Viedoklis

Ne muša cauri netiks: tuneļu karš rūpnīcā Mariupolē nebūs ilgs

© Sputnik / Илья Питалев / Pāriet pie mediju bankasВид на территорию завода "Азовсталь" в Мариуполе
Вид на территорию завода Азовсталь в Мариуполе - Sputnik Latvija, 1920, 24.04.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas spēki turpina uzbrukumu Donbasā. Mariupole ir atbrīvota no Ukrainas armijas, Nacionālās gvardes un drošības dienesta vienībām – stratēģiski panākumi.
Starp dzīvajiem palikušie ukraiņu kareivji slēpjas kombināta "Azovstaļ" pagrabos un nespēj doties preuzbrukumā. Izejas no "katakombām" ir bloķētas, cerības uz "varoņa" nāvi uzbrukuma laikā būtu nevietā. Nāksies padoties gūstā, stāsta militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.
Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu 21. aprīlī ziņoja Bruņoto spēku Virspavēlniekam Vladimiram Putinam par speciālās militārās operācijas gaitu un Mariupoles atbrīvošanu no nacistiem. Pilsētā atgriežas mierīga dzīve.
Dmitrijs Trojans  - Sputnik Latvija, 1920, 21.04.2022
Viedoklis
"Mums nav iemeslu baidīties": ievainotie zemessargi – par nacionālistu bataljoniem
Vladimirs Putins deva rīkojumu necensties ieņemt triecienā kombināta "Azovstaļ" pazemes labirintus, kur bloķēti nacistisko bruņoto formējumu kaujinieki (tīrīšana aizņemtu 3-4 dienas), saudzēt Krievijas karavīru dzīvības un ieteikt pretiniekam padoties: "Nobloķējiet to rūpniecības zonu tā, lai ne muša netiek cauri. Visiem, kas vēl līdz šim nav nolikuši ieročus, vēlreiz iesakiet padoties."
Saskaņā ar Krievijas AM datiem, Ukrainas armijas grupējuma kopskaits Mariupolē 11. martā pārsniedza 8100 cilvēkus. Četri tūkstoši no viņiem likvidēti pilsētas atbrīvošanas cīņās, pusotrs tūkstotis padevies gūstā. Vairāk nekā 2000 kaujinieku slēpjas metalurģiskā kombināta teritorijā. "Azovstaļ" pagrabu iztīrīšana varētu aizņemt 3-4 dienas, taču mērķtiecīgāk būs slēgt visas izejas, ventilācijas šahtas un pagaidīt "garnizona" kapitulāciju.
Iepriekš Krievija vairākas dienas atvēra humanitāros koridorus civiliedzīvotājiem, kuri varētu atrasties kobinatā. No "Azovstaļ" pagrabiem neiznāca neviens. Domājams, civiliedzīvotāju tur nav. Ukrainas teritoriālā aizsardzība cīņas laukā ar civilajiem nerēķinās. Ārvalstu algotņi ("militārie instruktori") tāpat būs spiesti padoties.
Bēgļi no Mariupoles pagaidu izmitināšanas punktā, ko DTR ĀSM organizēja Bezimennoje ciemā - Sputnik Latvija, 1920, 20.04.2022
Viedoklis
"Esam tikuši ārā no elles". Stāsta izglābtie Mariupoles iedzīvotāji
"Azovstaļ" pagrabos slēpjas pulka "Azov"* nelikvidētie kaujinieki, Nacionālā gvarde, UBS 36. jūras kājnieku brigādes pārstāvji, robežsargi un policisti, kurus apvienojis nacistiskais lozungs "Ukraina pāri visam".
Kombināta pagrabi jau savlaicīgi sagatavoti triecienam un mīnēti. Ieroču un munīcijas, ūdens un produktu krājums ļaus vēl kādu laiku noturēties pazemē, taču līdz 40% kaujinieku ir ievainoti. "Perimetra" apsargāšanai norīkotie Krievijas un Doņeckas spēki zemes virspusē metodiski spridzinās satiksmes ejas, "piegriezīs skābekli" pagrabos. Visiem, kas padevušies gūstā, garantēta dzīvība, ievainotajiem – medicīniskā palīdzība.

