Viedoklis

"Nekad vēl pasaulē nav redzēts tāds risks": no kā bīstas Donalds Tramps?

© AP Photo / Andrew HarnikДональд Трамп в окружении армейских кадетов
Дональд Трамп в окружении армейских кадетов - Sputnik Latvija, 1920, 26.04.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nesen, uzstājoties "Heritage Foundation", bijušais ASV prezidents paziņoja līdzpilsoņiem, ka viņi dzīvo "pašā bīstamākajā periodā valsts vēsturē". No kā īsti bīstas Donalds Tramps?
Izklausās dīvaini, taču viņu nopietni biedē paša tautieši, - tie, kuri vai traki palikdami, aicina Vašingtonas režīmu atklāti iesaistīties konfliktā Ukrainas teritorijā, portālā RIA Novosti stāsta Viktorija Ņikiforova.
Specoperācijas jaunais posms parādīja: Krievija ir apņēmusies pielikt punktu problēmai Ukrainā. Nelīdz rietumvalstu centieni pārpludinat to ar ieročiem. Nelīdz drosmīgie Rietumu speciālisti – viņi iet bojā, bēg vai padodas gūstā, bet pēc tam žēlabaini dīc kamerā, ka esot pārprasti. Vārdu sakot, Krievija uzvar. Ko iesākt?
Гаспарян: что делали Борель и фон дер Ляйен на Украине? - Sputnik Latvija, 1920, 18.04.2022
Video
Politologs aplēsa, cik provokācijas vēl ir Kijevai krājumā
Retās veselā saprāta balsis amerikāņu politiķu aprindās sauc, ka valstij laiks mest pie malas šo virzienu un ķerties pie savām problēmām. To ir pāri galvai, un tām nav nekāda sakara ar Ukrainu. Amerikāņu tauta slīgst trūkumā tādā ātrumā, kāds nav redzēts kopš Lielās depresijas laikiem.
Tomēr vietējo mediju lauku okupējuši vanagi-neokoni. Un viņi jau līdz ausīm iegrimuši saldos sapņos par globālu apokalipsi. "Armagedona burvji" – tā tautā mīļi sauc pašus tumsonīgākos kara atbalstītājus.
Neokonu ieskatā, specoperācijas rezultātam Ukrainā ir īsti eksistenciāla nozīme amerikāņu hegemonijai. Sak, "vai nu ASV, vai Krievija". Vienīgā pieņemamā izeja ASV varot būt tikai Krievijas armijas pilnīga atkāpšanās no Ukrainas, Krimas un Donbasa atdošana. Citādi – nekādu pārrunu.
Ja Krievija – viņi spriež – sekmīgi novedīs savu specoperāciju līdz galam, tā būs galīga Vašingtonas sakāve. Pēc bēgšanas no Afganistānas pasaulē vēl varēja saglabāties kaut kādas ilūzijas par amerikāņu militāro spēku. Ja ASV atdos Ukrainu, ilūzijām būs gals.
Украинские военные в городе Буче - Sputnik Latvija, 1920, 16.04.2022
Viedoklis
"Firmas stils". Kas organizē Krievijai naidīgās provokācijas Ukrainā
Neviļus prātā nāk jautājums – kas tad tur tik briesmīgs? Nav jau pirmā reize, kad amerikāņi sakurina militāru konfliktu, iesaistās tajā un ar kaunu mūk prom. Kas tad tur jauns? Vietējie politiķi vienmēr sprieduši, ka pasakas neko ļaunu nenodara, un propagandisti CNN un "Washington Post" vienmēr pratuši katru skandalozu sakāvi pataisīt par uzvaru.
Taču tagad amerikāņu politiķu agresīvais spārns redz, ka valsts hegemonija izlaiž garu. Un viņi pūlas iegalvot gan paši sev, gan apkārtējiem, ka, ieķērušies Ukrainā, viņi var sākt "pēdējo izšķirošo kauju" un visu atgūt. Patiesībā vēsture tā nedarbojas. Tomēr neokoni ceļ likmes un gatavo apjukušos amerikāņus apokalipsei.
