Pasaulē

Gundars Kalve: Ukrainā mūs trenēja britu un amerikāņu instruktori

© AP Photo / Vadim GhirdaУкраинские военные в городе Буче
Украинские военные в городе Буче - Sputnik Latvija, 1920, 26.04.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Gundars Kalve, kurš devās karot uz Ukrainu, pastāstīja, kā latviešu vienības kaujiniekus trenējuši instruktori no Lielbritānijas un ASV.
RĪGA, 26. aprīlis — Sputnik, Oļegs Visokogorodskis. Ukrainā latviešu vienības kaujiniekus divas nedēļas trenējuši amerikāņu un britu instruktori, raidījuma "Sarunas ar Veidemani" ēterā pastāstīja vienības komandieris Gundars Kalve. Apmācības notikušas netālu no Ļvovas, atklāja Kalve, kuru, starp citu, apsūdz par Sarkanās armijas artilēristu apbedījuma vietas apgānīšanu Jēkabpilī.
Spriežot pēc visa, runa ir par Javorovskas poligonu netālu no Ļvovas, kur notika Ukrainā sabraukušo ārvalstu algotņu apmācības. Par to, ka tur trenēja latviešu vienības kaujiniekus, iepriekš intervijā Latvijas radio pastāstīja karadarbības dalībnieks, rīdzinieks "Jenots".
Командно-штабные учения ЮВО  - Sputnik Latvija, 1920, 24.04.2022
Pasaulē
"Mežā atradās vienā apakšveļā": latviešu algotnis stāsta par Krievijas armijas "cienastu"
Atgādināsim, ka Jents, kurš Ukrainā karo latviešu vienībā (tā iekļauta bataljonā "Karpatskaja seč"), pārmeta ukraiņu karavīriem neprofesionālus un noziedzīgus lēmumus. Jenots, kurš atradās poligonā 13. marta rītā, kad Krievijas BS apšaudīja poligonu ar spārnotajām raķetēm, pastāstīja intervijā Latvijas radio: "Militārā vadība no pašas augšas līdz pašai apakšai bija pārliecināta, ka Krievijas puse neuzdrošināsies veikt nekādas darbības pret mums, jo mēs atrodamies pārāk tuvu NATO valstij Polijai. Taisnā līnijā Polijas robeža bija 36 kilometri, un pie Padomju Savienības reglamenta artilērijai kļūda ir līdz 40. Tā kā viņi sevi mānīja līdz pēdējām brīdim."
"Un tad pienāca 13. marta rīts, pulksten 4.45. Un es, aizverot aiz sava biedra atejas logu, kur viņš, pārkāpjot iekšējo reglamentu, pīpēja, redzēju, kā detonē aviācijas munīciju, ar ko mūs ''pacienāja'' krievu aviācijas spēki. Pēc šī uzbrukuma iestājās pilnīgākais sajukums un haoss. Mēs bijām daļēji apbruņoti, bet dezorganizēti izklīdināti tuvējos mežos, kur mēs nodrošinājām paši savu drošību un izdzīvošanu 72 stundas, kamēr mēs atkal tikām sakoordinēti un pakļauti Aizsardzības ministrijas virsniekiem," Jenots pastāstīja par triecienu poligonam.
Военнослужащий ВСУ обыскивает мирного жителя в селе к востоку от города Бровары, Украина  - Sputnik Latvija, 1920, 19.03.2022
Viedoklis
"To mums iemācījuši NATO". Kā karo Ukrainas armija
Kalve nolēma nestāstīt par Krievijas raķešu apšaudi Javorovskas poligonā un tālāko klaiņošanu pa apkārtējiem mežiem – viņš pievērsās latviešu vienības "varonīgajam" ceļam. Piemēram, viņš pastāstīja Veidemanei, ka latviešu vienība pabijusi Irpeņas un Romanovkas apdzīvotajās vietās Kijevas apgabalā un pie Izjumas.
Atzīmēsim, ka šobrīt latviešu vienībā bataljonā "Karpatskaja seč" Ukrainā karo vienpadsmit latvieši. Arī Gundars Kalve, kurš aizbēdzis no tiesas Latvijā – dzimtenē viņu apsūdz par kritušo padomju karavīru kapa apgānīšanu Jēkabpilī. Pērn 23. februāra naktī Kalve piedalījās nelikumīgā lielgabala demontāžā no pieminekļa.
Latvijā Kalve ieradies tikai uz dažām dienām, pēc tam dosies atpakaļ uz Ukrainu, viņš paziņoja sarunā ar Veidemani.
Spriežot pēc visa, Latvijas likumsargi nolēmuši nepamanīt Kalves ierašanos Latvijā, lai arī viņam jāstājas tiesas priekšā. Lieta pret viņu nodota tiesai pērnā gada beigās.
Иностранные наемники во Львове, Украина - Sputnik Latvija, 1920, 17.03.2022
Viedoklis
"Vācas kopā no visas pasaules". Kas brauc karot uz Ukrainu
Ziņu lente
0