Krievijā

Krievu karavīrs pastāstīja par spīdzināšanu ukraiņu gūstā

© Sputnik / РИА Новости / Pāriet pie mediju bankasВоеннослужащий ВС РФ на дамбе Северо-Крымского канала в Херсонской области
Военнослужащий ВС РФ на дамбе Северо-Крымского канала в Херсонской области - Sputnik Latvija, 1920, 14.04.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas BS ierindnieks deva liecības par spīdzināšanu gūstā Ukrainā, kur viņš pavadījis 29 dienas.
RĪGA, 14. aprīlis - Sputnik. Krievijas Izmeklēšanas komiteja ierosinājusi krimināllietu sakaā ar necilvēcīgu apiešanos ar Krievijas karagūstekņiem Ukrainā. Tiek noskaidroti nozieguma līdzdalībnieki.
"KF IK Podoļskas garnizona militārā izmeklēšanas nodaļa ierosinājusi krimināllietu pret neidentificētām personām, kas piedalās bruņotā konfliktā Ukrainas pusē, atbilstoši nozieguma "aizliegtu karadarbības līdzekļu un metožu pielietošana" pazīmēm," liecina informācija IK vietnē.
Военнослужащий РФ на территории Запорожской атомной электростанции - Sputnik Latvija, 1920, 03.04.2022
Pasaulē
Rietumi devuši Kijevai padomu, kā slēpt Krievijas karagūstekņu spīdzināšanu
Noskaidrojies, ka ierindnieks J. (viņa vārds netiek izpausts izmeklēšanas interesēs) kopš 2016. gada atrodas karadienestā pēc līguma radista amatā. Speciālajā operācijā Donbasa aizsardzībai viņš nodrošināja vienību sakarus.
Resors vēstam ka 2. martā ierindnieks J. četru karavīru grupā iesaistījās kaujā. Tās gaitā viņam norauts labās rokas pirksts, caursistas plaukstas, divas lodes trāpīja mugurā, viena no tām cauršāva vēderu, otra – plecu, viņa biedrs bija nogalināts, pārējie – ievainoti. Tādā stāvoklī viņš nonācis gūstā, kur viņam sniegta medicīniskā palīdzība.
Pēc tam ukraiņu kareivji, ieradušies medicīnas iestādē, uzvilka viņam galvā maisu un, lai arī viņam bija vajadzīga medicīniska kopšana pēc operācijas, nogādāja armijas daļā Poltavas pilsētā.
"Pretēji Ženēvas konvencijai par attieksmi pret karagūstekņiem, kas aizliedz cietsirdīgu apiešanos, karagūstekņu spīdzināšanu un mocīšanu, J. vairākkārt sita pa galvu ar dūrēm, ķieģeli, pistoli, draudēja nogalināt, raustīja aiz operācijas laikā ievietotajiem katetriem," informēja IK.
Ziņots, ka 29 dienas ilgā gūsta laikā J. vairākkārt nopratināja gan karavīri, gan civilā tērpti cilvēki ar masku galvā, notiekošais tika filmēts. Uzsvērts, ka apstākļos, ja atbildes nopratinātājiem nepatika, kameru izslēdza, gūsteni sita, pielika pie galvas pistoli, lika dziedāt Ukrainas himnu.
"1. aprīlī notika gūstekņu apmaiņa, kuras ietvaros J. nodeva Krievijas komandieriem. Patlaban viņš ārstējas. Sniedzot liecības, ierindnieks pavēstīja, ka, būdams gūstā, dzirdējis, kā vienam no Krievijas karavīriem uz pieres izgriezts burts "Z", kā arī paziņoja: spīdzināti arī Ukrainas pilsoņi, ko Ukrainas varasiestāžu pārstāvji dēvēja par nodevējiem," pastāstīja IK.
Марш националистов на Украине - Sputnik Latvija, 1920, 02.04.2022
Viedoklis
"Ukrainā nacistu nav": Krievija un Rietumi nacismu vērtē dažādi
Patlaban resors veic provizorisku izmeklēšanu krimināllietā, karavīram paredzēta tiesu medicīnas ekspertīze, tiek veikti pasākumi noziegumu līdzdalībnieku identifikacijai.
No šī gada februāra Krievijas IK izmeklētāji ierosinājuši 146 krimināllietas oar UBS un nacionālistisko grupējumu pārstāvju pastrādātajiem noziegumiem pret civiliedzīvotājiem un Krievijas karavīriem Doņeckas un Luganskas Tautas Republiku un Ukrainas teritorijā.
DTR prokuratūra strādā pie vairāk nekā trim tūkstošiem krimināllietu, vairākās no tām jau noskaidrota UBS vienību komandieru un Ukrainas augstāko amatpersonu līdzdalība noziegumos pret civilajiem. Vairāku krimināllietu figuranti jau aizturēti.
Arī LTR prokuratūra izmeklē vairāk nekā trīs tukstošus noziedzīgas darbības epizožu, provizoriskās izmeklēšanas ietvaros identificētas konkrētas personas. Ziņas par tām nodotas Krievijas IK starpresoru sadarbības ietvaros ar mērķi izvirzīt apsūdzības.
Беженцы на выезде из Мариуполя, 17 марта 2022 года  - Sputnik Latvija, 1920, 30.03.2022
Pasaulē
Speciālo uzdevumu vienība sagūstījusi karagūstekņu mocītājus Ukrainā
Ziņu lente
0