Sākumā viņiem šķita, ka krievi, palikuši bez "McDonald’s" un "Starbucks", izies ielās, gāzīs režīmu un sēdinās tronī kādu Valsts departamenta ielikteni. Fantastisks naivums. Nē, wunderwaffe burgeru un kafijas paskatā nepalīdzēja.
Provokācijas, tādas kā riebīgie iestudētie kadri no Bučas, pasaule uztvēra pavēsi. Amerikāņiem lika saprast, ka visiem apnikuši viņu meli jau Sīrijas laikā.
Президент Украины Владимир Зеленский в Буче, 4 апреля 2022 года  - Sputnik Latvija, 1920, 06.04.2022
Viedoklis
Buča: Krievijai naidīga provokācija ar trīskāršu zemtekstu
Ko nu? Vajag audzēt konfrontācijas spriedzi. Šobrīd ir divi eskalācijas scenāriji. Pirmais: Vašingtona tomēr sūtīs kareivjus uz Ukrainu – augstu stāvoši politiķi aizvien biežāk aicinaspert tādu soli.
Saskaņā ar otru scenāriju amerikāņu specdienesti ar savu aizbilstamo palīdzību vēlas sarīkot kaut kādu ellīgu provokāciju Ukrainas teritorijā, bet pēc tam piespiest savus medijus uzvelt visu vainu Krievijai. Tādu pasākumu plānu nesen aprakstīja "Foreign Affairs". Tas saucas "Gatavošanās neiedomājamajam".
Provokācijā var likt lietā ķīmiskos, bioloģiskos vai kodolieročus. Pie tam Ukrainas teritorijā ir vienīgi ASV izcelsmes bioloģiskie ieroči. Līdzekļus laboratoriju būvdarbos un eksperimentos ar bīstamiem patogēniem ieguldīja ļaudis no prezidenta Baidena tuvākā loka, starp galvenajiem sponsoriem bija viņa dēls Hanters.
Līdzīgs ir ari stāsts par ķīmiskajiem ieročiem. Krievijā to nav – tie pilnībā iznīcināti atbilstoši Konvencijai par ķīmisko ieroču aizliegumu un iznīcināšanu. Toties ASV – vienīgajā no Konvencijas dalībvalstīm – vēl aizvien glabājas tonnām bīstamas ķīmijas. Tās likvidēšanā vienmēr gadījās mīklainas aizķeršanās, un veiksmīgi pagadījusies koronavīrusa pandēmija pavisam apstādināja procesu.
Проверка готовности войск РХБЗ к возникновению угрозы заражения вирусными инфекциями - Sputnik Latvija, 1920, 03.04.2022
Viedoklis
Pentagona biolaboratorijas Ukrainā: mērķi, līdzekļi un Baideni
Kodolnoplūdes risks pastāv vienīgi Kijevas režīma kontrolētajās kodolstacijās. Tātad, lai kādu provokāciju amerikāņi sarīkotu, visai pasaulei būs skaidrs, ka tas ir viņu noziegums.
Pie tam noteiktā eskalācijas posmā Krievija būs spiesta sākt triecienus pa lēmumu pieņemšanas centriem. Tas atklāti norādīts valsts stratēģijā, to diktē notikumu loģika. Un vienalga – milzīgi gudrie amerikāņu analītiķi uzskata, ka tas ir tīrais sīkums.
"Krievijas rīcībā var būt biedējošs kodolarsenāls, tomēr (..) risks, ka Maskava to pielietos, vienmēr ir bijis niecīgi mazs," tautiešus uzmundrina Roberts Kagans, varens eksperts un Viktorijas Nulandes vīrs. Ļoti gudrs, kur nu mums...
Tādi ļaudis biedē Donaldu Trampu. Viņš ļoti labi saskata, kurp mudina doties viņa valsti, un mēģina brīdināt amerikāņus, cik nāvējoša varētu būt konfrontācija ar Krieviju.
Tomēr ir zināmas grūtības. Amerikā ir stingrs tabu – aizliegtas rnas par to, ka kāda valsts varētu nopietni mēģināt iznīcināt ASV ar kodolieroču palīdzību. Protams, tādas bailes moka vienkāršos amerikāņus, tomēr no oficiālā mediju lauka tās ir padzītas.
