Viedoklis

Kādu bruņojumu Krievija speciālajā operācijā Ukrainā pielietojusi pirmo reizi

© Sputnik / Алексей Майшев / Pāriet pie mediju bankasРобототехнический комплекс разминирования "Уран-6" для разминирования на территории теплоэлектростанции в Счастье в ЛНР
Робототехнический комплекс разминирования Уран-6 для разминирования на территории теплоэлектростанции в Счастье в ЛНР - Sputnik Latvija, 1920, 18.04.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Militārajai specoperācijai Ukrainā Krievija piesaistījusi visu veidu bruņotos spēkus, izņemot "kodoltriādi". Tiek izmantots gan laika gaitā pārbaudīts bruņojums, gan absolūti jaunas sistēmas.
Par Krievijas armijas izmantoto bruņojumu materiālā RIA Novosti pastāstīja Andrejs Kocs.

Tērauda dūre

Sauszemes spēku galvenais trieciena spēks – tanki – atbalsta kājniekus, caursit un likvidē nocietinājumus un apšaudes punktus. Aizsardzības ministrijas video atskaitēs redzama gandrīz visa kaujas mašīnu nomenklatūra: gan pieredzējušie T-72B un T-72B3, gan arī mūsdienīgie T-80BVM un T-90M.
Украинский солдат в городе Светлодарск под Донецком, 12 марта 2022 года  - Sputnik Latvija, 1920, 12.04.2022
Viedoklis
"Viņi visi paliks te, zemītē". Kas sagaida Ukrainas armiju Donbasā
Pagaidām nav likti lietā jaunie T-14 "Armata". Taču arī ar esošo atliku likām pietiek cīņai ar ukraiņu agrīno modifikaciju T-64 un T-72. Vēl vairāk, plaši izreklamētie Rietumos ražotie PTRK "Javelin" un NLAW ukraiņiem neko daudz nelīdz: sociālajos tīklos virkne ierakstu rāda, kā Krievijas tanki turpina cīņu pat pēc vairākiem tiešiem trāpījumiem – glābj dinamiskās bruņas.
No kājnieku kaujas mašīnām visbiežāk redzamas BMP-1 un BMP-2, retāk – BMP-3. Šī tehnika armijai ir labi pazīstama – "korobočkas" piedalījušās visos bruņotajos konfliktos pēdējos gadu desmitos. Bruņutransportieri BTR-82A, kravas mašīnas "Taifun U" un "Taifun K", kā arī apvidus mašīnas "Tigr" jau pamatīgi izmēģinātas Sīrijā. Savukārt desanta mašīnas BMD-4M debitēja Kijevas virzienā. To galvenais trupmis – 100 mm lielgabals 2A70, kas ļauj noteiktos apstākļos stāties pretī pat tankiem.
Krievijas Gaisa desanta spēku taktiskā desanta vienību izsēšanās un Antonovas lidostas ieņemšana Gostomeļā. Kadrs no video
Украинские военнослужащие в пригороде Киева Буче, 2 апреля 2022 года - Sputnik Latvija, 1920, 07.04.2022
Viedoklis
"Uzbrukumiem no slēptuves". Kā amerikāņi apbruņo Ukrainas armiju
Specoperācijā piedalās dažādas artilērijas iekārtas – no 120 mm mīnmetējiem līdz smagajām 203 mm pašgājējām 2S7M "Malka". To uguni koriģē ar izlūkošanas bezpilota lidaparātu palīdzību. Svarīgākos objektus likvidē ar vadāmajiem lādiņiem, kas tiek notēmēti ar lāzera palīdzību.
Plaši tiek pielietota reaktīvā artilērija – reaktīvās zalves uguns sistēmas (RZUS) "Tornado G" un "Tornado S", smagās ugunsmetēju sistēmas TOS-1 "Buratino" un TOS-1A "Solncepiok". Šajā bruņojuma kategorijā var iekļaut arī jauno tālvadības mīnēšanas mašīnu "Zemledelie", kas plašai publikai pirmo reizi parādījās Maskavā, Uzvaras parādē 2020. gadā. Tā spēj pusminūtes laikā izveidot jebkura sarežģītības līmeņa mīnu lauku 5-15 km attālumā. Mērķus lielā attālumā likvidē operatīvi taktiskie raķešu kompleksi "Iskander" un – dažos gadījumos – krasta raķešu kompleksi "Bastion".

