Baltijā

Darvas karote: daži ukraiņi Lietuvā ļaunprātīgi izmanto palīdzību bēgļiem

© aaftab.sheikh@gmail.comУкраинский паспорт, архивное фото
Украинский паспорт, архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 21.04.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Daži Lietuvā jau sen dzīvojoši Ukrainas pilsoņi nolēmuši saņemt pabalstu, kas pienākas bēgļiem.
RĪGA, 21. aprīlis – Sputnik. Lietuvas Migrācijas departaments pieķēris Ukrainas pilsoņus, kuri pārvākušies uz valsti ilgu laiku pirms Krievijas speciālās operācijas Ukrainā, taču ļaunprātīgi izmantojuši bēgļiem paredzēto palīdzību, vēsta Sputnik Lietuva.
Patlaban Lietuvā ieradušies vairāk nekā 45 tūkstoši bēgļu no Ukrainas. 18 tūkstoši viņu vidū ir bērni.

"Pie mums mēdz teikt – darvas karote var medus mucu samaitāt. 90% no tiem, kuri pie mums vēršas, patiešām ir cilvēki, kam vajadzīga palīdzība – mammas ar bērniem, zīdaiņiem. Viss būtu labi, ja ne cilvēki, kas to izmanto ļaunprātīgi," teica Viļņas centra vadītāja Rasa Švānene.

Viņa pastāstīja, ka centra speciālisti pārbauda datumu, kad ukraiņi ieradušies Lietuvā (pirms specoperācijas sākuma valstī dzīvoja apmēram 30 tūkstoši Ukrainas pilsoņu), kā arī to, vai viņi agrāk dzīvojuši citās ES valstīs.
Migrācijas departamentā pastāstīja, ka bēgļu atbalsta centru dažkārt apmeklē vīrieši, un viņu parādīšanās raisa jautājumus – Ukrainā izsludināta 18-60 gadus vecu vīriešu mobilizācija, un viņi nevar pamest valsti.
Bez tam, Švānene atgādināja, Lietuvā vēl aizvien nav vienotas bēgļu datu bāzes, tāpēc daži ukraiņi "klejo" no viena centra uz otru, tostarp arī dažādās pilsētās, un visos pieņem palīdzību. Daži pat vairākkārt ierodas vienā un tajā pašā centrā.
Рижский центр поддержки граждан Украины в бывшем здании Рижского университета - Sputnik Latvija, 1920, 06.04.2022
Latvijā
Izmitināšana Rīgā un Jūrmalā – uz sava rēķina: jauni noteikumi bēgļiem no Ukrainas
Viļņā bēgļi saņem pabalstu 252 eiro apmērā mēnesī.
24. februārī Krievija sāka speciālu militāro operāciju Ukrainā. Valsts prezidents Vladimirs Putins paskaidroja, ka tā sākta ar mērķi aizsargāt cilvēkus, kuri astoņus gadus saskaras ar Kijevas režīma ņirgāšanos un genocīdu. Viņš uzsvēra, ka šiem nolūkiem plānota Ukrainas demilitarizācija un denacifikācija, nepieciešams tiesāt visus kara noziedzniekus, kuri atbildīgi par asiņainajiem noziegumiem pret Donbasa mierīgajiem iedzīvotājiem.
Speciālās operācijas ietvaros Ukrainā Krievijas spēki izmanto precīzo bruņojumu, turklāt vērš to vienīgi pret militāro infrastruktūru un armiju. Aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu konstatēja, ka mēnesi pēc specoperācijas sākuma pirmā posma pamata uzdevumi ir izpildīti, Ukrainas militārais potenciāls būtiski samazināts. Ar Krievijas karavīru atbalstu uzbrukumu turpina Doņeckas un Luganskas tautas republiku grupējumi. Armijas ģenerālis piezīmēja, ka tas ļauj pievērst lielāko uzmanību operācijas galveno mērķu sasniegšanai – Donbasa atbrīvošanai.
Слутишки — старообрядческая деревня в природном парке Даугавас локи в Науенской волости Даугавпилсского края Латвии - Sputnik Latvija, 1920, 05.04.2022
Latvijā
Latvijas pilsētās izsīkst mājokļi bēgļiem. Lauki palīdzēs
Ziņu lente
0