Дежурный боевой пост РВСН - Sputnik Latvija, 1920, 23.04.2022
Viedoklis
"Sarmat" – Krievijas augstā, neatvairāmā hiperskaņas dvēsele
Tāpēc jau ASV tik ļoti pieprasīti ir visi Holivudas darinājumi par zombiju, citplanētiešu un vampīru uzbrukumiem. Ne velti par amerikāņu literatūras galveno dzīvo klasiķi kļuvis Stīvens Kings. Visi šie lētie garadarbi ļauj cilvēkiem kontrolēt savas mūžīgās bailes no kodolapokalipses.
Nekādas runas publiskajā telpā par to, kurp bēgt, kā aizsargāties no ienaidnieka raķetēm, nav pieļaujamas. Tāpēc Tramps ir spiests skaidroties ļoti akurāti. "Tagad gluži kā konfektes bārsta vārdu "kodolieroči", - viņš miglaini spriež. – Tā darīt nevar. Tas nav vārds, ar ko mētāties. Nekad par to nav runāts, nekad par to nav spriests. (..) Pārāk liela problēma, pārāk katastrofāla." Tamps akurāti atgādināja amerikāņiem, ka viņa prezidentūras gados Krievija specoperācijas nesāka. "Paskatieties, - viņš teica. – Buša laikā Krievija ieņēma Gruziju (Tramps runā par Abhāzijas un Dienvidosetijas atbrīvošanu). Obamas laikā viņi paņēma Krimu. Manā laikā – neko, vispār neko."
Tik tiešām. Bet kāpēc tā iznāca? Tāpēc, ka Tramps ieslēdza pauzi attiecībās ar Ukrainu. Runas par bruņojuma piegādēm ritēja vārgi. Karaspēks ap Donbasu nekoncentrējās. Provokāciju nebija, tāpēc Maskava joprojām cerēja uz Minskas protokolu īstenošanu. Specoperācija vienkārši nebija vajadzīga.
Gada laikā Baidena režīms trauslo līdzsvaru apgāza. Rezultātā pasaule nonāca uz globāla kara sliekšņa, un tādi tipi kā Roberts Kagans rotaļīgi bīda to uz priekšu.
Брошенная Вооруженными силами Украины военная техника в Херсонской области - Sputnik Latvija, 1920, 21.04.2022
Viedoklis
"Uzbrukuma" antikvariāta piegādes Kijevai: karš visu piedos
Trampam piebalso pazīstamais konservatīvais publicists Pats Bjūkenens. Viņa jaunā sleja saucas "Mūsu galvenajam mērķim jābūt centieniem izvairīties no kara ar Krieviju". Piesaucot amerikāņu pašsaglabāšanās instinktu, viņš atgādina, kā Amerikas līderi izvairījās no konflikta ar PSRS. "Aiks" Eizenhauers neaizstāvēja ungārus pretpadomju izlēcienu laikā, Džons Kenedijs samierinājās ar Berlīnes sienas uzbūvēšanu, Lindons Džonsons nesūtīja armiju palīgā čehiem Prāgas pavasara laikā.
Diemžēl veselā saprāta balsij ir grūti pārkliegt kara propagandu. Amerikāņu pašsaglabāšanās instinktu var atmodināt tikai nopietni notikumi, tādi kā starpkontinentālās raķetes "Sarmat" starts.
Tomēr Krievija nevienu neiebiedē. Vienkārši ir labi zināms, ka ASV tagadējās PRA sistēmas netiek galā pat ar agrākās paaudzes SBR pārtveršanu. Krievu zinātniski tehniskais šedevrs "Sarmat" tām ne tuvu nav pa zobam.
Tādos apstākļos jebkura eskalācija tieši apdraut ASV iedzīvotājus. Nevajadzētu kurināt naidu. "Armagedona burvjiem" laiks mest pie malas sadistiskos sapņus, līst ārā no infolauka un dot vietu normāliem cilvēkiem. Kaut vai tādiem kā Tramps.
Ziņu lente
0