Viedoklis

Krievijas uzbrukuma īpatnības Donbasā un Zaporožjē

© Sputnik / Илья Питалев / Pāriet pie mediju bankasДым над заводом "Азовсталь" в Мариуполе
Дым над заводом Азовсталь в Мариуполе - Sputnik Latvija, 1920, 22.04.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas spēku uzbrukums Donbasā izvēršas intensīvu aviācijas, raķešu un artilērijas triecienu fonā – vienlaikus frontē un visā operatīvās aizmugures dziļumā, ieskaitot Ukrainas BS ieroču noliktavas un dzīvo spēku rezerves.
Krievijas specoperācijas otrā posma uzdevumi – noslēgt ielenkuma loku ap Ukrainas spēku grupējumu Donbasā, radīt ārējo kontūru Guļaipoļes-Pavlogradas-Izjumas līnijā, lai izslēgtu pretuzbrukumu risku no rietumu virziena un likvidētu "katlā" vislabāk sagatavotās un cīņasspējīgās Ukrainas armijas vienības – līdz 100 tūkstošus cilvēku, stāsta militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.
Novērotāji Doņeckas un Luganskas tautas republiku teritorijā atzīmēja, ka no 18. aprīļa redzama sabiedroto spēku masveida artilērijas uguns pret Ukrainas spēku pozīcijām. Raķešu un aviācijas triecieni pa UBS objektiem, tehniku un rezervēm Nikolajevas, Zaporožjes, Dņepropetrovskas, Harkovas, Kijevas, Ļvovas apgabalos uzsver operācijas vērienu – apmēram 500 km frontē un 1000 km – dziļumā.
Evakuētie Mariupoles iedzīvotāji - Sputnik Latvija, 1920, 20.03.2022
Viedoklis
Mariupoles katls – Ukrainas armijas un NATO sakāves modelis
Ukrainas prezidents Vladimirs Zeļenskis klāstīja, ka 18. aprīlī sākusies "kauja par Donbasu". Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs uzskata, ka nevar nopietni apspriest Zeļenska izteikumus, jo viņš pastāvīgi maina savu viedokli. Tomēr Krievijas ĀM apstiprināja – sācies specoperācijas otrais posms.
Rietumu kuratori daudzkārt ieteica Kijevas režīmam atvilkt daļu spēku no Donbasa "līdz aizsardzības otrajai redutei", lai saglabātu UBS cīņasspēju pat pēc "austrumu frontes" ielenkuma", bet Zeļenskis atteicās. "Tautas kalps" Napoleona lomā izskatās ļoti amizanti.
Ukrainas spēki Mariupole ir sagrauti, kaujinieku un bruņutehnikas zaudējumi ir ļoti lieli. Paralēli Kijevas apgalvojumiem par drīzu "peremogu" UBS grupējums Donbasā neatgriezeniski zaudējis apmēram 15 tūkstošus labi sagatavotu kareivju, desmitiem NATO padomnieku un lielu daļu Rietumu bruņojuma. Iespēju aizvietot zaudējumus nav. Krievijas BS pārspēks un tehnoloģiskais pārsvars garantē ukraiņu spēkiem jaunus "katlus" un sakāves.

