Krievijā

Krievija un Baltkrievija būvēs savu dzīvi pašas: prezidenti pavēruši "iespēju logu"

© Sputnik / Евгений Биятов / Pāriet pie mediju bankasПрезидент РФ Владимир Путин и президент Беларуси Александр Лукашенко на пресс-конференции на космодроме Восточный
Президент РФ Владимир Путин и президент Беларуси Александр Лукашенко на пресс-конференции на космодроме Восточный - Sputnik Latvija, 1920, 13.04.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievija un Baltkrievija ekonomiski un tradicionāli ir cieši saistītas savā starpā, un Rietumu sankciju triki neies cauri, uzsvēra Putins, tiekoties ar Lukašenko.
RĪGA, 13. aprīlis - Sputnik. Sankcijas ir radījušas zināmas grūtības, tomēr Krievija un Baltkrievija kopīgiem spēkiem attīstīties un dosies uz priekšu – visu pasauli aizvērt neizdosies, paziņoja Krievijas prezidents Vladimirs Putins, tiekoties ar Baltkrievijas valsts vadītāju Aleksandru Lukašenko kosmodromā "Vostochniy".
Krievijas prezidents norādīja, ka Maskavai un Minskai ir svarīgi pastiprināt integrāciju Sabiedrotās valsts ietvaros sankciju kara ietvaros, Krievija un Baltkrievija kopīgi pretosies mēģinājumiem izolēt valstis no globālās ekonomikas.
"Jā, protams, grūtības ir neizbēgamas, taču paveras arī iespēju logs, jo mēs būsim spiesti attīstīt savas kompetences un savu zinātni. Un uz šīs bāzes virzīties uz priekšu... Visas durvis un logus nevienam neizdosies aizvērt," uzsvēra Putins.
Krievijas valsts vadītājs pastāstīja, ka īstenoti jau 30% no Krievijas un Baltkrievijas sabiedroto programmas, kas nosprausta līdz 2023. gada beigām.
"Krievija un Baltkrievija ir cieši saistītas savā starpā ekonomiski, tradicionāli, kā jau teicu, ar daudzām saitēm, pavedieniem, arī rūpniecības kooperācijas ietvaros. Un, protams, šis numurs attiecībā pret mums neapšaubāmi neies cauri," apliecināja Putins.
Savukārt Baltkrievijas prezidents paziņoja, ka Maskava un Minska rietumvalstu sankcijām saka "uz redzēšanos".
Саммит ЕС в Брюсселе - Sputnik Latvija, 1920, 08.04.2022
Viedoklis
Eiropa izšķīrusies par dubultu triecienu Krievijai. Kāda būs atbilde?
"Mēs veidosim savu dzīvi paši. Un mums izdosies," teica Lukašenko.
Viņš norādīja, ka Krievijai un Baltkrievijai, reaģējot uz pašreizējām problēmām, jāveido principiāli jauna Sabiedrotās valsts attīstības ekonomiskā stratēģija ilgtermiņa perspektīvā.
"Atšķirībā no dažām (bijušās PSRS – red.) republikām, mēs esam saglabājuši vienotību un pieņēmuši lēmumu to stiprināt... Jūs varat rēķināties ar baltkrieviem. Ziniet, jebkurā situācijā, lai kas notiktu, mēs vienmēr būsim līdzās... Mēs izturēsim," apliecināja Baltkrievijas prezidents.

