no SKS - Sputnik Latvija, 1920, 26.11.2021
Viedoklis
Zvaigžņu kari: Krievija dod asimetrisku atbildi Rietumiem
Domāju, šajā sarakstā trūkst Pentagona kosmiskā šatla (bumbvedēja) Boeing X-37, SBR Minuteman III, kā arī amerikāņu jūras un gaisa bāzes spārnoto kodolraķešu. Krievijas "Prometei" iespējas nopietni satrauc ASV un NATO.

Drošs vairogs, neatvairāms zobens

"Prometei" spēj likvidēt ballistiskos un aerodinamiskos mērķus un spārnotās raķetes apmēram 600 km rādiusā, tomēr tas nav Krievijas PGA un PRA agrāko paaudžu – S-400 vai A-135 – turpinājums, nākamais posms vai aizvietotājs. Jaunās sistēmas galvenais uzdevums ir vidēja darbības rādiusa ballistisko raķešu un stapkontinentālo ballistisko raķešu likvidācija to lidojuma trajektorijas noslēguma posmā.
Spriežot pēc atklātos avotos pieejamās informācijas, S-500 galvenā specializācija ir valsts kosmisko robežu aizsardzība un apsardze pret iespējamo raķešu un kodolieroču triecienu no tuvējā kosmosa. Līdz ar to tai nepieciešama pat ar sistēmu S-400 "Triumf" nesalīdzināms maksimālais trāpījuma augstums – 200 (400) km un iespēja likvidēt mērķus, kuru ātrums sasniedz 7 km/sek. (25 tūkst. km/h).
Корвет Тихоокеанского флота Совершенный - Sputnik Latvija, 1920, 04.01.2021
Viedoklis
Trieciena arsenāls. Kādus jaunumus Krievijas armija saņems 2021. gadā
Atšķirībā no S-400 un S-300, kas nodrošina četru raķešu zalvi līdz 250 km attālumā pret mērķiem no 10 metru līdz 30 kilometru augstumā, mobilā "Prometei" starta iekārta nes divas supertālās raķetes "zeme-gaiss".
Jau vairāk nekā 70% Krievijas GKS zenītraķešu pulku saņēmuši mūsdienīgās sistēmas S-400. Jauno "Prometei" piegādes neatbīdīs "Triumf" otrajā plānā – tās vienkārši padarīs ešelonēto PGA-PRA sistēmu blīvāku un dziļāku. Jāpiebilst, ka Krievija ir vienīgā valsts pasaulē, kuras pretgaisa aizsardzība ir ešelonēta – sākot no pārnēsajāmiem ZRK "Verba" vai "Igla" (to darbības rādiuss – līdz 6 km, augstums – līdz 5 km).
Otrajā ešelonā – kāpurķēžu ZRK "Buk" un "Tor", kā arī "Pancir SM" komandas (darbības rādiuss – līdz 40 km, augstums – līdz 15 km), trešajā – ZRK S-300 un ZRS S-400 (maksimālais darbības rādiuss – 250 km, augstums – 30 km). Jaunā sistēma S-500 harmoniski papildinās sistēmu ar ceturto – kosmisko – ešelonu.
Зенитный ракетный комплекс С-350 Витязь, архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 24.08.2020
Viedoklis
Pavērsts pret Baltiju un Melno jūru: "Prometei" satriec mērķus 550 km attālumā
Bruņojuma valsts programmas ietvaros līdz 2025. gadam plānots iepirkt piecus brigādes kompleksus S-500, kas tiks apvienoti ar PRA sistēmu A-135 Centrālajā Krievijā. Perspektīvā, iespējams, tiks izstrādāts arī kuģu S-500 variants.
Saskaņā ar "zibenīgā globālā trieciena" (Prompt Global Strike) koncepciju, ASV spēj vienā vilnī raidīt līdz 6 tūkstošus "Tomahawk" (tostarp – arī ar kodollādiņiem). Militārā konfliktā ar Krieviju amerikāņu koncepcijai zūd jebkāda jēga. Pentagonam un NATO pēkšņi pielietojot spārnotās raķetes un SBR pret Krievijas teritoriju vai Krievijas armiju Ukrainā, Sīrijā, Dienvidkaukāzā un Centrālāzijas valstīs, triecienu atvairīs PGA un PRA sistēmas. Vienlaikus sāksies atmaksa agresoram (ar hiperskaņas, spārnotajām un starpkontinentālajām raķetēm).
Krievija ir spēcīgākā kodollielvalsts pasaulē ar mūsdienīgu PGA-PRA vairogu. Rietumu "partneriem" to vajadzētu paturēt prātā.
Зенитный ракетный комплекс С-400 Триумф в Крыму. - Sputnik Latvija, 1920, 13.07.2020
Viedoklis
Redzamas kā mušas uz griestiem: Turcija izmēģina S-400 pret ASV iznīcinātājiem
Sistēma S-500 "Prometei" ir jauns kosmiska mēroga izrāviens, Maskavas atbilde mūsdienu izaicinājumiem. Krievija nevienu neapdraud, taču patur prātā neseno vēsturi – to, kā Ziemeļatlantijas alianse ciniski, no droša attāluma apšaudīja Irāku, Dienvidslāviju un Lībiju. Vienotais raķešu uzbrukuma brīdinājuma informācijas lauks, kura pamatā liktas aizapvāršņa mērķu fiksācijas RLS iespējas, tiek integrēts ar jaunajām sistēmām un kompleksiem "Prometei", "Kinzhal", "Sarmat" un "Poseidon". Rezultātā Krievija pārvēršas par neieņemamu cietoksni.
ASV un NATO manāmi atpaliek no Krievijas un Ķīnas hiperskaņas bruņojuma izstrādē, tomēr kosmiskajai sistēmai S-500, kas spēj strādāt pret hiperskaņas ieročiem, ir milzīgs eksporta potenciāls. Starp pirmajiem pieciem iespējamiem ārvalstu pircējiem ir Baltkrievija, Ķīna, Indija, Alžīra un Irāna.
Krievijas aizsardzības tehnoloģiju attīstība turpinās.
Lasiet militārā analītiķa Aleksandra Hroļenko kanālu Telegram https://t.me/AKhrolenko
Тактические учения войск ВКО РФ с боевыми стрельбами - Sputnik Latvija, 1920, 10.10.2019
"Prometeja" vairogs. Krievija iegūs nepārvaramu PGA sistēmu
Ziņu lente
0