Kijevas teroristiskā taktika

Ukrainas armijai un Nacionālajai gvardei nav iespēju doties pretuzbrukumā, tāpēc vienības izmanto citu taktiku – vājprātīgus triecienus pa apdzīvotajām vietām Luganskas un Doņeckas tautas republikās, Krievijas pierobežas rajonos.
Секретарь Совета безопасности РФ Николай Патрушев - Sputnik Latvija, 1920, 02.04.2022
Politika
ASV asiņainā politika novedusi pie krīzes Ukrainā
19. aprīļa rītā Ukrainas BS ar artilērijas lādiņiem apšaudīja Golovčinas ciemu Belgorodas apgabalā. Cietuši trīs iedzīvotāji, bojātas vairāk nekā 30 ēkas. Tas ir jau piektais trieciens "uzmanības novēršanai". Krievijas pierobežas rajonos no 11. aprīļa izsludināts augsts terorisma draudu līmenis.
UBS ģenerāļi uzskata par reālu, attaisnotu un itin labi īstenojamu UBS mehanizēto vienību uzbrukumu pāri Krievijas robežai un apdzīvoto vietu ieņemšanu Belgorodas, Brjanskas, Voroņežas vai Kurskas apgabalos.
No militārā viedokļa teroristiskā taktika ir bezjēdzīga, tomēr Rietumi jau 30 gadus veido Ukrainu par "Antikrieviju", citas nacionālās idejas vispār nav. Tāpēc Kijevas režīma acīs attaisnotas jebkuras provokācijas un uzbrukumi Krievijas civiliedzīvotājiem, pat bioloģisko un kodolieroču pielietojums. Šajā fonā Krievijas spēku aktīvā cīņa ar Ukrainas armijas diversantiem Hersonas apgabalā izskatās teju vai pastorāli, bet ANO ģenerālsekretāra viedoklis šķiet paradoksāls.
ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērešs ir dziļi noraizējies par uzbrukumiem Ļvovai, Dņepropetrovskai, Harkovai un Nikolajevai, "lielajam upuru skaitam civiliedzīvotāju vidū un kaitējumam". Viņš ir nobažījies par "šausminošo humanitāro situāciju ielenktajā Mariupolē".
Оперативно-тактический комплекс Искандер производит запуск ракеты в рамках учений сил стратегического сдерживания Гром-2022 Минобороны РФ - Sputnik Latvija, 1920, 15.04.2022
Viedoklis
NATO "dzelzs plūsmas" apturēšana Ukrainā: Krievijas mērķi un līdzekļi
Jāpiezīmē, ka ANO ģenerālsekretāru Gutērešu kopš 2016. gada ne īpaši satrauca asiņainais pilsoņu karš Donbasā. Vienā no intervijām viņš paziņoja: "Es nekad neesmu bijis tas, ar ko viena no pusēm varētu manipulēt politiskiem mērķiem... ANO ģenerālsekretārs ieņem savu posteni, lai kalpotu mieram, cienītu statūtus un nebūtu vienu instruments pret citiem." Vai tā patiešām ir?
Sīrija nosūtīja ANO vēstuli par amerikāņu koalīcijas kara noziegumiem. Nelikumīgās starptautiskās koalīcijas spēki no 2017. gada jūnija līdz oktobrim ASV vadībā faktiski noslaucīja no Zemes virsas Rakas pilsētu, nogalināja tūkstošiem civiliedzīvotāju, taču pasaule neko neuzzināja par Gutēreša bažam. Arī trīs desmiti Pentagona biolaboratoriju Ukrainā arī nesatrauca ANO ģenerālsekretāru.
Neskatoties uz Rietumu līderu un funkcionāru subjektīvajiem un vienpusējiem vērtējumiem, Krievijas BS specoperācija Ukrainā noslēgsies, kad tiks sasniegti visi nospraustie mērķi. Krievijas prezidenta administrācijas vadītāja vietnieks Sergejs Kirijenko nesen paziņoja: Krievija darīs visu iespējamo, lai nacisms nekad nespētu mosties nekur pasaulē. Ukraina saglabās valstiskumu, taču nekad vairs neliks pamatus "Antikrievijas" projektam.
Kopš specoperācijas pirmās dienas Ukrainas karadarbības teātrī iniciatīva pieder Krievijas spēkiem. Tikai 18. aprīļa naktī vien ar Krievijas GKS precīzajām raķetēm likvidēti 13 UBS vienību atbalsta punkti, kā arī 53 dzīvā spēka un militārās tehnikas koncentrācijas rajoni Slavjanskas, Barvenkovas un Popanskas rajonā.
Гаубица Д-30 стреляет под Мариуполем, 8 апреля 2022 года - Sputnik Latvija, 1920, 13.04.2022
Viedoklis
Izšķirošā cīņa par Donbasu
Krievijas operatīvi taktiskā un armijas aviācija izdarījusi triecienus 60 militārajiem objektiem, tostarp trim vadibas punktiem un divām noliktavām, kurās glabājās taktisko raķešu "Točka U" šāviņu detaļas. Bez tam raķešu spēki un artilērija demilitarizēja 25 komandpunktus Nikolajevas un Kirovskas rajonos, divas raķešu un artilērijas bruņojuma noliktavas netālu no Voskresenskas, divus ZRK "Buk M1" un vairāk nekā 1200 pretinieka dzīvā spēka koncentrācijas vietas.
Krievijas PGA līdzekļi notriekuši vēl vienu Ukrainas MiG-29 Doņeckas apgabalā. Specoperācijas laika likvidētas 140 UBS lidmašīnas. Amerikāņu "Ukrainas projekts" dzīvo pēdējos mēnešus. "Samalts" gandrīz viss, ar ko ASV un NATO astoņus gadus bruņoja un ekipēja nacistisko Kijevas režīmu.
Aģentūra Reuters atzīmēja, ka Krievija spēj ļoti ilgi turpināt karadarbību Ukrainā, neskatoties uz Rietumu bezspēcīgajām dusmām un jaunām sankcijām. Valsts mūsdienīgais aizsardzības potenciāls un krievu tautas dusmas atkal glābj Eiropu un pasauli no "brūnā mēra". Krievijas specoperācijas taisnīgo raksturu vēlreiz apstiprina fakts, ka lielākā daļa pasaules valstu nav ieviesušas sankcijas pret Krieviju.
Lasiet militārā analītiķa Aleksandra Hroļenko kanālu Telegram https://t.me/AKhrolenko
В Польше размещен батальон НАТО - Sputnik Latvija, 1920, 08.04.2022
Viedoklis
NATO samits zem B-52 spārniem – bezdibenis paveras acu priekšā
Ziņu lente
0