Debesu ieņemšana

Боец Народной милиции ЛНР на позиции - Sputnik Latvija, 1920, 28.03.2022
Viedoklis
Ukrainas galvenais ierocis – meli un liekulība
Specoperācijas pirmajās dienās Krievijas GKS būtiski paretināja Ukrainas PGA sistēmu un iekaroja bezierunu pārspēku gaisā. Amerikāņu izdevums "Military Watch Magazine" rakstīja, ka Ukrainas novecojušie iznīcinātāji Su-27 un MiG-29 neko nevarēja likt pretī mūsdienīgajiem Su-30SM un Su-35. AM dati liecina, ka GKS gaisa cīņās nav zaudējuši nevienu mašīnu, pie tam pretinieka pusē notriekti vairāki desmiti lidmašīnu. Rietumu žurnālisti atzīmēja: lai arī tehnika abās pusēs ir līdzīga, izstrādāta jau PSRS laikos, Krievijas lidaparātiem ir mūsdienīgāka avionika un bruņojums.
Pret sauszemes vienībām strādā mūsdienīgie helikopteri Ka-52 un Mi-28N. To vadāmās raķetes "Vihr" un "Ataka" bez grūtībām tiek galā ar bruņutehniku, bet aizsardzības komplekss palīdz sekmīgi pretoties PZRK. Ar šāvieniem no zemes zaudētas tikai dažas mašīnas. Ka-52 un Mi-28N paspējuši pakarot arī Sīrijā, tomēr pielietojums Ukrainā ir daudz plašāks.
Martā AM pirmo reizi izmantoja iznīcinātājus-pārtvērējus MiG-31K ar hiperskaņas aeroballistiskajiem "Kinzhal": tos vērsa pret UBS nocietināto pazemes arsenālu Ivanofrankovskas apgabalā, kur glabājās operatīvi taktisko kompleksu "Tochka U" detaļas. Raķete tika palaista tūkstoš kilometru attālumā. "Kinzhal" caursita vairākus metrus biezo armēto betonu un detonēja iekšpusē, pilnībā iznīcinot objektu.
© Sputnik / Министерство обороны РФ / Pāriet pie mediju bankasIznīcinātājs-pārtvērējs MiG-31K ar hiperskaņas raķeti "Kinzhal"
Переброска в Сирию российских истребителей с ракетами Кинжал - Sputnik Latvija, 1920, 18.04.2022
Iznīcinātājs-pārtvērējs MiG-31K ar hiperskaņas raķeti "Kinzhal"
Vienlaikus parādījās bezpilota lidaparāta "Inohodets" (to ražošana tuvākajā laikā tiks sākta Dubnā) darbības kadri. Droni ar vadāmajām raķetēm sekmīgi medī bruņutehniku. Tā Krievija ir būtiski samazinājusi atpalicību no NATO valstīm šajā bruņojuma jomā.
Savukārt Turcijā ražotie droni "Bayraktar TB-2" Ukrainā nav nesuši būtisku ieguldījumu frontē. Specoperācija ir pierādījusi: droni vairs nav nekāds "superierocis", tiklīdz uzduras prātīgi izstrādātai, ešelonētai PGA sistēmai. "Bayraktar" ir bezspēcīgi pret ZRS "Tor M2", "Buk", S-400 un raķešu-lielgabalu sistēmām "Pancir S".

Jūras fronte

Krievijas JKF visaktīvāk strādāja operācijas pirmajās dienās. Melnās jūras flotes kuģi likvidēja jūras kara bāzi Očakovā, sabojāja un nogremdēja lielāko daļu Ukrainas JKS vimpeļu un atbalstija jūras kājniekus, ieņemot Zmeinija salu. Atlikuši Ukrainas JKS kuteri un sagādes kuģi pārvietojušies uz Odesu. Jūrā pilnībā valda Krievija.
Иностранные наемники во Львове, Украина - Sputnik Latvija, 1920, 17.03.2022
Viedoklis
"Vācas kopā no visas pasaules". Kas brauc karot uz Ukrainu
Patlaban Melnās jūras flote pilda atbalsta funkcijas sauszemes grupējumu interesēs. Kuģi gandrīz ik dienas ar spārnotajām "Kalibr" apšauda bruņojuma, tehnikas un degvielas noliktavas, karaspēka koncentrācijas vietas, štābus un nocietinājumu rajonus. Domājams, 13. martā viņi strādāja pret Javorovskas poligonu. Toreiz, atgādināsim, likvidēti līdz 200 ārvalstu algotņi.
Tomēr arī Ukrainas karavīriem izdevies nodarīt zaudējumus Krievijas flotei. 24. martā UBS palaida raķetes pa Berdjanskas ostu un bojāja divus lielos desanta kuģus. Uz viena no tiem izcēlās spēcīgs ugunsgrēks, to nācās nogremdēt piestātnē. Faktiski šī apšaude ir vienīgais Ukrainas karavīru manāmais panākums cīņā ar Krievijas floti.
Ziņu lente
0