Cerībā uz veselo saprātu

Putins norādīja, ka viss pasaulē ir saistīts, - ja Rietumi pasliktinas situāciju, tā pasliktināsies arī pie viņiem.
"Tas blickrīgs, uz ko cerēja mūsu nelabvēļi, nav izdevies. Krievijas ekonomika strādā pietiekami stabili un efektīvi. Dolāra kurss atgriezies pie parametriem pirms operācijas sākuma, lai arī vidējā un ilgtermiņa perspektīvā riski var pieaugt. Jebkurā gadījumā Krievijas pretinieki plāno arī turpmāk padziļināt savus soļus, taču, no otras puses, arī veselajam saprātam vajadzētu likt akcentus," teica Putins.
Viņš atzīmēja, ka pasaulē jau aug pārtikas cenas, dažu veidu minerālmēslu cenu pieaugums trīskārt parspēj pirmskrīzes līmeni un turpina augšupeju. Cita starpā tas saistīts arī ar rietumvalstu kļūdām enerģētikā un gāzes sfērā, paskaidroja Putins.
"Tas viss saistīts ķēdītēs, ko mūsdienās ir visnotaļ grūti pārraut, un ne jau mēs esam radījuši problēmas. Taču, ja mūsu partneri tagad pasliktinās situāciju finanšu, apdrošināšanas, pārvadājumu, arī jūras transporta jomā, situācija pasliktināsies arī viņiem," brīdināja Krievijas valsts vadītājs.
Kā piemēru viņš pieminēja minerālmēslu jomu. Putins uzsvēra, ka situācija var novest pie bada vairākos pasaules reģionos. "Bet tas ir neizbēgami. Arī jauni migrācijas viļņi, tostarp – arī uz Eiropas valstīm. Veselajam saprātam jāgūst virsroka. Es ļoti ceru uz to. Taču, ja ne, tādā nozarē zaudējumus cietīs tie, kas iniciējuši šos procesus," uzsvēra Putins.
"Tiem, kas ievieš nepamatotus ierobežojumus, vajadzētu laikus apdomāties un pieņemt mierīgus, pareizus, līdzsvarotus lēmumus, pie tam nezaudējot reputāciju," piebilda Krievijas prezidents.
Вентиль на газопроводе - Sputnik Latvija, 1920, 07.04.2022
Pasaulē
Kā Rietumu pasaules iedzīvotāji maksās par Krievijas gāzes embargo
Rietumvalstis ieviesa plašas sankcijas par Krievijas speciālo operāciju Ukrainā. Putins norādīja, pa Krievijas apturēšanas un novājināšanas politika ir Rietumu ilgtermiņa stratēģija, bet sankcijas nodarījušas nopietnu kaitējumu visas pasaules ekonomikai. Pie tam Rietumu galvenais mērķis ir pasliktināt dzīvi miljoniem cilvēku, konstatēja Krievijas valsts vadītājs.
24. februārī Krievija sāka speciālu militāro operāciju Ukrainā. Valsts prezidents Vladimirs Putins paskaidroja, ka tā sākta ar mērķi aizsargāt cilvēkus, kuri astoņus gadus saskaras ar Kijevas režīma ņirgāšanos un genocīdu. Viņš uzsvēra, ka šiem nolūkiem plānota Ukrainas demilitarizācija un denacifikācija, nepieciešams tiesāt visus kara noziedzniekus, kuri atbildīgi par asiņainajiem noziegumiem pret Donbasa mierīgajiem iedzīvotājiem.
Speciālās operācijas ietvaros Ukrainā Krievijas spēki izmanto precīzo bruņojumu, turklāt vērš to vienīgi pret militāro infrastruktūru un armiju. Aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu konstatēja, ka mēnesi pēc specoperācijas sākuma pirmā posma pamata uzdevumi ir izpildīti, Ukrainas militārais potenciāls būtiski samazināts. Ar Krievijas karavīru atbalstu uzbrukumu turpina Doņeckas un Luganskas tautas republiku grupējumi. Armijas ģenerālis piezīmēja, ka tas ļauj pievērst lielāko uzmanību operācijas galveno mērķu sasniegšanai – Donbasa atbrīvošanai.
Flagi USA i UE w Brukseli  - Sputnik Latvija, 1920, 01.04.2022
Viedoklis
Globalizācija tiek atcelta. Rietumi zaudē savas varenības pamatus
Ziņu lente
0