Latvijā

Nopērciet vismaz tējkannu: Latvija var vairākus mēnešus dzīvot bez gāzes

© Sputnik / Sergey MelkonovИнчукалнское подземное газохранилище
Инчукалнское подземное газохранилище - Sputnik Latvija, 1920, 19.04.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Klaipēdas regazifikācijas termināla jaudas ir rezervētas uz pirmajiem trim gada ceturkšņiem, un Latvijai pagaidām nav citas iespējas saņemt sašķidrinato gāzi.
RĪGA, 19. aprīlis — Sputnik. Latvijā vairākus mēnešus var nebūt gāzes, paziņoja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) investīciju projektu vadītājs, bijušais ekonomikas ministrs Aigars Štokenbergs TV24 ēterā. Viņš uzskata, ka nepieciešams skaidrs plāns, ko Latvijas valdība plāno darīt, ja valsts paliks bez gāzes rezervēm līdz jaunu avotu atrašanai.
"Mums jārēķinās, ka mums nebūs gāzes periodā no jūlija līdz oktobrim, novembrim, jo šobrīd pilnībā ir aizņemtas visas Klaipēdas jaudas pirmajiem trim ceturkšņiem. Ja es būtu lietuvietis, es aizņemtu sev arī ceturto ceturksni tāpēc vien, lai gāze lietuviešiem būtu un viņi varētu darīt, kas viņiem ienāk prātā – proti, meklēt, kam pārdot dārgāk. Tāda ir tā ciniskā realitāte," stāstīja A. Štokenbergs.
Радиатор отопления и купюры евро - Sputnik Latvija, 1920, 15.04.2022
Latvijā
Siltumenerģijas tarifs Rēzeknē četrkāršosies
Štokenbergs ieteica cilvēkiem iegādāties elektrisko tējkannu, lai vismaz varētu uzvārīt ūdeni, kad vienkārši nebūs gāzes.
"Es stipri ceru, ka mums pietiek ar elektrības starpsavienojumiem, līdz ar to es aicinātu katru mājsaimniecību dabūt elektrisko tējkannu, lai vismaz vārītu ūdeni tajā periodā, kad gāzes vienkārši nebūs. Tad mums parādās cerība novembrī, ka Paldiskos būs terminālis. […] Bet atcerēsimies, ka tā viņu gāze vajadzīga arī Somijai, kurai arī nav savas krātuves un ir nesalīdzināmi lielāks patēriņš nekā Latvijā. Līdz ar to es sliecos domāt par to, ka mums tās gāzes nebūs kādu brīdi," prognizēja LIAA investīciju projektu vadītājs.
Atgādināsim, ka Saeimas Tautsaimniecības komisija atbalstīja likuma grozījumus, kuri aizliedz dabasgāzes piegādes no Krievijas. Komisijas priekšsēdētājs Krišjānis Feldmanis nikni bruka virsū ekspertiem par mēģinājumiem apšaubīt tamlīdzīgu soli, runājot par "Krievijas gāzes adatas" lobijiem. Premjerministrs Krišjānis Kariņš pastāstija, ka koalīcija vienprātīgi uzskata: Latvijai pēc iespējas ātrāk jāatbrīvojas no Krievijas dabasgāzes piegādēm, bet prezidents Egils Levits apgalvoja, ka Latvija kopā ar Lietuvu un Igauniju jau pilnībā esot atteikušās no Krievijas gāzes.
Вентиль на газопроводе - Sputnik Latvija, 1920, 13.04.2022
Latvijā
Krievijas gāze padara trakus politiķus
Iepriekš Igaunija un Somija nolēma iznomāt lielu SDG kuģi-termināli, lai aizvietotu Krievijas cauruļvadu gāzi. Somija cer līdz ziemai sākt termināļa ekspluatāciju. Tas atradīsies Somijas dienvidos un būs saistīts ar dabasgāzes transportēšanas tīklu.
Vienlaikus Igaunijas valdības preses dienests pastāstīja: Ministru kabinets pieņēmis principiālu lēmumu pārtraukt gāzes piegādes no Krievijas jau šogad. Paldisku jūras ostas apkaimē līdz rudenim tikšot organizēta iespēja pieņemt SDG un veidot valsts rezervi 1 TWh apmērā.
Tāpat tiek izvērtēta iespēja būvēt SDG termināli Skultē. Šo projektu jau vairākus gadus lobē Jaunā konservatīvā partija. Taču, pēc Kariņa vārdiem, Latvija nav gatava īstenot projektu vienīgi par valsts līdzekļiem. Pret termināļa būvdarbiem iebilst arī netālās Saulkrastu pilsētas iedzīvotāji – valda uzskats, ka projekts radis kaitējumu iedzīvotāju veselībai, kā arī ekoloģiskajai situācijai, tātad negatīvi ietekmēs vairāku īpaši apsargājamu sugu pārstāvjus.
Patlaban regazifikācijas kuģis Baltijas valstīs ir vienīgi Lietuvas rīcībā, bet ar tā jaudu nepietiek, lai nodrošinātu ar gāzi visu Baltiju.
Газовая конфорка  - Sputnik Latvija, 1920, 06.04.2022
Latvijā
"Termināļus uzbūvēsim, gāzi – atradīsim": Latvija vēlas atteikties no "Gazprom" piegādēm
Ziņu lente
0