Viedoklis

Ka tik nepaliek bešā. Kas sagaida Airbus bez titāna piegādēm no Krievijas

© Sputnik / Pavel Bednyakov / Pāriet pie mediju bankasПосетители на фоне пассажирского авиалайнера Airbus A350-1000 на Международном авиационно-космическом салоне МАКС-2021
Посетители на фоне пассажирского авиалайнера Airbus A350-1000 на Международном авиационно-космическом салоне МАКС-2021 - Sputnik Latvija, 1920, 22.04.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropa vēlas atstāt Krieviju bez lidmašīnām, tomēr pati riskē nonākt visnotaļ smagā situācijā. Kārtējās sankcijas var iekļaut embargo titāna importam – svarīgai izejvielai aviokosmiskajā nozarē.
Tādā gadījumā nāksies ierobežot ražošanu un ekspluatēt to, kas ir. "Boeing" paziņoja, ka iztiks bez piegādēm no Krievijas. Taču "Airbus" nav gatavi atkārtot aizokeāna konkurenta neapdomīgo politisko žestu, portālā RIA Novosti stāsta Nataļja Dembinska.

Kur meklēt

Krievijas kompānija "VSMPO-Avisma" nodrošina trešo daļu titāna patēriņa "Boeing", līdz 60% - "Airbus" un gandrīz pilnā apjomā – Brazīlijas kompānijas "Embraer" patēriņu. Marta sākumā "Boeing" apturēja iepirkumus no Krievijas. Paskaidroja, ka viņiem ir "būtiski uzkrājumi", kas cita starpā izveidojušies, saformējot piegādātāju kompleksu no visas pasaules.
Президент РФ Владимир Путин и президент Беларуси Александр Лукашенко на пресс-конференции на космодроме Восточный - Sputnik Latvija, 1920, 13.04.2022
Krievijā
Krievija un Baltkrievija būvēs savu dzīvi pašas: prezidenti pavēruši "iespēju logu"
Taču, paziņoja "Airbus" tirdzniecības direktors Vouters Van Veršs, kompānija joprojām plāno palielināt razošanu līdz 2023. gada vidum – līdz vismaz 65 šauras fizelāžas lidmašīnām A320 mēnesī. Eiropieši aprēķināja embargo sekas un atteicās sekot "Boeing" piemēram.
"Airbus" ģenerāldirektors Gijoms Forijs norādīja: ja embargo stāsies spēkā, krājumu ilgam laikam nepietiks. Tāpēc kompānija aicināja politiķus atturēties no sankcijām.
"Airbus" sadarbojas ar "VSMPO-Avisma" kopš 90. gadiem. Sākotnēji iegādājās tikai izejvielas. Pēc tam – arī pievienotās vērtības metalurģiskos pusfabrikātus. Tie ir pilnvērtīgi izstrādājumi pēc štancēšanas un mehāniskās apstrādes.
Titāns ir ļoti izturīgs un viegls metāls. Lidmašīnas svarīgākos mezglus, piemēram, šasijas un garensijas izgatavo tikai no tirāna. Lāpstiņas, diskus un citas aviācijas dzinēju detaļas izgatavo no karstumizturīgiem titāna sakausējumiem.
Угольный разрез Черниговский в Кемеровской области - Sputnik Latvija, 1920, 12.03.2022
Viedoklis
"Domājams, izputēs". Ar ko Rietumiem draud atteikšanās no Krievijas izejvielām

Nav iespēju aizvietot

Amerikāņu "Boeing" paļaujas uz citiem piegādātājiem – ASV, Japānā, Ķīnā un Kazahstānā. Japāņu "Toho Titanium" un "Osaka Titanium", lielākie titāna ražotāji pēc Krievijas "VSMPO-Avisma", jau ir gatavi darbam. "Toho" informēja, ka palielina ražošanu, ņemot vērā deficītu un atteikšanos no Krievijas izejvielām. Pasūtījumu apjoms viņiem pieaudzis par 20%.
Taču eiropiešiem alternatīvas ir ierobežotas.
"Piemēram, Kazahstānā un Japānā piedāvā tikai titāna sūkli un stieņus, taču ne velmējumus. Arī amerikāņi un ķīnieši nevar pilnībā nodrošināt Eiropas aviobūves vajadzības, jo tām jāpilda līgumi ar "Boeing", "Bombardier" un citiem," paskaidroja Leonīds Hazanovs, neatkarīgais rūpniecības eksperts.
Krievijas titāna embargo sāpīgi skars gan lidmašīnu ražotājus, gan to galvenos piegādātājus, piemēram, spāņu "Aernnova Aerospace", kas sadarbojas ar "SpaceX", tāpat kā dzinēju ražotāju "Safran", "Airbus" partneri. Aviobūves uzņēmumi ES vienkārši nevarēs izpildīt pasūtījumus, uzņēmumu noslogotība kritīsies, nāksies samazināt darbinieku skaitu.
McDonalds на улице Калькю - Sputnik Latvija, 1920, 12.03.2022
Viedoklis
Rietumi devuši Krievijai skarbu mācību. Laiks gūt no tās labumu

Tukšas runas

Novērotāji uzskata, ka pat "Boeing" pēc skaļā politiskā paziņojuma galu galā atgriezīsies pie Krievijas titāna. Savukārt Maskava nepaliks tukšā jebkādos apstākļos. "Metāls mierīgi pagulēs noliktavā, tā nav nafta vai gāze. Turklāt tam ir liels pieprasījums militārās rūpniecības kompleksā. Bet civilajā aviācijā ražošana saruks," atzīmēja Dmitrijs Adamidovs, neatkarīgais avioeksperts.
Viņš uzskata, ka amerikāņu korporācijas lēmums patiesībā balstās vienīgi uz vispārējās ekonomiskās situācijas apsvērumiem. Lidmašīnu pasūtījumi tiek izdarīti savlaicīgi, taču sankciju radītās stagnācijas un problēmu dēļ īpašs pieprasījums nav prognozējams. Tāpēc "Boeing" pagaidām patiešām iztiks ar krājumiem noliktavās. Tomēr Adamidovs ir pārliecināts: tiklīdz situācija mainīsies, "Boeing" paklusām atjaunos sadarbību ar Krieviju.
"Titāna embargo var sagraut aviobūvi Eiropā. Ļoti ticams, ka neviens neies tālāk par gaisa tricināšanu, citādi Briseles ierēdņiem nāksies saskarties ar saniknotajiem aviouzņēmumu darbiniekiem, kuri sāks protesta akcijas," norādīja Hazanovs.
Savukārt Krievijas titāna industrija vienmēr var pārorientēties uz citiem reģioniem un nozarēm – kuģubūvi, atomenerģētiku un ķīmijas rūpniecību.
Вечернее небо над Бундестагом, Берлин - Sputnik Latvija, 1920, 12.04.2022
Viedoklis
Vācija liek uz spēles savu ekonomiku, lai tik uzvarētu Krieviju
Ziņu lente
0