Ne muša cauri netiks

Pretinieka likvidācija kombinātā "Azovstaļ" Mariupolē nav īpaši sarežģīts uzdevums. Tomēr, lai uzbrukuma operācija būtu sekmīga, pret vienu aizsardzībā esošo vajadzīgi 3-4 uzbrucēji (jo vairāk, jo labāk). Tātad, pret diviem tūkstošiem ukraiņu kaujinieku jāsūta divas pilnasinīgas brigādes.
Военнопленным ВСУ оказывают помощь в Новоазовской ЦРБ, 12 апреля 2022 года  - Sputnik Latvija, 1920, 14.04.2022
Viedoklis
Pirmais tūkstotis gūstekņu Mariupolē – Ukrainas BS sakāves sākums
"Azovstaļ" pazemes labirinti veido nopietnu objektu, zaudējumi ir neizbēgami. No otras puses, pretinieks ir bezizejas stāvoklī, nacistu vienības pēc kāda laika būs spiestas padoties gūstā vai centīsies izrauties no ielenkuma pa iepriekš labi zināmiem un apšaudītiem "nehumāniem koridoriem" – lielākā daļa izeju tiks uzspridzinātas vai droši aizmūrētas. "Perimetra" apsardzei un gūstekņu filtrācijai pietiek ar vienu bataljona taktisko grupu. Krievijas spēki, kas piedalījās Mariupoles atbrīvošanā, jau pārvietoti uz citiem, svarīgākiem rajoniem Donbasā un gatavi virzīties tālāk uz rietumiem.
Virsmu kontrolē patruļas ar bruņutehniku un stacionārie blokposteņi. Lielu "ielenkuma" grupu aizvieto atsevišķas mazgabarīta radiolokācijas stacijas, kas "saskata" cilvēku vairāku kilometru attālumā. Piemēram, RLS "Fara VR" precīzi identificē kājnieku līdz 4 km attālumā un noraida datus lielkalibra ložmetēju vai granātmetēju notēmēšanai.
Unificētais radars "Kredo 1E" spēj "ieraudzīt" kareivi 15 km attālumā un vienlaikus sekot 20 mērķiem. "Perimetrā" uzstādītās RLS garantēti pamanīs jebkādu aizdomīgu kustību "Azovstaļ" teritorijā, kur nu vēl lielas grupas iznākšanu zemes virsū. Tālāk strādās gūstekņu pieņemšanas vienība, ātrās reaģēšanas spēki vai artilērija.
Украинские военные на бронетранспортере в районе Киева, 31 марта 2022 года  - Sputnik Latvija, 1920, 08.04.2022
Viedoklis
"Necilvēki, ļaunāki par teroristiem". Ukraiņu zaldāti atkal izcēlušies
Robotehniskie izlūkošanas kompleksi ļauj ieskatīties pazemes komunikāciju slepenākajos nostūros. Nesen kļuva zināms, ka metalurģijas kombinātā likvidēta "Azov" kaujinieku materiālās sagādes un pārtikas produktu noliktava pazemē. Bads, slāpes un antisanitārie apstākļi pagrabos piespiedīs nacistus ātrāk izvēlēties: kaunpilna nāve vai pazemojošs gūsts. Tuneļu karš nebūs ilgs. Bloķētajiem ukraiņu kaujiniekiem nav nākotnes. Palīdzības lūgumi Romas pāvestam, ASV prezidentam un citiem "pasaules līderiem" nav adresēti pareizi, jo ar Ukrainas demilitarizāciju un denacifikāciju nodarbojas Krievija.
Simtiem gūstā saņemto ārvalstu algotņu (militāro padomnieku) Mariupolē sagādās īpašas grūtības Rietumiem, un šo problēmu noslēpt neizdosies.
* – Krievijā atzīta par ekstrēmistisku organizāciju.
Lasiet militārā analītiķa Aleksandra Hroļenko kanālu Telegram https://t.me/AKhrolenko
Солдаты проверяют мужчин на предмет националистических татуировок  - Sputnik Latvija, 1920, 29.03.2022
Viedoklis
"Uz krūtīm izdedzināta svastika": ko "Azov" nacionālisti atstāj Mariupolē
Ziņu lente
0