Latvijā

Daugavpils neaizliegs 9. maijā nolikt ziedus pie padomju pieminekļiem

© Sputnik / Sergey MelkonovДубровинский парк в Даугавпилсе
Дубровинский парк в Даугавпилсе - Sputnik Latvija, 1920, 13.04.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā tagad aizliegta svētku organizācija pie padomju pieminekļiem, tomēr neviens neaizliedz nolikt ziedus.
RĪGA, 13. aprīlis — Sputnik. Uzvaras dienā Daugavpilī nebūs aizliegts nolikt ziedus pie Padomju armijai veltītajiem pieminekļiem, preses konferencē paziņoja Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš ("Saskaņa"), vēsta Press.lv.
31. martā Saeima pieņēma Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likuma grozījumus, kas aizliedz organizēt pasākumus tuvāk par 200 metriem no jebkura pieminekļa, kas slavē Padomju armiju un tās uzvaras.
11. aprīlī Rīgas mērs nolēma nožogot Rīgas atbrīvotājiem veltītā pieminekļa teritoriju Pārdaugavā - Sputnik Latvija, 1920, 12.04.2022
Latvijā
"Sacensības par pašu kanibāliskāko likumu": politiķis par Uzvaras pieminekļa nožogošanu
Taču cilvēkiem nav aizliegts nolikt ziedus, un Daugavpils pašvaldība rīkojas atbilstoši likumdošanai. Pagaidām nav saņemts neviens pieteikums pasākumiem 9. maijā.
"Šaubos, vai ziedu nolikšanai pie pieminekļiem vajadzīga pašvaldības atļauja. Daugavpilī noliks ziedus, un netraucēs nekādi ierobežojumi," piebilda Elksniņš.
Rīgā, domājams, neizdosies nolikt ziedus pie Uzvaras pieminekļa – Rīgas mērs Mārtiņš Staķis paziņoja, ka pieminekļa komplekss esot atzīts par nedrošu, tāpēc galvaspilsētas pašvaldība uzstādījusi nožogojumus.
Atgādināsim, ka Saeima steigšus apstiprināja likumprojektu par šī gada 9. maija, Uzvaras dienas atzīšanu par Ukrainas upuru piemiņas dienu. Saeimas pieņemtais dokuments paredz, ka 2022. gada 9. maijā pie ēkām jāizkar Latvijas valsts karogs sēru noformējumā, Rīgas pils tornī, pie Saeimas galvenās ēkas un valdības ēkas – arī Ukrainas karogs svētku noformējumā. Aizliegts rīkot masu izklaides un svētku pasākumus, pašvaldībām aizliegts izsniegt atļaujas publisku pasākumu rīkošanai.
Официальный представитель Министерства иностранных дел России Мария Захарова - Sputnik Latvija, 1920, 11.04.2022
Latvijā
Krievijas ĀM asi reaģēja uz Saeimas lēmumu par 9. maiju
Krievijas Ārlietu ministrija norādīja, ka tas ir zaimojošs lēmums, mēģinājums pazemot Latvijā dzīvojošo krievvalodīgo kopienu, kas saudzīgi glabā varoņu-antifašistu varoņdarbu piemiņu.
Kremlis uzskata, ka Saeimas lēmums ir apkaunojošs. Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs pauda cerību, ka Latvijas iedzīvotāji
Ziņu lente
0