Pasaulē

Eiropiešus var atkal "pacienāt" ar palmu eļļu

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Pāriet pie mediju bankasПляж на одном из Мальдивских островов
Пляж на одном из Мальдивских островов - Sputnik Latvija, 1920, 20.04.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vairāki lieli pārtikas produktu zīmoli pēdējos gados apsolīja pilnībā atteikties no palmu eļļas savos produktos.
RĪGA, 20. aprīlis — Sputnik. Ekologi var zaudēt ar lielām grūtībām gūtos panākumus cīņā par Eiropas atbrīvošanu no palmu eļļas, ņemot vērā situāciju Ukrainā, stāsta Politico.
Krievija un Ukraina – lielākie saulespuķu eļļas ražotāji pasaulē. Šis produkts nepieciešams visdažādāko pārtikas produktu ražošanai – no saldētajiem kartupeļiem frī un cepumiem līdz majonēzei un bērnu uzturam. Tagad eļļas eksports ir gandrīz apturēts.
Люди на одной из улиц в Нью-Йорке после новостей о победе на выборах президента США кандидата от Демократической партии Джозефа Байдена - Sputnik Latvija, 1920, 09.04.2022
Pasaulē
"Ļoti smagi": ņujorkiešus šokē cenas pārtikas veikalos
Rezultātā vairāki pārtikas produktu ražotāji izmisumā izvērtē iespēju atgriezties pie palmu un sojas eļļas, neskatoties uz kaitējumu, kas tiks nodarīts tropu mežiem.
"Augu eļļas rekordaugstās cenas nes sliktas ziņas cilvēkiem, mežiem un savvaļas dabai," konstatēja Kiki Taufiks, Greenpeace brīvprātīgais Indonēzijā.
ES parasti importē pusi no Ukrainā ražotās saulespuķu eļlas, taču cenas uzlidojušas debesīs pēc Krievijas specoperācijas sākuma februārī: Ukrainas ostas bloķētas, valsts pārtikas rūpniecība gandrīz apturēta.
Atbildei britu lielveikalu tīkls "Iceland" paziņoja, ka atkal sāks tirgot produktus ar palmu eļļu, lai arī atzīst, ka šāds lēmums veicinās mežu izciršanu Dienvidaustrumāzijā. Daudzas citas kompānijas arī izvērtē iespēju atgriezties pie palmu eļļas, atzina Pjetro Paganīni, konsaltinga kompānijas "Competere" prezidents, kas nodarbojas ar stabila uztura jautājumiem.
Сбор урожая картофеля - Sputnik Latvija, 1920, 07.04.2022
Latvijā
Kartupeļi maksās 4 eiro kilogramā: ZZS stāsta par paniku lauksaimniecībā
Vairāki pārtikas ražotāji ES paziņoja, ka jau maina savas receptes, savukārt vadošā transnacionālā korporācija paziņoja: palmu un sojas eļļa ir acīmredzamākie saulespuķu eļļas aizvietotāji.
Pagaidām vēl būtu pāragri runāt par pieprasījuma pieaugumu tirdzniecībā – eksporta statistika parasti tiek publicēta pēc vairākām nedēļām vai pat mēnešiem, tomēr ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācija jau martā konstatēja rekordaugstas palmu eļļas cenas.
"Cenu pieaugums veicinās paātrinātu mežu izciršanu, - brīdināja Indonēzijas pamattautu tiesību aizsardzības aktīvists Normans Dživans. – Tagadējās plantācijas nespēs apmierināt tirgus prasības."
Kampaņas pret mežu izciršanu apgalvoja, ka palmu eļļas ražošanas dēļ iznīcināti pirmatnējie meži un orangutanu populācijas, pieaugusi oglekļa emisija. Rezultātā pastiprinājusies palmu eļļas patēriņa kontrole Eiropā. Pēdējos gados daži lieli pārtikas ražotāji apsolīja atteikties no palmu eļļas.
Бедность, пустые карманы - Sputnik Latvija, 1920, 07.04.2022
Latvijā
Veikalu plaukti nestāvēs tukši, iztukšosies pircēju kabatas: eksperte par deficītu
Taču tagad kompānijas saskārušās ar nepieciešamību noturēties tirgū.
"Iceland" direktors Ričards Vokers pavēstīja, ka ļoti nožēlo atgriešanos pie palmu eļļas, taču pretējā gadījumā nāksies vienkārši atteikties no plaša pārtikas produktu spektra.
No otras puses, transnacionālās pārtikas kompānijas pārstāvis, lūdzot nepublicēt viņa vārdu, pastāstīja, ka saulespuķu eļļas nomaiņa pret palmu eļļu ir sarežģīta, nāksies ņemt vērā produkta garšas izmaiņas, ne tikai ietekmi uz apkārtējo vidi.
Nozares grupas "ANIA", kas pārstāv 1500 pārtikas ražotājus Francijā, speciāliste Sofī Ionasku paziņoja, ka grupas locekļi pūlas atrast tīrākas alternativas, tomēr tas nebūs viegli.
"Barilla", vadošais makaronu izstrādājumu ražotājs, "neatgriezīsies pie palmu eļļas", no kā atteicies 2016. gadā. Tā vietā kompānija pāries pie sojas un olīveļļas.
Хлеб, испеченный на Арктической военной полевой кухня - Sputnik Latvija, 1920, 05.04.2022
Viedoklis
Cirks ir liels, tikai maizītes var pietrūkt. Vai pasaulei draud bada dumpji?
Ziņu lente
0